Skocz do zawartości

Zdjęcie

[AMD Athlon] 3800+, GA-M55plus-S3G, Geil DDR2 1Gb...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 d4bek

d4bek

Obserwator

• 7 postów

Napisano 26 12 2006 - 22:31

Witam,
Po przestudiowaniu wielu, ale to naprawdę wielu artykułów, które odnalazłem w sieci zamiast nieco przybliżyć sobie sprawę overclockingu, namieszałem sobie poważnie w głowie :(
Ok, ale postanowiłem obiektywnie spojrzeć na całą sprawę (w miare możliwości zdezorientowanego newbie w overclockingu oczywista :P ), i spytać ekspertów w tej dziedzinie.. tak o was mowa :(

mój pc:

Athlon 3800+ (2400 mhz ; fsb: 200mhz)

GA-M55plus-S3G (Gigabyte)

GeForce 6100 (zintegrowana na płycie głównej) 3DMARK 03: 1335 pkt.

Geil 1Gb 800mhz Ultra Dual Channel

Maxtor 6L080J4

ModeCom 350W

A więc :

Zwiększyłem szynę FSB z 200mhz do 212mhz co dało w sumie ok. 2713mhz ze standardowych 2400mhz, a temperatura wzrosła z 30 do 34 stopni. Ze zmianą mnożnika na mniejszy i podniesieniem FSB, który wpływa tym samym na szybkość RAM, metody nie jestem pewien i prosiłbym o dokładniejsze jej wyjaśnienie. Dalej nie do końca byłem pewien czy pokręcać bez zmiany innych parametrów niżeli sama prędkośś szyny FSB, więc tymczasowo postanowiłem się wstrzymać.

Następnym bardzo wątpliwym, aczkolwiek kuszącym posunięciem było podkręcenie zintegrowanej karty graficznej z poziomu biosu (o całe :P ) 8% (w M.I.T), przez co zdecydowanie zaobserwowałem przyrost wydajności na przykładzie 3DMark 03: 1442 pkt. Moim zdaniem to znacząca poprawa wydajności w porównaniu do 1335, aczkolwiek nadal nie zadowalająca :( , Karta GeForce 6100, która jest jak wiadomo wersją zintegrowaną tego układu, podejrzewam, że w jakimś stopniu podkręcanie jej może wpłynąć negatywnie na prace chipsetu na płycie głównej, nie mam jednak zbyt wielkiej wiedzy odnośnie tych spraw, więc tu również postanowiłem zwrócić się o pomoc do was.

Wdzięczny byłbym za opis krok po kroku, od jakich parametrów należy zacząć, co warto podkręcać, w jakiej kolejności, czym testować itp.

Pozdrawiam,

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 26 12 2006 - 23:07

Overclocking procesora pod płytę Socket 754/939/AM2 przeczytaj i zapytaj :P
Z mojej strony moge podpowiedziec dąż do max. FSB, aby dorównać możliwością do RAMów, to oddatkowo przyspieszy karte graficzną, jesli korzysta z wbudowanej pamięci RAM. Najlepiej zrób dwa testy - np. dajesz max FSB pamieci i puszczasz 3DMarka, ale KONIECZNIE 2001 (sprawdza on ładnie procesor jak i karte graficzna), oraz FSB synchro z taktowaniem procesora, oraz to wszystko z modyfikacją @overclockingiem FSB i, FSB pamieci.

• 0

#3 d4bek

d4bek

Obserwator

• 7 postów

Napisano 27 12 2006 - 00:12

No i niestety, chyba będzie problem, a to z powodu iż bios na mojej płycie głównej jest "nieco" okrojony; poniżej dla pewności wypisałem dostępne opcje służące do podkręcania(wszystkie z zakładki M.I.T.):

Cpu Frequency (MHZ): (wartości dostępne od 200)
Cpu Clock Ratio: (od 5X do 12X)
Cpu HT-Link Voltage
DDR2 Voltage Control
Cpu Voltage Control
Robust Graphics Booster

Nie doszukałem się jednak opcji jaką jest CPU / DDR clock Ratio, ani żadnych związanych z ustawieniami pamięci RAM, oprócz możliwości zwiększenia napięcia.

Dla pewności jednak postanowiłem sprawdzić ustawienie używając bezpiecznych wartości wpisując za mnożnik 6x, a za FSB - 230Mhz i muszę oznajmić, iż komputer nie zawsze startuje, czasami wypluwa komunikat przy starcie o tym, że parametry zostały źle dobrane.
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 27 12 2006 - 00:29

Ctrl+F2 i już nie jest okrojony..
  • 0

#5 d4bek

d4bek

Obserwator

• 7 postów

Napisano 27 12 2006 - 02:35

do usunięcia, przepraszam za pomyłkę...
  • 0

#6 d4bek

d4bek

Obserwator

• 7 postów

Napisano 28 12 2006 - 00:06

No to jadę z kolejną porcją pytanek :)

1. Nie mogę odnaleźć w biosie płyty głównej (nawet po wciśnięciu kombinacji Ctrl + F1)
odpowiednika używanej w poradniku opcji
CPU / DDR clock Ratio
przez co udaje mi się osiągnąć jedynie HTT (FSB) równe 220Mhz, tym samym kręcąc pamięci na wartości 440Mhz (realnie 880Mhz). A więc chciałbym spytać czy w moim wypadku istnieje jakakolwiek możliwość zmiany dzielnika CPU / DDR ??

2. Pamięci, które posiadam działają jedynie na timingach 4-4-4-14, z kolei te które producent zaleca wynoszą 4-4-4-12, czyli ostatnia wartość różni się, aż o całe 2 od zalecanej.[Min RAS# active time (tRAS)]. Gdy próbuję obniżyć opcje do standardowych 12 kończy się to restartem ustawień biosu. Stąd nasuwa się pytanie: czy jest jakikolwiek sposób ustawienia stabilnie pracujących pamięci z tRAS równym 12? Chciałbym też zaznaczyć, że podniosłem napięcie z niepoprawnie dobranego przez bios 1.8V na zalecane - 2.1V.

Pozdrawiam :)
  • 0

#7 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 28 12 2006 - 17:33

Moze plytka daje zanizone napiecia,najlepiej sprawdzic mniernikiem :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych