![;]](/public/style_emoticons/default/smile.png)
Mianowicie pod koniec 2009 roku kupiłem sobie nowy komputer:
Płyta główna Gigabyte MA77OT-UD3p
Procesor AMD Athlon II 250 (2x3.0GHz)
Zasilacz Logic 500W - niestety
Pamięć 1x 2gb DDR3 1333Mhz Kingstone
Dysk twardy Seagate Barracuda 500Gb 7200rpm 16mb
No i wcześniej wspomniana karta Asus Radeon HD5750 Formula 1gb GDDR5 700/1150, która wyświetla obraz o rozdzielczości 1440x900 (a więc wcale nie tak dużo)
Problem jest w tym, że w Idlu

Z początku myślałem, że to przez ospale działające chłodzenie, które rozpędzało wiatrak na maxa dopiero przy temperaturze bliskiej 100 stopni, jednak zmiana ustawień pracy wiatraka na bardziej agresywne nic nie pomogła

Np w Idlu podczas zwykłych ustawień pracy wiatraka (wg CCC jego prędkość wynosi około 40% mocy max) ma te 60 stopni, jednak kiedy przestawię samodzielnie jego moc na 100% temperatura nie spada o dużo... Szczerze mówiąc po 10minutach czekania spadła max do 58 stopni... I tak udało mi się je uzyskać dopiero po zdemontowaniu bocznej "klapy". Kurz wykluczam, komputer czyściłem miesiąc temu a i po tym czyszczeniu i tak różnicy nie zauważyłem.
Czy to normalne? Wiem, że GPU się zawsze grzeje najbardziej - zwłaszcza w grach - ale to chyba lekka przesada... Zwłaszcza, że to model "Formula", na którym karta ma być średnio o 13% chłodniejsza.
Idą upały, więc i w pokoju temperatura wzrośnie, dlatego boję się o tę kartę, aby jej nie usmażyć... Ostatnio podczas gry w Disciples 3 nagle pojawiły się na monitorze cienkie, kolorowe paski grubości kilkunastu pixeli (dźwięk został). Zdarzyło mi się to 2 razy i wydaje mi się, że to właśnie przez to przegrzewanie karty.
Pozdro