Witam,
Obecnie mam 3 letniego athlona xp 2500 (działa jako 3200), plyte abit nf7-s, 2*512 pamieci (kingmax), karte tv na pci, kartę wlan na pci, wbudowana sieciówka w płyte, druga karta sieciowa na pci, wbudowana muzyczna w plyte, dodatkowa karta muzyczna na pci, karte graficzna na AGP, 2 dyski IDE (200GB, i 40GB - pewnie do wywalenia), 1 DYSK SATA(200GB), DVD RW(IDE). Komp używany jako domowy serwer/stacja robocza - pracuje pod linuxem - uruchomione na nim non-stop 3 sesje Xwindow, vmware server a na nim windowsy XP, czasem jakaś gierka typu quake, czasem ktoś pracuje zdalnie (albo na vmware, albo na sesji VNC). Jak się łatwo domyślić sprzęt ten już jest za wolny (zwłaszcza pod te vmware), no i na pewno ma za mało pamięci. Postanowiłem wiec zmienić na nowy i tu niespodzianka - nowo sprzedawane płyty maja tylko po 2 sloty pci. AGP widzę że tez umarło.
W nowym sprzecie chciałbym mieć procesor 2 lub 4 korowy, 4 giga pamieci, koniecznie musze miec 2*lan +wlan (moge użyc posadane karty PCI), grafika w zasadzie wszystko jedno - jakas nvidia pewnie. Jesli by się dało włożyc karte TV i dodatkowa muzyczna do dobrze, jeśli nie to pewnie będę musiał z nich zrezygnować. Dyski - na pewno chciałbym przenieść obie 200stki i pewnie dokupie nowy sata-750GB.
Jaką płytę i jaki procek pod takie zastosowanie polecacie? AMD czy intel?
Co do budżetu to w zasadzie bez ograniczeń - komp ma posłużyć kolejne 3-4 lata więc można wydać ciut więcej - ale też bez przesady - jeśli na czymś można zaoszczędzić, to czemu nie. Coś co się da podkręcić mile widziane.
Barchan

Moja zawartość
Nie podano