Skocz do zawartości

Zdjęcie

Asrock N68-5 630a i problem z kartą ATI 2600 Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 pioter0

pioter0

Nowy

• 2 postów

Napisano 06 05 2010 - 20:49

Witam . Dzisiaj przyszla mi zamowiona pare dni temu karta graficzna ATI Radeon HD2600 PRO 256MB.
Zamontowalem wszystko zasilania karta nie ma wiec tutaj problemu nie ma , ale schody zaczynaja sie od uruchomienia komputera .
Mianowicie ekran pozostaje czarny tak jakby nie laczyl sie z karta robilem tak na 2 komputerach i to samo.
Dzwonilem od kolesia od ktorego kupilem karte mowi ze ati sie czasami nie zgadza z n-force moze to problem .
W BIOSie ustawilem na odplanie z PCI-E nie zrobilo to roznicy steroniwki zainstalowalem odinstalowalem od zintegrowanej nic nadal to samo.
Inna karta GeForce 6600 128MB dziala bez zarzutow nawet jak mam podlonczony monitor na zintegrowanej to wykrywa system karte wrecz przeciwnie do Ati . Sprzedajacy mowil przez telefon ze karta jest sprawna poniewaz sprawdzil przed wsyslaniem oraz nagral krotki filmik prezentujacy ja i pkt z 3dmark na filmiku wszystko dobrze chodzilo ale u mnie juz nie... Moze wiecie co sie stalo ?

Moj sprzet :
Plyta glowna : Asrock N68-5 630a
Pamiec : 2gb Buf DDR2 800mhz
Zasilacz : 420W TAGAN TG420-U01
Procesor : Athlon AMD x2 2,6

Jeszcze jedno krotkie pytanie poniewaz mam ja z allegro i w razie co jakbym odeslal spowrotem sprzedawcy i okazaloby sie ze u niego wszystko dziala czy ponosze jakies koszty oprocz przesylki ?

//Tytuł tematu został poprawiony - Mofis

Użytkownik Mofis edytował ten post 06 05 2010 - 20:59

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 07 05 2010 - 13:14

Dzwonilem od kolesia od ktorego kupilem karte mowi ze ati sie czasami nie zgadza z n-force moze to problem .

bardzo rzadkie przypadki i przede wszystkim nie do tego stopnia aby ekran wcale nie reagował.

Mianowicie ekran pozostaje czarny tak jakby nie laczyl sie z karta robilem tak na 2 komputerach i to samo.

dla mnie to jest oczywista oczywistość, że sprzedał uszkodzoną kartę, a filmik, no cóż chyba każdy może zrobić taki sam nawet z zupełnie nie działającym kompem, chyba rozumiesz co chcę powiedzieć. Dla pewności podeślij link do filmiku.
Co do kosztów to pozostaje Ci się dogadać się ze sprzedającym.

//Chyba że sprzedający nie będzie zainteresowany
:D

Użytkownik Mofis edytował ten post 07 05 2010 - 13:21

• 0

#3 Darek Kafarek

Darek Kafarek

Nowy

• 1 postów

Napisano 14 05 2010 - 07:28

Czesc.
Mam podobny problem-tez mam plyte AS Rock(inny model ale na tym samym chpsecie), kupilem karte HIS Radeon 5770 1GB i komp nie wlacza sie-kreca sie tylko wiatraczki, a ekran jest czarny. Wlozylem do mojej plyty karte 8800 GT od kumpla i wszystko chodzi jak trzeba. Moja karta na jego plycie tez dziala. Zglosilem to u producenta-ciekawy jestem czy w ogole odpisze... Pewnie zostaje wymiana plyty glownej, a co z tym idzie procka i ram rowniez, chyba ze kupie plyte ktora pracowala by na tym co mam...ale to chyba nieoplacalny interes

//Nie wstawiaj takiego cytatu - Mofis

Użytkownik Mofis edytował ten post 15 05 2010 - 10:38

• 0

#4 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 14 05 2010 - 09:35

Spróbuj ustawić w biosie w menu "Advanced" -> "CPU Configuration":
Overclock Mode - "CPU, PCIE, Async"
PCIE Frequency (MHz) - nieznacznie więcej niż 100MHz, spróbuj od 102 do 105
PCIE Spread Spectrum - "disabled"

potem menu "Advanced" -> "Chipset Configuration"
Share Memory - na jak najniższą wartość
Primary Graphics Adapter - wybierz "PCI Express"

to jest z opisu opcji biosu płyty Asrock N68-5 630a u ciebie może być inaczej ale zasada ta sama. Zapisz ustawienia wychodząc z biosu, czyli F10 -> Y -> enter.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 14 05 2010 - 09:37

• 0

#5 nathan

nathan

Nowy

• 1 postów

Napisano 17 05 2010 - 20:46

Witam. Ja pociągnę ten temat dalej, ponieważ trafiłem na tą samą kartę. Problem ten sam tyle tylko, że płyta inna.
ASrock 945GCM-S. Tutaj jej dokladny opis: ASrock
Dodam jeszcze, że wcześniej miałem karte GF 7300gs (sterowniki odinstalowałem). A post powyżej nie pomógł. Poratujcie:)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych