ASUS P5K3 Deluxe/WiFi-AP IP35 S775
Napisano 25 08 2007 - 21:47
Napisano 25 08 2007 - 23:00
Czy płyta główna ASUS P5K3 Deluxe/WiFi-AP IP35 S775 obsługuje technologie SLI, czy CrossFire (czym one się właściwie różnią; która lepsza; czy karty nvidia, a konkretnie: EVGA GF 8800GTS 640MB DDR3/320b TV/DV PCI-E (acs/3) działają na CrossFire)?
Te dwie płyty obsługują Crossfire, ale specjalnie bym się na to nie napalał. SLI/Crossfire nie opłaca się z prostego powodu: nie ma takich dwóch kart które oferowałyby wiekszą wydajność za cenę pojedyńczej, mocniejszej karty. Karty NVidii działają w SLI, karty ATI w Crossfire.
Płyta jest dobra, tylko że jak teraz kupisz 2 czy nawet 4 GB dobrego ramu, to nie bardzo Ci się będzie taka wymiana opłacała. Róznica wydajności bedzie żadna, a kasy wydasz sporoCzy ta płyta jest dobra (zależy mi na takiej, która obsługuje ddr3 i ma s775- prędko nie będę zmieniał kompa, a jeśli już to wolę dokupić/zmienić ram na ddr3 niż wymieniać pół kompa)?
Napisano 26 08 2007 - 09:25
Te dwie płyty obsługują Crossfire
Chyba jedna?
Płyta jest dobra, tylko że jak teraz kupisz 2 czy nawet 4 GB dobrego ramu, to nie bardzo Ci się będzie taka wymiana opłacała. Róznica wydajności bedzie żadna, a kasy wydasz sporo
Czyli lepiej wziąć jakąś tańszą bez SLI i RAMem 800MHz? Bo jeśli tak to na czym lepiej dołożyć: dodatkowe 2GB RAMu, czy karta graficzna za 400zł więcej? Jaką płytę możecie polecić?
Napisano 26 08 2007 - 11:43
Faktycznie. Nie doczytałem i myslałem że chodzi ci również o Abita IP35Chyba jedna?
Nie wymieniłem 2 płyt.
Pytanie do jakiej karty graficznej. Powyżej 8800GTS taczej już nie. Lepiej kupić ten ram, który prędzej czy później wykorzystasz.Czyli lepiej wziąć jakąś tańszą bez SLI i RAMem 800MHz? Bo jeśli tak to na czym lepiej dołożyć: dodatkowe 2GB RAMu, czy karta graficzna za 400zł więcej? Jaką płytę możecie polecić?
Jeśli chodzi o płytę to mozesz wziąc np. Abita IP35 - ok 500zł
Z innego wątku pamiętam że masz do wydania sporo kasy, a komputer ma byc "na długi czas". Szczerze mówiąc takie podejście się w ogóle nie sprawdza. Sprzęt idzie do przodu na tyle szybko że nie da się kupić komputera który bedzie nadawał się do nowych gier dłużej niż dwa lata. Ile bys w komputer nie wpompował kasy za dwa-trzy lata będzie poniżej przeciętnej. Przykład - http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okie...I/strona-1.html -ten komputer 2,5 roku temu kosztował coś ok 20 tyś zł. Nawet gdyby bez bajerów typu chłodzenie wodne, raptory itp kosztował 10tyś. to na dzień dzisiejszy za 2 tyś zł można poskładac wydajniejszy zestaw - więc świetnie tu widac jak sprzet traci na wartości i aktualności.
Za 3 tyś mozna złożyć zestaw na którym wszystkie gierki bedą śmigać na maksa. Za dwa lata go sprzedać za 1000-1500, dołozyć i kupic następny zestaw za 3 tyś zł. W ten sposób masz cały czas sprzęt na czasie.
Napisano 26 08 2007 - 12:10
Faktycznie. Nie doczytałem i myslałem że chodzi ci również o Abita IP35
Tak myślałem
Pytanie do jakiej karty graficznej. Powyżej 8800GTS taczej już nie. Lepiej kupić ten ram, który prędzej czy później wykorzystasz.
Hmm, no w sumie to racja, na GeForce 8600GTS 640mb raczej ruszy wszystko.
Z innego wątku pamiętam że masz do wydania sporo kasy, a komputer ma byc "na długi czas".
Spoko sobie pamięta ^^
Szczerze mówiąc takie podejście się w ogóle nie sprawdza. Sprzęt idzie do przodu na tyle szybko że nie da się kupić komputera który bedzie nadawał się do nowych gier dłużej niż dwa lata. Ile bys w komputer nie wpompował kasy za dwa-trzy lata będzie poniżej przeciętnej.
Niestety masz rację
Za 3 tyś mozna złożyć zestaw na którym wszystkie gierki bedą śmigać na maksa. Za dwa lata go sprzedać za 1000-1500, dołozyć i kupic następny zestaw za 3 tyś zł. W ten sposób masz cały czas sprzęt na czasie.
No tyle to właśnie wiem, ale u mnie jest ten jeden mały problem, że komp musi być w granicach 5000zł, dlatego pytam ludzi jak najlepiej złożyć kompa i w co najwięcej kasy wpompować. Wcześniej myślałem, że dobra płyta główna to podstawa, bo później chcę coś dołożyć i tylko dokładam/wymieniam, nie muszę wywalać całego kompa:P No ale trudno, niestety (może stety^^) technika rozwija zbyt szybko, aby mieć jednego kompa "na zawsze" i "na wszystko".
Zejdę trochę z ceny na płycie głównej, a dołożę więcej ramu. To będzie na pewno lepsze posunięcie niż branie płyty Asus P5K3 Deluxe i niż branie karty graficznej serii GTX Ultra.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych