Witam,
Od razu mówię, że na komputerach znam się słabo. Chciałbym zapytać o dwie rzeczy, chyba postawowe, nie do końca jednak znalazłem na nie odpowiedź.
Mam płytę główną GA-8I915P i dwie pamięci pracujące w dualu 256 MB PC-400 Twinmos’a.
Pytanie pierwsze: czy mogę dokupić pamięć o identycznych parametrach i tej samej firmy, ale o większej pojemności, tak żeby pracowały w dualu. Czyli byłaby to konfiguracja 2x256 + 2x512. Czy wydajność tych pamięci będzie optymalna? Czy też może nie dokładać większych do mniejszych?
Drugie pytanie: Czy pamięci Dual to są jakieś specjalne pamięci, różniące się od pojedynczych, czy są to „normalne’ pamięci z tym, że sprzedawane po dwie dla wygody?
Pozdrawiam, Kazwaldo.
2x256 + 2x512. Dual to są po prostu dwie te same kości?
Rozpoczęty przez
Kazwaldo
, 15 07 2007 15:50
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 07 2007 - 15:50
Napisano 16 07 2007 - 00:18
Taka konfiguracja może, ale nie musi zadziałać w dualu. Optymalne wyjście to zakup 2x1GB.
Dual channel to tryb pracy kontrolera pamięci. Potrzebne do tego są przynajmniej dwie kostki. Tylko od kontrolera (i biosu) zależy czy włączy się ten tryb czy nie. Największe prawdopodobieństwo występuje przy identycznych kościach, dlatego sprzedawane są parami. Każde kombinowanie z dokładaniem wiąże się ze sporym ryzykiem.
Dual channel to tryb pracy kontrolera pamięci. Potrzebne do tego są przynajmniej dwie kostki. Tylko od kontrolera (i biosu) zależy czy włączy się ten tryb czy nie. Największe prawdopodobieństwo występuje przy identycznych kościach, dlatego sprzedawane są parami. Każde kombinowanie z dokładaniem wiąże się ze sporym ryzykiem.
Napisano 16 07 2007 - 01:45
Dzięki za odpowiedź.
Czyli, jak rozumiem, każde dwie takie same pamięci mogą pracować w dualu, jeśli płyta główna jest do tego przystosowana.
Pytam dlatego, że w sklepach i aukcjach internetowych pojawiają się dwie kości z adnotacją, że pracują w dualu. Przy innych pamięciach takiej informacji nie ma. Rozumiem, że brakiem takiej informacji mam się nie przejmować, tylko przy zakupie zaznaczyć opcję x2.
Czyli, jak rozumiem, każde dwie takie same pamięci mogą pracować w dualu, jeśli płyta główna jest do tego przystosowana.
Pytam dlatego, że w sklepach i aukcjach internetowych pojawiają się dwie kości z adnotacją, że pracują w dualu. Przy innych pamięciach takiej informacji nie ma. Rozumiem, że brakiem takiej informacji mam się nie przejmować, tylko przy zakupie zaznaczyć opcję x2.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych