Płyta Główna: ABIT AS8
Specyfikacja płyty:
- Chipset: I865
- FSB 800
- DDR 400 (4 sloty)
- AGP 8x
- SATA 150 (+RAID)
- Audio 6CH (Realtek)
- IEEE 1394
Procesor: Intel P4 530J (PRESCOT) 3GHZ (HT)
RAM:
- TwinMOS PC 4300 (533 MHZ) (2,8 V) (1GB)
- GEIL 400 MHZ 1GB (pozyczony od kumpla, reakcja komputera taka sama)
Grafika: AGP 8x Sapphire Radeon X1950 PRO (512 MB)
Opis problemu:
Po włożeniu pamięci ram do gniazda DDR1 lub DDR2 komputer się nie uruchamia, płyta podaje kod błędu "AF" wg. "Post code" na stronie domowej producenta oznacza to "Chipset or BIOS damage" przeciwdziałanie "Clear CMOS2. Send to RMA at last", nie wiem co oznacza "Send to RMA at last" ale bios zresetowałem i nic, kiedy włoże pamięci do slotów DDR3 & DDR4 wszystko jest ok komputer się uruchamia, BIOS zaktualizowany do najnowszego.
Czy ktoś miał podobny problem ?, może istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu (poza reklamacją) ?
No i chciałbym dodać że płyta jest nowa
ABIT AS8 (AGP 8x DDR) 2 sloty nie działają KOD AF
Rozpoczęty przez
Tweak_Man
, 28 09 2007 12:40
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 09 2007 - 12:40
Napisano 28 09 2007 - 12:56
najszybszym i najłatwiejszym wyjsciem jest po prostu oddanie płyty na gwarancje ...
- jezeli słabo znasz się na komputerze to jest możliwosc iż nie docisnales kosci ramu ... wtedy przy wlaczaniu komputera zaczeło by tak pikac PIK PIK PIK
i by się dymek pokazał ...
- albo są padniete gniazda na ram albo padniety jest ram ...
- jezeli słabo znasz się na komputerze to jest możliwosc iż nie docisnales kosci ramu ... wtedy przy wlaczaniu komputera zaczeło by tak pikac PIK PIK PIK
- albo są padniete gniazda na ram albo padniety jest ram ...
Napisano 28 09 2007 - 13:04
można powiedzieć ze się trochę znam na kompach, ram dobrze dociśnięty, sprawdzane na ramie kolegi, taki sam rezultat, płyta 3x montowana, z wielką precyzją, nic się nie przegrzewa, producent nawet dał chłodzenie na northbridge, mój ram wytrzyma napięcie nawet 3,2V i jest 533 MHz, co czyni go praktycznie niezniszczalnym wśród DDR1
.
Hmm a PIK PIK też robi, ale nie potrzeba mi głośniczka, bo ABIT zamontował panel na płycie głównej, który pokazuje kod błędu "AF".
A może ktoś też miał podobny problem ?
Hmm a PIK PIK też robi, ale nie potrzeba mi głośniczka, bo ABIT zamontował panel na płycie głównej, który pokazuje kod błędu "AF".
A może ktoś też miał podobny problem ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych