Skocz do zawartości

Zdjęcie

Autko do 4 - 4.5 tys

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:09

Jakie autko kupic w tej cenie?? najlepiej ekonomiczne, z niezbyt duzym silniekiem i tanimi czesciami

• 0

#2 Ania06

Ania06

Stały użytkownik

• 340 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:19

zalezy jakie chcesz te autko. powiedz cos wiecej. Bo do twojego opisu swietnie pasuje równiez maluch.

• 0

#3 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:25

no to maluch napewno odpada :) zastanawiam sie ba corsa b 93-95r 1.5 diesel albo 1.2 z gazem <--- to moj faworyt jak narazie, jakims swiftem, ibiza, coltem i golfem II lub III ale z tego co widze to same rupiecie te golfy :P
  • 0

#4 Ania06

Ania06

Stały użytkownik

• 340 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:28

na golfa nawet nie patrz. Ja na twoim miejscu bym wolała gaz, ale gaziarze nie umieją go zakładac. Ja bym na twoim miejscu se samemu ubrała gaz i by było najlepiej. Bo se wtedy regulujesz jak ci pasuje. Ale jak sie na tym nie znasz to lepiej diesel.
  • 0

#5 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:46

no na autach i gazie to znam sie tak dobrze jak na fizyce kwantowej :P
  • 0

#6 wncvirus

wncvirus

Leń !

• 851 postów

Napisano 24 01 2008 - 21:48

Ania06 nie zgodzę się z Tobą.Jeździłem ostatnio autem na gaz.Porażka.Był to opel corsa 1.2 co prawda ale na gazie dużo gorsze miał przyspieszenie i osiągi.Ja bym na Twoim miejscu zabrał jakiegoś diesel.
  • 0

#7 Ania06

Ania06

Stały użytkownik

• 340 postów

Napisano 24 01 2008 - 22:05

wncvirus dlatego napisałam, ze gaziarze nie umieja tego robic. A jak ja se załozyłam, to jezdzi niczym na benzynce. Nikt nie chce wierzyc ze jest na gaz. I to sa uroki posiadania kochanego tatusia :P który nie jest mechanikiem, ale sie zna lepiej od nich.
  • 0

#8 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 24 01 2008 - 22:36

Nie kupuj auta z gazem, jak ktos założył gaz to po to żeby duzo jeździć, a skoro tak to auto będzie zajeżdzone i będzie się sypać. Z drugiej strony za 4000 nie ma zbyt duzego wyboru. Moze sobie jakieś seicento wypatrzysz, wiem ze to nie super wóz, ale jak dobrze poszukasz to trafisz 6-7 letni, co wydaje mi się lepszym wyborem niż 15 letni opel, golf czy coś tam innego - takie cos musi się psuć, i nie wierz nikomu ze jest inaczej.
Z gazem z reguły jest problem jak się oszczedza na instalacji, byle taniej a potem nic dziwnego. Czesto ludzie pakują starego typu instalacje do nowych aut, tankują na stacjach w jakiś pipidówach bo 2 gr taniej a potem płaczą że im źle auto chodzi.
  • 0

#9 Ania06

Ania06

Stały użytkownik

• 340 postów

Napisano 24 01 2008 - 22:40

Ale wszystko jest kwestią jak to bedzie zrobione. trzeba umiec zamontowac se gaz. I wtedy nawet nie pocvzujesz różnicy w osiagach i przyspieszaniu. Jak umiesz i se sam załozysz gaz to oki. Ale jak ktos inny ci bedzie zakładał to nie ryzykuj i kup se lepiej dieselka.
  • 0

#10 wncvirus

wncvirus

Leń !

• 851 postów

Napisano 24 01 2008 - 23:14

Aniu skoro uważasz że gaz dobrze zamontowany jest dobry dla silnika to dla czego nie montuje się go fabrycznie np w BMW, Audi mercedesach?
  • 0

#11 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 24 01 2008 - 23:34

prawdopodobnie bedzie to corsa b 94-95r 1.5 diesel sprowadzona z niemiec co wyniesie ok 4tys z oplatami

• 0

#12 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 24 01 2008 - 23:44

Jeździłem ostatnio autem na gaz.Porażka.Był to opel corsa 1.2 co prawda ale na gazie dużo gorsze miał przyspieszenie i osiągi.

musiało być coś źle wyregulowane, ja jeździłem pandą i seicentem na gazie i muszę powiedzieć, że panda lepie radziła sobie na gazie (160KM/h) niż na benzynie (150KM/h), tylko trzeba dobry gaz zatankować, a nie chrzczony :) a seicento sprawowało się tak samo na benzynie jak i na gazie.
Polecam Ci Corse 1.0 12V ma brzmienie i przyspieszenie (no prawie) jak porsche, a pali mało :P (tylko nie wiem, czy znajdziesz w Twoim przedziale cenowym tą corse)

• 0

#13 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 25 01 2008 - 07:33

Aniu skoro uważasz że gaz dobrze zamontowany jest dobry dla silnika to dla czego nie montuje się go fabrycznie np w BMW, Audi mercedesach?

gaz montuje się dla oszczędności. A jak kogos stać na nowego mercedesa to też go stać na benzynę. Auta z fabryczną instalacją są popularne np. w Holandii
  • 0

#14 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 25 01 2008 - 14:14

gaz = oszczednosc, ale diesel chyba lepszy bo wytrzymalsze i z tego co gadalem z kilkoma znajomymi (w tym taksowkarze) mniej awaryjne
  • 0

#15 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 25 01 2008 - 14:23

Golf II 1.6 TD

Opel Kadett 1.7 D

Corsa ale tylko 1.7 D

Ibiza 1.4 TD lub jeszcze lepiej 1.9 TD

BMW 316D ale to juz okolo 6 tys

Passat 1.9 TD rocznik 90-92

i jak tu ktoś napisał że 15 letnie auto sie psuje to jest śmiech, znam sie na samochodach bardzo dobrze i kupując samochód trzeba wiedziec co sprawdzać ... przy DIESLACH czy nie kopci gdy gwaltownie dodajemy gazu czy TURBO nie ma "dziury"... oraz czy ruszy z 3 biegu bez naciskania n apedał gazu :P

Moim zdaniem najlepszym wyborem bedzie Ibiza 1.9 TD jest to auto ekonomiczne posiada silnik wolkswagena pali około 5 litrów ropki...kumpel jeżdził taką ibizą na przepalonym oleju ze smażalni ryb :) :)

ale nie ma to jak Audi A4 1.9 TDI 110 KM pali tyle co niec 4,5 do 5 litrów na 100km no ale trzeba wybulić za dobry rocznik i stan jak igła około 20 tys. :)
  • 0

#16 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 25 01 2008 - 14:56

za 1.9 D to zaplace jak za zloto pewnie przy ubezpieczeniu :) jak narazie corsa b 1.5D na tapecie, no chyba ze ktos poda jakies inne ciekawe propozyjce poparte faktami :) a tak pytanie troche odbiegajace od tematu - gdzie najtaniej ubezpiecze auto?? odrazu mowie ze auto bedzie na mnie a prawko mam tydzien :):):P
  • 0

#17 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 25 01 2008 - 15:17

i jak tu ktoś napisał że 15 letnie auto sie psuje to jest śmiech, znam sie na samochodach bardzo dobrze i kupując samochód trzeba wiedziec co sprawdzać ... przy DIESLACH czy nie kopci gdy gwaltownie dodajemy gazu czy TURBO nie ma "dziury"... oraz czy ruszy z 3 biegu bez naciskania n apedał gazu :P

Tak, jasne, mam kumpla takiego fachowca - twierdzi że "popierdółkami" nie będzie jeździć. Kupuje stare auta, niby w super stanie, tylko ciągle potem przy nich grzebie - a to jakaś uszczelka, jakaś guma do wymiany ciągle coś - nie mówie że to rzeczy jakieś poważne i drogie (chociaż takie tez się zdarzają), ale tez trzeba je zrobic bo inaczej pójdzie ci cos większego. Pół biedy jak jesteś sobie to w stanie zrobić sam, gorzej jak musisz jeździć po mechanikach którzy cię obiora z kaski.

Co do sprawdzania - wleje ze 2 moto-doktory to żadne auto nie będzie kopcić... przez najbliższe 1000 km

Kuba nie jestem pewien ale za 1,5 zapłacisz tyle samo co za 1,9 - stawki są od-do i 1,5 i 1,9 mieszczą się w jednym przedziale - ale sprawdź to jeszcze sobie. Zresztą OC nie jest jakieś super drogie, nawet bez znizek powinieneś się w 500zł/rok zmieścić. Co do najtańszego ubezpieczyciela - podzwoń i się popytaj, podobno najtaniej jest w Samopomocy.
  • 0

#18 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 04 04 2008 - 20:24

kupiony zostal Mercedes w124 2.0 diesel 316 tys przejechane a wyszlo z wszystkimi doslownie oplatami ok 9,5tys pojawil sie niespodziewany sponsor i dolozyl reszte :) :)
  • 0

#19 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 04 04 2008 - 20:55

No to fajnie, że autko kupione, ale ja coś od siebie dopowiem na temat Diesla, a jak Wam taki Diesel siądzie ? Pomyślcie. Za taką cenę kupić można dość starego Diesla, który w każdej chwili może zacząć się sypać, a ta oszczędność na paliwie jest wg mnie nie aż tak duża biorąc pod uwagę to ile można zapłacić za naprawę takiego Diesla jak się zacznie sypać.
  • 0

#20 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 04 04 2008 - 21:36

ogolnie to patrzylem na ceny czesci i wcale nie jest tragicznie, czesci jest duzo a niewiele drozsze od czesci do np corsy ktora planowalem kupowac a komfort bez porownania :) pozatym od kazdego slysze ze zorbie nim jeszcze spokojnie 200tys a to sa osoby ktore juz troche km w zyciu przejechaly

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych