Skocz do zawartości

Zdjęcie

Asus Striker II NSE, potrzebuje zmienic na inna pomocy ;-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 zeprin

zeprin

Nowy

• 3 postów

Napisano 15 06 2008 - 23:50

Witam wszystkich, mam problem z wymieniona plytą tzn wieszanie sie problemy z uruchomieniem. Potrzebuję innej tymczasowej płyty do ok 300zl na czas jaki jest potrzebny Asusowi na naprawienie błędu z posiadaną płytą. Później ta plytkę która mam nadzieję doradzicie mi zamontuje w drugim kompi i postawie serwer do grania. Zależy mi najb na stabilności niekoniecznie na osiągach. Z posiadanych przezemnie zestawu mogę ewent. zakupic inne pamięci które też prosiłbym jakąs sugestie. Ważne ta nowa płytka nie może byc na tym samym chipsecie bo z tego co słyszałem nvidia dała z nim plame, chyba że ktoś mnie przekona że jest inaczej. Proszę o szybką poradę gdyż w najbl. wtorek chciałbym ją zakupic. Pozdrawiam

Konfiguracja mojego komputera:
Procesor: Intel Core 2 Quad Extreme Edition QX9650 "LGA775 Yorkfield" 3.00GHz (1333FSB) z BOX'sowym wentylatorem
Płyta główna: Asus Striker II NSE (nVidia nForce 790i SLI)
Pamięć RAM: 4 x 1GB OCZ DDR3 PC3-14400C8 1800MHz Platinum Dual Channel (OCZ3P18002GK) 8-8-8-24
HDD: 2x Western Digital Raptor 36GB 10000RPM SATA 16MB Cache (RAID)
naped optyczny: LG GGW-H20L Blu-Ray Rewriter & HD-DVD ROM Serial ATA Drive - Retail
Karta graficzna: quad SLI 2 x EVGA GeForce 9800 GX2 KO 1024MB GDDR3 TV-Out/Dual DVI (PCI-Express) - Retail (01G-P3-E895-AR)
Zasilacz: Thermaltake ToughPower 1500W Modular
karta dzwiekowa: Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro 7.1 Sound Card - Retail
słuchawki: Sennheiser PXC 450 Noise Cancelling Headphones (500643)
obudowa: Thermaltake Armor LCS- VE2000SWA (chłodzenie wodne zdemontowane kupione nowe obecnie czekam na dostawe
Zalman Reserator XT Hybrid Liquid Cooling System - Black, EK 9800 GX2 Full Cover VGA Water Block)
mycha: Logitech G9 Gaming-Grade Laser Mouse
klawa: Logitech G15 Rev.2 Gaming-Grade Illuminated
podkł pod mysz: SteelSeries SX Gaming Surface
Microsoft Windows Vista Ultimate 64-Bit - OEM

Monitor: Dell Ultrasharp 3007WFP-HC 30" Widescreen LCD Monitor - Midnight Grey

• 0

#2 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 16 06 2008 - 00:59

sprzet masz delikatnie mowiac mocny. Ale z ta zapasowa plyta to niewiele zrozumialem. Potezbujesz plyty za 300zl w sli i aby nie byla na chipsecier nForce bo grafika sie gryzie z chipsertem? ja tyle z teog zrozumialem.

• 0

#3 zeprin

zeprin

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 06 2008 - 01:23

Hej, ta plyta gryzie sie troszke z dyskami, tzn mam wiele razy problem z uruchomieniem systemu nawala menadzer rozruchu czy jakas tak. Podobno chipset jest za szybki dla dysków i problem ten ma większośc plyt opartych na nim. Dysków mam kilka a mianowicie:
wspomniane raptory,
Seagate Barracuda 7200.10 250GB SATA-II 16MB,
oraz WD caviar 80GB ata.
Wszystkie przetestowane odp. dla firmy oprogr. i nawet po dokladnym spr. nie znalazlo problemow, raptory mam kilka mies. na poprzednich zestawach bylo ok, caviar ma kilka lat ale jest w b. dobrej formie a segate to nowka. problemy mam tez z pamięciami mimo że sa dobrane wg zalecen asusa i niepowinno byc z nimi zadnych konfliktow. jak jest 3-4GB nie uruchamia sie wcale lub na palcach reki mogę policzyc ze kilka razy podniosl sie. Mam zainst wszystkie aktualizacje pod vista wiec powinno byc ok pamieci przetestowalem najnowszym memtestem testowalem je parami i bylo ok przeszlo kilkadziesiat przejsc wiec jestem pewien ze pamieci jak rowniez dyski sa ok. na forum asusa rozniez inni ktorzy nabyli ta plyte maja problemy. z grafy obecnie korzystam jednej na bialym slocie (najmniejwydajnym) tak wyczaił jeden koles z forum asusa i o dziwo dziala troszke stabilniej. ale nie po to kupowalem dwie zeby jedna lezala. obecnie mam najn. bios w wersji beta ale przestestowalem wiekszosc biosow do plytki i problem lezy gdzie indziej. zauwazylem rowniez ze pod xp dziala troszke lepiej ale tez z jedna grafa no ale to juz nie dx10. Jakby co to jestem cala noc przy laptopie a grzebie w kompie. pozdro
  • 0

#4 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 16 06 2008 - 01:38

zle zrobiles kupujac ta plyte, o wiele lepszym wyborem byla by od XFX na 790i lub dla zaawansowanych DFI lub Biostar. ja z asusem rowniez sie rozstalem po "mekach" z P5KC- skopany bios i "syskoteka" doprowadzily mnie do szalu.Niekoniecznie plyta musi byc uszkodzona. jezeli probowaes juz podnoszenia napiecia na pamieci to pozostaje sprawdzic inne kostki Kingston, Crucial, Patriot one nie "brzydza plytami"Ewentualnie podlaczyc ina grafike i sprawdzic stabilnaosc.
  • 0

#5 zeprin

zeprin

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 06 2008 - 01:59

Teraz to wiem ze zle zrobilem, wszystko chodzi na normalnych ustawieniach nic nie podkrecalem jeszcze bo nie mialem takiej okazji

Nie odesłałem jej jeszcze na gwarancje poprostu będę czekał na jakąś aktualizacje łatke cokolwiek. Asus walczy z tym problemem ale wg mnie w płytach tej klasy wszystko powinno by idealnie. Z opini urzytkowników jest tak że to jak się trafi u jednego wszystko jest super a u innego totalna kaszana czyli tak jak u mnie. A drugą płytę potrzebuję zeby przetrzyma ten okres zanim asus się pozbiera. Chyba że nie będzie ratunku to kupię jakąs inna podobnej klasy ale to dop za miesiąc. A byłby to cięzki miesiąc dla mnie bo na laptopie sobie nie pogram za bardzo

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych