Postanowilem zmodernizować swoj komputer i zakupilem nowe części:
procesor: AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 64bit, 65W)
płyta głowna ASUS m2n - mx X series
pamieć ram: DDR2 dual chanel 2x1gb GeIL
dysk: WD400EB
Mam taki problem zastanawia mnie zbyt wysoka temperatura procesora a mianowicie jego rdzenia. Program speedfan pokazuje ze temperatura rdzenia (core) dochodzi do 50 stopni. Ta temperatura wystepuje w "stresie" czyli w duzym wysilku (w zalaczonych screenach konwertowalem film avi).

Mam tez zainstalowany program od ASUS'a PC Probe II (ten drugi na screenie) tylko że on nie ma rozgraniczenia na rdzen tylko od razu pogazuje temp. calego procesora.
Kiedy nie probuje wyciskac 7 potów z procesora jego temperatura jest wedlug mnie idealna 33 stopnie (a core w speedtescie 37).
Predkosc obrotów coolera jak widac na screenie jest dobra srednio 3050-3100 obrotow na minutę.
Na procesor nałozylem pastę termoprzewodząca i rozsmarowalem dokladnie na calej powierzchni procesora. Polozylem na niego radiator i sprawdzilem dokladnie czy ladnie pokrylo CPU i czy sie nic nie wylewa na boki. Uwazam ze bylo wszystko ok. (paste ktora byla w BOX'ie zciagnalem)
Zakupilem nowy sprzet i nie chce spalic ani meczyc procesora, chcialbym zeby troche mi słuzył.
Dlatego prosze o opinie specjalistów
Pozdrawiam serdecznie
Abada

Moja zawartość
Nie podano