Witam!
Otoz moj nawet jeszcze nie 3 letni monitorek CRT 17' Belinea od kilku dni odmowil posluszenstwa i przestal dzialac. Problem wyglada nastepujaco: po wlaczeniu komputera monitor przechodzi z trybu czuwania i normalnie sie wlacza. Jednak obraz jaki sie na nim ukazuje to jedynie cienki pasek na srodku ekranu, ktory przedstawia aktualnie wyswietlany obraz. Pasek ma moze z 5 centrymetrow i jest rozmyty, drzy, w zasadzie ciezko to opisac. Po kilku sekundach wyswietlania obrazu monitor gasnie i przechodzi automatcznie w tryb oczekiwania, aha calosci towarzyszy narastajacy pisk (tak jakby mialo cos wybuchnac i monitor poprzez stand-by to zatrzymuje ;p). To w zasadzie wszystko i szczerze watpie aby cos dalo sie zrobic, ale coz mam do stracenia. Moja karta graficzna to Radeon 9550, dalsza specyfikacja chyba nie jest potrzebna, zwlaszcza, ze jest to w 100% problem monitora bowiem podlaczylem do niego drugi i ten dziala prawidlowo.
Monitorek zawsze dzialal bezproblemowo, jedyna rzecza, ktora mogla spowodowac uszkodzenie sprzetu bylo bawienie sie tego dnia ze zmiana rozdzielczosci i odswiezania albowiem puszczalem sobie obraz na telewizor i do ogladania filmow zmienilem rozdzielczosc. Nie nastapilo to bezposrednio przy zmianie rozdzielki tylko w momencie kiedy juz wszystko ustawilem po staremu, odszedlem od komputera, wlaczyl sie wygaszacz ekranu i po jego wylaczeniu monitor zaczal wyswietlac obraz w opisywany prze zemnie sposob. Co ciekawe reset kompa pomogl, wydawalo sie, ze wszystko jest ok. po czym znowu zostawilem kompa na wygaszaczu i sytuacja sie powtorzyla, tym razem jednak reset, ani cokolwiek nie pomaga. Jakies pomysly co to moze byc?
Alow

Moja zawartość
Nie podano