A wiec tak: przyznam sie bez bicia ze na komputerach znam sie srednio jeszcze nowa karte graficzna i ramy wiem jak wstawic ale dobrac odpowiedni procesor i go zalozyc to juz troche za duzo jak dla mnie.Everest pokazal mi ze socket jest AM2 wiec podejzewam ze z takim tylko gniazdem procesory wchodza w gre.Czy moge zalozyc Dual Core czy jakies tam inne.Wiem ze moge wydac na to z jakies 400 zl i zeby mial najlepiej z 3 Ghz.
Z gory dziekuje za pomoc uprzedzam ze nieznam sie na tych wszystkich literkach i oznaczeniasz typu FSB i L2 Cache
[AMD Athlon] na co moge zmienic 3200+
Rozpoczęty przez
Meeow
, 26 04 2008 00:54
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 04 2008 - 00:54
Napisano 26 04 2008 - 04:12
Na początek podaj nazwę płyty głównej.
Napisano 26 04 2008 - 08:12
Skoro ma płytę pod AM2 to na nic innego niż AMD zmienić nie może. Weź sobie Athlon'a 64 X2 6000+ lub 6400+ Black Edition, z odblokowanym mnożnikiem. Czarnego 6400+ dostaniesz za 490zł na http://www.agito.pl, i możesz go sobie ładnie podkręcić.
Napisano 26 04 2008 - 12:09
Komputer jest Dell Dimension C521 a nazwy plyty glownej dokladniejszej niz tylko Dell nie jestem w stanie znalezc :/. Zastanawiam sie czy starczy mi te 280 Wat na zasilaczu jesli zmienie procesor na Athlon'a 64 X2 6400+ i czy jest on o wiele bardziej 'prondozerny' od obecnego.
Napisano 26 04 2008 - 18:34
O wiele za bardzo na Twój obecny zasilacz. Zmień sobie na jakiś przynajmniej 450W
Napisano 27 04 2008 - 02:01
Skoro nieznasz sie zbytnio na komputerach a co za tym idzie zapewne nie potrzebujesz super wydajnosci(logicznie myslac), nie napisales ile masz ramu, jesli masz malo to 6000 i tak tu nie rozwinie skrzydel, zasilacz masz bardzo slaby, lepszym wyborem byloby kupno procesora AMD 5400, moze nawet 5200, za mniej niz 300 zl i do tego kupno zasilacza np. chieftec 450W za okolo 140-150 max...w granicach 450 max sie zmiescisz...
Napisano 27 04 2008 - 02:45
RAMu mam 2 GB DDR2 do tego Radeon X600....Komputer Dell'a kupilem w sumie po porazce jaka ponioslem ze sprzetem z PC World i problemami z odzyskaniem pieniedzy.Wybor padl na Dell'a bo podbno niezawodne i bla bla bla.... Teraz zachcialo mi sie zagrac w Bioshocka lecz karta nie ma shadera 3.0 i procek za slaby wiec jakos prubuje ale cos mi sie zdaje ze nawet tego GeForce 7300 GS low profile'a nie zmieszcze sie do tego malenstwa a i z poszukaniem malego lecz mocnego zasilacza bedzie problem....
Oto solucja najlepsza chyba dla mnie: czas sprzedac Dell'a i kupic jednostke normalnych rozmiarow co jak mniemam ulatwi mi puzniejsze rozbudowywanie.
Dzieki ludziska za rady ale teraz to ja musze wykminic jak wytlumaczyc dziewczynie zapotrzebowanie na nowego komputra
Oto solucja najlepsza chyba dla mnie: czas sprzedac Dell'a i kupic jednostke normalnych rozmiarow co jak mniemam ulatwi mi puzniejsze rozbudowywanie.
Dzieki ludziska za rady ale teraz to ja musze wykminic jak wytlumaczyc dziewczynie zapotrzebowanie na nowego komputra
Napisano 27 04 2008 - 14:19
Na dzien dzisiejszy komputery to raczej tania rzecz, no chyba ze potwora szukasz;). Przyzwoity zestaw zlozysz za okolo 2 tys.(bez monitora).Najlepiej jakbys znalazl jakiegos znajomego co jeszcze by Ci sam zlozyl kompa z czesci, ktore bys kupil osobno.Ja zawsze sam skladam calego kompa i wychodzi taniej.Pozdrawiam i powodzenia z namawianiem kobiety;)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych