Skocz do zawartości

Zdjęcie

ACER ASPIRE 5741G wysokie obroty wentylatora.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Neveral

Neveral

Obserwator

• 5 postów

Napisano 18 05 2011 - 14:11

Witam! Przegrzebałem google, zanim postanowiłem tu napisać.
Chciałbym aby podczas grania wiatrak działał cały czas na maksymalnych obrotach.
Na tę chwilę podczas obciążenia wiatrak raz kreci się mocniej potem zwalani na sekundę i znowu wpada w obroty które nadal nie są maksymalnymi-wpada w takie falowanie obrotów.
Z powodu tego tmp CPU to 86 stopni, a gpu 61, co jest efektem spadku wydajności, przycinki itd.
Laptop ACER ASPIRE 5741G

P.S - w biosie takiej opcji nie ma, bios aktualizowałem. SpedFan nie widzi wiatraka na mojej płycie głównej a, program NHC nawet się nie uruchamia.

• 0

#2 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 18 05 2011 - 14:14

Jak to laptop to jak grasz trzymaj na jakiejś płaskiej przestrzeni. Co do temp, to mój asus ma ok 72-74 stopni :D

• 0

#3 Neveral

Neveral

Obserwator

• 5 postów

Napisano 18 05 2011 - 14:18

Trzymam go na stole normalnym wiec ponad 1cm prześwitu ma pod wentylator.
Nie wiem właśnie czy te 86 C na CPU to dużo czy nie.

Ale zauważyłem że przy zmianie biosu podczas wgrywania, wentylator chodził na bardzo ale bardzo wysokich obrotach, i tak myśle gdybym mógł w jakiś sposób kontrolować te obroty aby podczas grania chodził przez cały czas tak samo to problem by znikł.
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 25 05 2011 - 12:10

Ściągnij program: Acer fan control i tam spróbuj się pobawić. Poza tym karta graficzna w twoim laptopie posiada profile, w których możesz regulować poziom wiatraka w zależności od obciążenia.
Według Notebookcheck: "During an instance such as this, the cooling fan spins constantly. All told, the fan-control settings made a good impression on us. When necessary the fan spins up and works to cool the system back down, when unnecessary the fan turns quietly in the background.". Poza tym temperatura na procesorze u nich wynosiła około 74 stopni przy obciążeniu maksymalnym.

Niektóre laptopy mają w BIOSie (F2 / Del podczas startu komputera) opcję ustawienia wiatraka na "Always On" co zapobiegnie wyłączaniu się jego. Poza tym może pomóc kolejny update BIOSu?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych