Skocz do zawartości

Zdjęcie

Artefakty i zawieszanie się komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 20 01 2014 - 23:35

Od jakiegoś czasu jak gram to po paru godzinach komputer się zwiedza i trzeba go restartowac. Najczęściej to było w wakacje i wystarczyło go wyczyścić. Teraz w ciagu 2 miesięcy już około 4 razy tak było z czym raz było wczoraj i raz dzisiaj. Sprawdziłem w jakimś programie chyba hwmonitor co się grzeje ale były to jakieś skróty. Ogólnie grafika miała 70 stopni i coś na płycie głównej 60+ (chyba tmpin0) i 50+ (coś nad wszystkimi tmpin). Sprawdziłem palcem co to może być i wypadło na mostek poludniowy bo aż pazyl. Niestety nie sprawdziłem czy wcześniej się ruszal ale po wkreceniu na niego wiatraka coś lekko strzelilo i wtedy zauważyłem ze się lekko kolysze. Może to dla tego ze jest przymocowany na sprezynach. Niestety nie mam pasty termo... więc jej nie wymienienilem. Temperatury w tym programie nie spadły ale radiator był już zimny. Na drogi dzień (dzisiaj) komputer się nie zawiesił tylko wyskoczyly artefakty na cały ekran. Niestety nie sprawdziłem co ma jaka temperaturę tylko odruchowo zrobiłem reset. Kiedy wlaczam komputer sygnal post (czy jak to się nazywalo) jest prawidłowy ale od samego początku są artefakty ale system się zawiesZa na ładowanie. Nie mam przy sobie drogiej karty graficznej a płyta główna nie ma zintegrowanej więc nie sprawdze czy to jej wina. I tutaj pytanie, czy to grafika czy co innego? Godzinę przed tym kupiłem nowa grafikę ale jeśli to płyta główna to może jeszcze zdążę to odwołać.

Pisze z telefonu więc przepraszam za błędy moje i autokorekty.

• 0

#2 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 20 01 2014 - 23:49

Z tego co widzę po odkreceniu to raczej na tym mostku strzeliła pasta termo.. jak się odkleila i pewnie dla tego radiator był chlodniejdzy ;/ płyty główne nie maja jakiegoś zabezpieczenia przed wysoka temperatura?

• 0

#3 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 20 01 2014 - 23:58

I jeszcze jedno pytanie. Jutro prawdopodobnie będę miał inna kartę graficzna do sprawdzenia czy to nie jej wina ale jeśli to płyta główna jest uszkodzona to czy nie zepsuje karty graficznej?
  • 0

#4 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 23 01 2014 - 20:33

Wyszło na to że karta graficzna się zepsuła.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych