Spotkałem się dnia wczorajszego ze specyficznym problemem. Zaktywowałem Windowsa XP SP2 Pro na oryginalnym kluczu i przestały mi działać aktualizacje automatyczne, a także aktualizacje poprzez Windows / Microsoft Update. Nie przeczę, ciut czasu spędziłem nad rozwiązaniem tego problemu. Problemu który sam w sobie nie dotyczył ściągania, a instalacji która w przypadku każdej aktualizacji kończyła się niepowodzeniem (failed).
Rozwiązaniem takiego problemu jest wypełnienie poniższych punktów:ściągnięcie i instalacja Dial-a-fix, po czym po uruchomieniu:zaznaczenie wszystkich opcji w Windows Installer,
zaznaczenie wszystkich opcji w Windows Update,
zaznaczenie wszystkich opcji w Registration Center,
odznaczenie / wyłączenie Empty System32\Catroot 2
I kliknięcie GO. Pod żadnym pozorem nie należy używać w tym wypadku opcji Flush SoftwareDistribution,
sciągnięcie i zainstalowanie Windows Update v3. Po instalacji należy zresetować komputer,
ściągnięcie i zainstalowanie patcha #927891,
zresetowanie komputera.
[/list]Po tym należy udać się na stronę Windows / Microsoft Update i wszelkie aktualizacje odpowiednie dla danego komputera i oprogramowania powinny ściągać i instalować się bez problemu.
© by m1chu, 2007
PS: skopiowane z porady z mojej strony, więc sorry za niedopasowanie / sprzeczności / itp.

Aktualizacje automatyczne nie instalują się, dlaczego?
Rozpoczęty przez
Kai
, 01 09 2007 01:28
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 09 2007 - 01:28
Napisano 12 09 2007 - 16:40
Rewelacyjna jest Twoja POMOC. Bardzo dobrze opisana. Krok po kroku prowadzi i co najważniejsze jest SKUTECZNA. Dziękuję.
Napisano 16 09 2007 - 00:31
Witam! Właśnie przeglądam net w poszukiwaniu odpowiedzi na problem z WU mojej koleżanki. Spędziłam u niej dziś pół dnia i niczego sensownego nie wymyśliłam.
Ma system legalny, Windows XP Home Edition z dodatkiem Service Pack 2, zakupiony razem z komputerem ponad 2 lata temu w wersji OEM. Od grudnia 2006r nie ma żadnych aktualizacji z Windows Update. Chciałam je pobrać ale ciągle wyskakuje pasek informacji z info "Twoje ustawienia zabezpieczeń nie zezwalają na uruchamianie formantów ActiveX na tej stronie. Ta strona może być wyświetlana niepoprawnie. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej opcji..." Wszystkie opcje w ustawieniach zabezpieczeń są ustawione na domyślne, zmieniałam nawet na niestandardowe, dodawałam witrynę WU do zaufanych, czyściłam cookie i tempy i jeszcze całą masę wykonałam różnych innych poleceń, ale bez efektu. Dochodzi do tego, że nawet po otwarciu IE wyskakuje pasek informacji z opcją instalacji formantu ActiveX, który tutaj się instaluje, ale wchodząc na WU przy próbie jego instalacji wyskakuje info " "Twoje ustawienia zabezpieczeń nie zezwalają ....itd" Nie można zainstalować kontrolki ActiveX, a bez niej Update się nie uruchomi. Raz już pokazała się ikonka WU w trayu ale instalacja nie powiodła się. Wyłączałam zaporę systemową i Active Virus Shield AOL (jakimś cudem jeszcze działa), sprawdzalam wszystkie usługi odpowiedzialne za update, ale niczego to nie zmieniło. W związku z powyższym mam pytanie - czy Twoja porada nadaje się również do systemu WinXP HE? Jeśli tak to spróbuję bo już nic poza formatem nie przychodzi mi do głowy.
Ma system legalny, Windows XP Home Edition z dodatkiem Service Pack 2, zakupiony razem z komputerem ponad 2 lata temu w wersji OEM. Od grudnia 2006r nie ma żadnych aktualizacji z Windows Update. Chciałam je pobrać ale ciągle wyskakuje pasek informacji z info "Twoje ustawienia zabezpieczeń nie zezwalają na uruchamianie formantów ActiveX na tej stronie. Ta strona może być wyświetlana niepoprawnie. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej opcji..." Wszystkie opcje w ustawieniach zabezpieczeń są ustawione na domyślne, zmieniałam nawet na niestandardowe, dodawałam witrynę WU do zaufanych, czyściłam cookie i tempy i jeszcze całą masę wykonałam różnych innych poleceń, ale bez efektu. Dochodzi do tego, że nawet po otwarciu IE wyskakuje pasek informacji z opcją instalacji formantu ActiveX, który tutaj się instaluje, ale wchodząc na WU przy próbie jego instalacji wyskakuje info " "Twoje ustawienia zabezpieczeń nie zezwalają ....itd" Nie można zainstalować kontrolki ActiveX, a bez niej Update się nie uruchomi. Raz już pokazała się ikonka WU w trayu ale instalacja nie powiodła się. Wyłączałam zaporę systemową i Active Virus Shield AOL (jakimś cudem jeszcze działa), sprawdzalam wszystkie usługi odpowiedzialne za update, ale niczego to nie zmieniło. W związku z powyższym mam pytanie - czy Twoja porada nadaje się również do systemu WinXP HE? Jeśli tak to spróbuję bo już nic poza formatem nie przychodzi mi do głowy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych