Skocz do zawartości


Zdjęcie

AMD Phenom x4 BE 955 - taktowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 bbbrowar

bbbrowar

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 23 10 2011 - 19:58

cześć!
jestem nowy na forum, szukałem, ale nie znalazłem takiego 'problemu' z jakim mam do czynienia.
kupiłem nowy komputer, ogólnie w sprawach nowości sprzętowych jestem daleko w tyle, już kupę lat nie interesowałem się sprzętem itd. Do rzeczy:
po zainstalowaniu Windowsa7 i sterowników z płytki dołączonej do płyty głównej itp spojrzałem na Mój komputer -> Właściwości i pokazuje mi "Procesor AMD Phenom x4 BE 955 2,20 GHz" a ma on taktowanie 3,2 przecież. I teraz mój dylemat czy to jakieś sterowniki wchodzą w grę tutaj, czy jakiś jest problem inny?
Czy po prostu teraz ten sprzęt jest na tyle "inteligentny", że sam dostosowuje taktowanie do danego obciążenia?
Może dla Was to śmieszny problem, ale będę wdzięczny jak mi ktoś da jasną odpowiedź,

z góry dzięki i pozdrawiam!

  • 0

#2 kuba_kubi

kuba_kubi

    Zaawansowany użytkownik

  • 807 postów

Napisano 23 10 2011 - 20:04

to moze byc wina biosu - sprawdz czy masz najnowsza jego wersje i czy przypadkiem nie masz poustawianych parametrow odnosnie OC w biosie tak ze wlasnie ci wychodzi 2,2? A teoretycznie bez obciazenia pownno mu sie zmniejszac taktowanie ale we wlasciwosciach powinno ci chyba pokazac jego "wlasciwe" taktowanie

  • 0

#3 bbbrowar

bbbrowar

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 23 10 2011 - 20:16

super, dzięki za taką szybką odpowiedź. Wiesz co problem w tym, że nie bardzo wiem jak to zrobić niestety, ostatni raz grzebałem przy takich rzeczach może z 10 lat temu...

A czy opcja najnowszych sterowników ma coś tutaj wspólnego?

Aha, dodam, że w biosie nie było robione nic poza boot sequency odkąd komputer mam w domu a płyta główna to MSI 760GM-P23 FX. Posiada ona niby właśnie coś co nazywają OC GENIE - automatycznie wykrywa najlepszą konfigurację taktowania chyba coś takiego. Z tym, że tak jak mówisz - chyba we właściwościach powinno podać wartość domyślną dla procesora czyli 3,2..
  • 0

#4 kuba_kubi

kuba_kubi

    Zaawansowany użytkownik

  • 807 postów

Napisano 23 10 2011 - 20:20

Phenom x4 BE ma odblokowany mnoznik wiec moze on robi psikusa wiec proponuje wejsc do biosa i zobaczyc jaki jest ustawiony pownien byc 16 a przy 2.2GHz wychodzi ze bedzie 11 - przestaw na 16 i git

  • 0

#5 bbbrowar

bbbrowar

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 23 10 2011 - 20:25

dzięki szefie. Narazie siedzę na starym kompie ale za 2 dni dam znać czy pomogło!
  • 0

#6 DonAdriano

DonAdriano

    Początkujący

  • 51 postów

Napisano 27 10 2011 - 10:38

Masz wszystko ok nie ma się co martwić.
U mnie jak nie mam na sztywno ustawione tylko Bios załaduje optymalnie to zegary w czasie pracy systemu skaczą od 800MHz do 3,2GHz w zależności ile potrzeba mocy w danym momencie.
Pokazywało mi tak w Windows XP teraz na Vista nie sprawdzałem.

Ja zrobiłem OC i ustawiłem na sztywno bo w jednej z gier strasznie mnie przycinało chyba to było NFS-Most Wanted dopiero po czasie skapłem się że to wina proca jak ustawiłem na sztywno wszystko jest OK.
  • 0

#7 Jakub566

Jakub566

    Pedobear

  • 897 postów

Napisano 27 10 2011 - 18:55

Jak było wyżej;

po pierwsze sprawdź czy w biosie wszystko dobrze jest poustawiane (mnożnik*fsb=taktowanie)

po drugie jeśli wszystko jest dobrze poustawiane, to procesor po prostu jest w trybie energoszczędnym (mam ten sam procesor i też mam tryb energoszczędny - dzisiaj sprawdzę czy też 2,2 mam w spoczynku)
  • 0

#8 bbbrowar

bbbrowar

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 01 11 2011 - 09:23

dzieki :) wystarczyło właśnie zmienić mnożnik z 11 na 16 teraz we właściwościach pokazuje 3,2gHz a co do ustawień dynamicznych to programowo sobie już mogę różne opcje wybierać w zależności od potrzeb :) dzieki pozdrawiam!

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych