Skocz do zawartości

Zdjęcie

ASUS P5K3 Deluxe/WiFi-AP IP35 S775

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nickon

Nickon

Początkujący

• 17 postów

Napisano 25 08 2007 - 21:47

Czy płyta główna ASUS P5K3 Deluxe/WiFi-AP IP35 S775 obsługuje technologie SLI, czy CrossFire (czym one się właściwie różnią; która lepsza; czy karty nvidia, a konkretnie: EVGA GF 8800GTS 640MB DDR3/320b TV/DV PCI-E (acs/3) działają na CrossFire)? Czy ta płyta jest dobra (zależy mi na takiej, która obsługuje ddr3 i ma s775- prędko nie będę zmieniał kompa, a jeśli już to wolę dokupić/zmienić ram na ddr3 niż wymieniać pół kompa)? Może możecie mi coś polecić? Tak do 1000zł.

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 25 08 2007 - 23:00

Czy płyta główna ASUS P5K3 Deluxe/WiFi-AP IP35 S775 obsługuje technologie SLI, czy CrossFire (czym one się właściwie różnią; która lepsza; czy karty nvidia, a konkretnie: EVGA GF 8800GTS 640MB DDR3/320b TV/DV PCI-E (acs/3) działają na CrossFire)?

Te dwie płyty obsługują Crossfire, ale specjalnie bym się na to nie napalał. SLI/Crossfire nie opłaca się z prostego powodu: nie ma takich dwóch kart które oferowałyby wiekszą wydajność za cenę pojedyńczej, mocniejszej karty. Karty NVidii działają w SLI, karty ATI w Crossfire.

Czy ta płyta jest dobra (zależy mi na takiej, która obsługuje ddr3 i ma s775- prędko nie będę zmieniał kompa, a jeśli już to wolę dokupić/zmienić ram na ddr3 niż wymieniać pół kompa)?

Płyta jest dobra, tylko że jak teraz kupisz 2 czy nawet 4 GB dobrego ramu, to nie bardzo Ci się będzie taka wymiana opłacała. Róznica wydajności bedzie żadna, a kasy wydasz sporo

• 0

#3 Nickon

Nickon

Początkujący

• 17 postów

Napisano 26 08 2007 - 09:25

Te dwie płyty obsługują Crossfire

Chyba jedna?:rolleyes: Nie wymieniłem 2 płyt.

Płyta jest dobra, tylko że jak teraz kupisz 2 czy nawet 4 GB dobrego ramu, to nie bardzo Ci się będzie taka wymiana opłacała. Róznica wydajności bedzie żadna, a kasy wydasz sporo

Czyli lepiej wziąć jakąś tańszą bez SLI i RAMem 800MHz? Bo jeśli tak to na czym lepiej dołożyć: dodatkowe 2GB RAMu, czy karta graficzna za 400zł więcej? Jaką płytę możecie polecić?
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 26 08 2007 - 11:43

Chyba jedna?:rolleyes: Nie wymieniłem 2 płyt.

Faktycznie. Nie doczytałem i myslałem że chodzi ci również o Abita IP35

Czyli lepiej wziąć jakąś tańszą bez SLI i RAMem 800MHz? Bo jeśli tak to na czym lepiej dołożyć: dodatkowe 2GB RAMu, czy karta graficzna za 400zł więcej? Jaką płytę możecie polecić?

Pytanie do jakiej karty graficznej. Powyżej 8800GTS taczej już nie. Lepiej kupić ten ram, który prędzej czy później wykorzystasz.
Jeśli chodzi o płytę to mozesz wziąc np. Abita IP35 - ok 500zł

Z innego wątku pamiętam że masz do wydania sporo kasy, a komputer ma byc "na długi czas". Szczerze mówiąc takie podejście się w ogóle nie sprawdza. Sprzęt idzie do przodu na tyle szybko że nie da się kupić komputera który bedzie nadawał się do nowych gier dłużej niż dwa lata. Ile bys w komputer nie wpompował kasy za dwa-trzy lata będzie poniżej przeciętnej. Przykład - http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okie...I/strona-1.html -ten komputer 2,5 roku temu kosztował coś ok 20 tyś zł. Nawet gdyby bez bajerów typu chłodzenie wodne, raptory itp kosztował 10tyś. to na dzień dzisiejszy za 2 tyś zł można poskładac wydajniejszy zestaw - więc świetnie tu widac jak sprzet traci na wartości i aktualności.
Za 3 tyś mozna złożyć zestaw na którym wszystkie gierki bedą śmigać na maksa. Za dwa lata go sprzedać za 1000-1500, dołozyć i kupic następny zestaw za 3 tyś zł. W ten sposób masz cały czas sprzęt na czasie.
  • 0

#5 Nickon

Nickon

Początkujący

• 17 postów

Napisano 26 08 2007 - 12:10

Faktycznie. Nie doczytałem i myslałem że chodzi ci również o Abita IP35

Tak myślałem :rolleyes:

Pytanie do jakiej karty graficznej. Powyżej 8800GTS taczej już nie. Lepiej kupić ten ram, który prędzej czy później wykorzystasz.

Hmm, no w sumie to racja, na GeForce 8600GTS 640mb raczej ruszy wszystko.

Z innego wątku pamiętam że masz do wydania sporo kasy, a komputer ma byc "na długi czas".

Spoko sobie pamięta ^^

Szczerze mówiąc takie podejście się w ogóle nie sprawdza. Sprzęt idzie do przodu na tyle szybko że nie da się kupić komputera który bedzie nadawał się do nowych gier dłużej niż dwa lata. Ile bys w komputer nie wpompował kasy za dwa-trzy lata będzie poniżej przeciętnej.

Niestety masz rację:banana:

Za 3 tyś mozna złożyć zestaw na którym wszystkie gierki bedą śmigać na maksa. Za dwa lata go sprzedać za 1000-1500, dołozyć i kupic następny zestaw za 3 tyś zł. W ten sposób masz cały czas sprzęt na czasie.

No tyle to właśnie wiem, ale u mnie jest ten jeden mały problem, że komp musi być w granicach 5000zł, dlatego pytam ludzi jak najlepiej złożyć kompa i w co najwięcej kasy wpompować. Wcześniej myślałem, że dobra płyta główna to podstawa, bo później chcę coś dołożyć i tylko dokładam/wymieniam, nie muszę wywalać całego kompa:P No ale trudno, niestety (może stety^^) technika rozwija zbyt szybko, aby mieć jednego kompa "na zawsze" i "na wszystko".
Zejdę trochę z ceny na płycie głównej, a dołożę więcej ramu. To będzie na pewno lepsze posunięcie niż branie płyty Asus P5K3 Deluxe i niż branie karty graficznej serii GTX Ultra.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: ASUS P5K ASUS P5KPL ASUS P5K-E

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych