Skocz do zawartości

Zdjęcie

BIOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dakunu

Dakunu

Obserwator

• 9 postów

Napisano 15 02 2008 - 16:13

Witam :)

Ostatnio postanowiłem złozyć do kupy mój stary komputer, ale nie mogę uruchomić w nim nawet BIOS-u. Dlaczego?

Jednostka centralna posiada:
Płytę Główną
Procesor
Karte graficzną
Karte muzyczną

Czy potrzeba cos jeszcze żeby uruchomić BIOS'a? Jeżeli tak, to co?

• 0

#2 rademenes14

rademenes14

Stały użytkownik

• 255 postów

Napisano 15 02 2008 - 16:22

zakladam ze zasilacz też ?? :) , wzbudzenie w miejscu tam gdzie podłacza sie przycisk , bo cos mało opisałeś .aby dokladnie wywnioskowac co i co i jak . byc moze rozladowala sie juz bateryjka podtrzymujaca BIOS i lipa

• 0

#3 Dakunu

Dakunu

Obserwator

• 9 postów

Napisano 15 02 2008 - 17:08

Zasilacz mam, napewno odpowiedniej mocy :) to wiem...

O bateryjce też myslałem, dzisiaj ją wymieniłem na nową, ale komputer nadal nie działa... xD

Dokładnie to jest tak, ze gdy podłaczam zasilacz pod prąd i włączam komputer, on się normalnie włącza, tylko występuja przy tym takie 3 charakterystyczne pikniecia, następnie komputer juz normalnie ciągle chodzi, ale na monitorze się nic nie wyświetla xD :)
  • 0

#4 rademenes14

rademenes14

Stały użytkownik

• 255 postów

Napisano 15 02 2008 - 18:19

a jakaś pamiec Ram masz włożona, zakladam ze twardziela tez masz jakiegos ?? 3 pikniecia krotkie , bo to komunikat z Biosu o błedzie , gdzies mialem "tłumaczenie" tych pikniec

jak masz grafe , ja ostatnio mialem ze komp wlasnei mi sie wlaczal ,ale na drugi monitor a na głownym nic nie było , sprobuj podlaczyc TV przez przejsciowke , moze na drugim coś bedzie skoro komp idzie dalej ,

jak mozesz to opisz cała konfiguracje
  • 0

#5 Dakunu

Dakunu

Obserwator

• 9 postów

Napisano 15 02 2008 - 21:26

Komputer jest bardzo stary... składam go raczej tylko do pracy i internetu. Pamiec RAM mam - 128 MB :) xD
Karta graficzna to TNT 2 :)

A własnie tu tkwi problem, że twardziela nie mam i zastanawiam się, czy to ma jakiś wpływ, bo niby BIOS jest na płycie głównej, myslisz, że jeżeli nie ma dysku twardego to BIOS się nie uruchomia i wysyła komunikaty o błedzie, czyli braku twardziela?
  • 0

#6 Mariusek

Mariusek

Początkujący

• 90 postów

Napisano 16 02 2008 - 00:21

Jakie to są dokladnie pikniecia? Mowisz o trzech, ale np 1 dlugi i 2 krotkie to blad parzystosci ram lub blad k.graficznej
3 piski - to bład w pierwszych 64kb Ram

Tylko dzwieki moga sie roznic w zaleznosci od wersji biosu
  • 0

#7 Dakunu

Dakunu

Obserwator

• 9 postów

Napisano 16 02 2008 - 11:38

Przepraszam za błąd z mojej strony... są 4, a nie 3 pikniecia.
Pierwsze długie, a nastepne trzy są krótkie. Wiecie, co to znaczy?

Edycja:
Mam...

1 krótki i 2 długie lub 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej.

Dokładnie to słysze... ale jak juz pisałęm, karte pamieci mam... myślicie, że karta pamieci moze byc uszkodzona i dlatego BIOS wyrzuca taki komunikat?

Edycja:
Dzięki :) już wszystko działa poprawnie, po prostu w slocie na karte był kłędek kurzu i karta nie lączyła...

dzięki za pomoc :) Topic do zamkniecie, problem rozwiązany xD

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych