BIOS nie widzi dvd-romu
Napisano 03 12 2007 - 23:35
Mam problem. Chcialam zainstalowac system win xp pro sp2 ale bios nie widzi dvd-romu... Wkladam plytke i zaczyna kopiwoac sterowniki, po czym wyskakuje komunikat,ze instalacja nie moze zostac ukonczona poniewaz nie jest podlaczony cd-rom. Jak uruchomie starego windowsa wszystko jest ok, naped działa.. Przemienilam tasmy, zworki i nic nie pomaga. Probowalam podlaczyc inny naped ale tez nie działa. Zatrzymałam sie w miejscu i nie wiem jak ruszyc do przodu.
Dodam, ze dvd-rom to LiteOn SHM-165H6S.
Mam nadzieje,ze pomożecie.
Z gory Dziekuję.
Adrianna
Napisano 04 12 2007 - 18:21
Napisano 05 12 2007 - 10:55
Napisano 05 12 2007 - 11:03
Napisano 05 12 2007 - 11:10
Napisano 05 12 2007 - 16:00
Jak to masz podpięte wszystko ? Próbowałaś podłączyć napęd pod inny kontroler na płycie ? Może być razem z dyskiem byleby poprawnie zworki ustawić.
Zworki wyciagniete sa z twardych dysków, dvd-rom ma zworke na slave. dvd podpiety jest osobno. dyski razem, ale aktualnie jeden dysk wyciagnety jest.
Ten dvd-rom jest na ata czy sata?
Jak to sprawdzić?
Napisano 05 12 2007 - 16:12
Napisano 05 12 2007 - 16:16
Zworki wyciagniete sa z twardych dysków, dvd-rom ma zworke na slave. dvd podpiety jest osobno. dyski razem, ale aktualnie jeden dysk wyciagnety jest.
No a probowałaś tak jak pisałem ? Choć z drugiej strony - interfejsy dysków są nieznane mi (SATA, ATA). Bo różnice są w tym wypadku istotne.
Jak to sprawdzić?
W google model wpisując (to na wypadek gdyby nie chciało Ci się oglądać "tyłka" napędu)
Tutaj - http://www.znak.pl/includes/category_descr...tion.php?id=123 masz tyły urządzeń - jeden ATA drugi SATA różnice widoczne gołym okiem
Napisano 05 12 2007 - 16:22
Nagrywarka LiteOn SHM-165H6S
Napisano 06 12 2007 - 17:12
Napisano 06 12 2007 - 21:59
Teraz tak powiedz mi czy dyski sa podlaczone jedna tasma a dvd druga czy jak to wogole jest podlaczone bo nie znalazlem tego na forum! moim zdaniem jeden dysk powinien byc podlaczony z dvd na jednej tasmie a drugi na drugiej tasmie.hm.. wyciagnełam zworke z dvd romu/. i bios dvd rom widzi.. teraz nie widzi dysku . przy uruchomieniu instalatora win xp po skopiowaniu plikow wyskakuje blad STOP 0x0000007b. przeskanowałam pliki, znalazłam 31 wirusów, wszystko usuniete.. nie wiem skad ten błąd? stary windows zainstalowany nadal na tym pc działa..
jezeli ci jeden dysk jest nie potrzebny to na glownej tasmie podlacz dysk, a na drugiej dvd wtedy zworki sa nie istotne:P
Napisano 06 12 2007 - 23:27
problem w tym, ze to nie moj komputer, znajomy poprosil, zebym naprawiła. mecze sie od piatku, system zainstalowany - najwazniejsze
nie bede pisała postu pod postem, wyedytuje ten:
wiec zmienilam ustawienia, pod tasme IDE1 podpiełam dyski twarde, systemowy master drugi slave. systemowy na 1 wejscie, dodatkowy na 2. naped podlaczaylam do IDE 2 na 2 wejscie bo do 1 nie dosiega tasma zrobilam na master (kominowałam z roznymi kombinacjami ale zostawilam master).. jak wlaczam komputer pokazuje sie czarnt ekran
Primary Master Secondary Master itd. pokazuje mi tylko napęd LITEON + model nagrywarki.. jak wlacze biosa bios widzi tylko dyski, windows widzi tylko dyski.. gdyby bylo zrypane wejscie IDE2 na plycie czy w na tym pierwszym ekanie pokazywał by sie model nagrywarki ktora posiadam ? proosze o pomoc, bo wymiękam..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych