Skocz do zawartości

Zdjęcie

2x Goodram 1x Kingston 3 gb ramu nie idzie.. a czyta!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 zigino

zigino

Nowy

• 2 postów

Napisano 25 07 2008 - 22:20

Witam, moje pytanie jest następujące.. potrzebuję pomocy z ustawieniem płyty głównej ponieważ mam 3 gb ramu 1gb Kingston i 2gb goodram wszystkie 3 kostki działają tak samo a jednak na mojej mobo wykrywa tylko 2 gb ramu max mogę mieć 4gb... opiszę to w skrócie wpinam 3 kostki(3072mb/ram) w biosie wykrywa 2gb w systemie wykrywa 2gb ale w Evereście lub w Cpu-Z widzi 3 kostki czyli powinno być 3gb ale jest 2 gb w sumie już się pogubiłem już różnie podpinałem, słyszałem, że ta płyta główna może obsłużyć tylko 2 kostki dwustronne ale 2 czyli 2gb "dwustronne" ?? nie wiem... Piszę bo " MOŻE " dało by się jakoś to podpiąć nie wymieniając płyty głównej lub ramu

Specyfikacja:

Win XP prof x86(32 bitowy[wiem, że odpali na tym max 3.25gb ram więc odpuśćcie :)] )
mobo: GA-P31-S3L
ramy: 2x 1gb Goodram 667mhz cl5.0-5-5-5-15
1x 1gb Kingston 667mhz cl5.0-5-5-5-15

Jeszcze zapytam ja mam na 2 kompie 2x 2gb OCZ 800mhz cl5.0-6-6-24 na mobce GA-P31-DS3L i też w w jednym banku pamięci nie działają komp nie wstaje w ogóle,,,,
wiem, że te płytki są taki sobie ale brałem je do OC i OC dobre jest ale tera pojawiły się problemy z tymi ramami ;/

Prosił bym o odpowiedź jeśli coś jest nie jasne proszę pytać ja odpowiem.. Bo naprawdę szkoda kasy jeżeli jest jakieś rozwiązanie ;0
Pozdrawiam i z góry dzięki

• 0

#2 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 25 07 2008 - 22:37

mam pytanie: co to jest kingstone bo ja znam tylko kingston :) czy to jakieś podróby kingstona?

by wykluczyć uszkodzenie modułów odpal na tym nowo kupionym bez tych dodatkowych i sprawdź czy zadziała, jak nie to uszkodzony i trzeba reklamować

• 0

#3 zigino

zigino

Nowy

• 2 postów

Napisano 26 07 2008 - 10:35

mam pytanie: co to jest kingstone bo ja znam tylko kingston ;) czy to jakieś podróby kingstona?

by wykluczyć uszkodzenie modułów odpal na tym nowo kupionym bez tych dodatkowych i sprawdź czy zadziała, jak nie to uszkodzony i trzeba reklamować

Kurde wszędzie miałem zamiar napisać KINGSTON ale za bardzo mi się kojarzy z wyspą KINGSTONE i dlatego na piśmie mi się pomyliło :) zara z edytuje

~~°Ale na prawdę nie musiałeś się przyczepiać literówki ;) bo chyba nie ma takiej firmy "kingstone"

Aha ale na jakim nowo kupionym sprzęcie... ale nie ważne każda z 3gb ramu działa osobno oraz działa w 2 gb wiec żadna nie jest uszkodzona, na bank jest to wina Płyty głównej u brata jest s3l a u mnie ds3l i ani u mnie przy ramach OCZ nie idzie w 1 banku pamięci ani u niego nie idzie 2gb w 1 banku i 1gb w 2 banku możne to namaluje ;)
Dołączona grafika
w 1 banku mam 2 wejścia dimm w 2 tak samo... moje ramy OCZ muszą być 1 kostka w pierwszym banku i 2 kostka w drugim banku( akurat ustawiłem je na pierwszym wejściu dimm 1 banku nr.1 a w banku nr.2 też na 1 wejściu dimm[w sumie trzecim]) komp nie ruszał w ogóle jak były ramki w 1 banku mobo: DS3L
a u brata na mobo S3L jest tak że wsadzam 2gb do 2 banków(tak jak u mnie czyli że to pierwszych wejść dimm) a trzecią gigówkę wpinam gdziekolwiek i nic.. zawsze jest 2 gb a w windowsie widać 3 kostki w everescie... tak jak pisałem w 1 poście, że może jest to wina tego, że te płyty mogą obsłużyć tylko 2 pamięci dwustronne... może teraz jaśniej opisałem swój problem ;)

Ktoś pomoże?..... bardzo bym prosiłDołączona grafika

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych