Skocz do zawartości

Zdjęcie

[2000-3000] Zestaw do biura

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 chudziel

chudziel

Nowy

• 2 postów

Napisano 21 01 2012 - 11:30

Witam,

poszukuję komputera do za 2000-3000tys, który będzie wykorzystywany w zasadzie do wszystkiego z wyjątkiem gier, przynajmniej w najbliższym czasie. :D Chcę zmieścić się w tej cenie z budą i systemem, a więc od tej kwoty trzeba odliczyć 400zł na Windowsa 7. Od zawsze marzyłem, żeby samodzielnie złożyć sobie komputer i wybrać każdy podzespół z osobna i w zasadzie byłem zdecydowany na taką opcję, ale niedawno zobaczyłem coś takiego : http://www.komputron...ostro_260.html. Ten egzemplarz zwrócił moją uwagę ze względu na 5-letnią gwarancje (!). Jeśli faktycznie jest ona tak długa, to moim zdaniem, do moich zastosowań jest to najlepsza opcja, może jednak się mylę.

Zależy mi na bezawaryjności, jak najdłuższej gwarancji, cichej pracy, wydajność schodzi na drugi plan, ale nie jest bez znaczenia. Jestem zdecydowanym zwolennikiem platformy Intela. Bardzo proszę Was o poradę w dwóch kwestiach :

1)Najważniejsze pytanie: czy jeśli nie będe grał czy jest sens składać komputer za więcej niż 2000? Czy wykorzystam wtedy np procesor I5 ?

2) Czy biorąc pod uwagę moje w zasadzie typowo biurowe wymagania ten Dell będzie najlepszą opcją? No i czy w tej gwarancji nie ma czasem jakiś haczyków?

3) W razie gdyby z jakiś przyczyn odrzucić opcję z Dellem, to proszę Was o pomoc w doborze podzespołów dla nowego komputera. Myślałem, żeby komponenty dobrać w ten sposób, żeby np teraz złożyć coś na procesorze Intel i3, do tego np 4GB pamięci, i do tego płyta główna ze zintegrowaną resztą podzespołów, do tego dobrać zasilacz z zapasem mocy i w razie gdybym miał ochotę na jakieś granie (co jest mało prawdopodobne), dokupić osobną kartę graficzną w późniejszym czasie. Co o tym myślicie?

4) Pytanie "przy okazji", do tej pory miałem monitor samsunga lcd format 4:3 podłączony na złącze cyfrowe, niedawno się zepsuł i musiałem kupić na szybko nowy, zdecydowałem się w pełni świadomie na model Samsunga S22A300N, ale ma on tylko wejście analogowe. Czy przy okazji wymiany komputera warto pomyśleć o monitorze z wejściem HDMI w standardzie FULL HD? Czy odczuje wyraźną różnice w jakości obrazu? I czy komputer o takich parametrach obsłuży bez problemu wszystkie filmy FULL HD, nie będzie ścinać? Sporo się teraz pozmieniało i nie jestem na bieżąco. :D

Wymagania co do składaka :
-Budżet : 2000-3000 zł
-Cicha praca
-Platforma Intel (AMD nie wchodzi w grę)
-Chciałbym dobrać przyszłościową płytą na H67 która daje możliwość rozbudowy ramu i wymiany procka w przyszłości na Ivy Bridge, bo nie wykluczam modernizacji za 1-2 lata.
-Do komputera będzie podłączona wieża Technics SH-E590 stereo a do wieży słuchawki Sennheiser HD598. Zależy mi dużo bardziej niż na grafie na jak najlepszej karcie muzycznej, dlatego proszę o uwzględnienie tego w budżecie i podanie jakieś konkretnego modelu.
-Jeśli z jakiś przyczyn ktoś z Was chcę dobrać osobną kartę graficzną to najlepiej gdyby był to GeForce (nawet jeśli Radeon jest wydajniejszy), dlatego jeśli Radeon byłby najlepszą opcją, to prosiłbym o podanie alternatywy z rodziny GeForce.
-Tam gdzie tylko się da podzespoły muszą mieć jak nadłuższą gwarancje, zwłaszcza płyta główna, procesor (ale chyba każdy intel ma) i karta graficzna.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik chudziel edytował ten post 21 01 2012 - 11:36

• 0

#2 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• 1 648 postów

Napisano 22 01 2012 - 11:05

Cudów oczekujesz za 3000zł.... nie ma H67 z dolnej półki kompatybilnego, zrobią jak robią zawsze, drogie modele dostaną nowe biosy a stare kopa w [beeep] :P
Co nie zmienia faktu że mamy P67 B)

Wolisz dobrą dźwiękówkę od grafiki? Nie ma problemu :D

Asrock Asrock Fatal1ty P67 Performance Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)

459.00 zł

Patriot Patriot DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9

162.00 zł

SilentiumPC SilentiumPC Brutus 310 Pure Black

131.00 zł

Aerocool Aerocool E80-500 500W

193.00 zł

Samsung Samsung nagrywarka DVD SH-222AB czarna OEM

81.00 zł

Sapphire Sapphire ATI Radeon HD6770 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (11189-10-20G)

411.00 zł

Western Digital Western Digital Caviar 500GB SATA2 (WD5000AADS)

333.00 zł

Intel Intel Core i5 2310 LGA1155 BOX

742.00 zł

Creative Creative Sound Blaster Recon 3D Fatal1ty Pro

448.00 zł

Razem:
2960.00 zł

Na 2500K nie starczyło a wątpię abyś obrabiał muzykę dla zysku i potrzebował takich kart dźwiękowych jak np:

Asus Xonar D2X/XDT

Koniecznie musi być system?

Warto składać bo gotowce to szroty w 90%
Wykorzystasz nawet i7 nie grając
Jeżeli nie masz systemu i bardzo się upierasz wymienię płytę na jakąś z integrą i za cenę karty + różnicy wsadzi się W7 HP
Na pewno nie będziesz grał? :D

• 0

#3 chudziel

chudziel

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 01 2012 - 15:01

Dzięki za odpowiedź. Bardzo proszę, tak jak napisałem w pierwszym poście, o dobranie podzespołów z jak najdłuższą gwarancją. Podana przez Ciebie płyta główna, karta graficzna, dysk twardy mają 2-letnią, a wydaje mi się że dopłacając kilkadziesiąt złotych, lub nawet w tej samej cenie można dobrać podzespoły z 3-letnią gwarancją. Z zasilaczem jest podobna historia, ale tu bym to jakos przebolał. Chciałbym też żeby komputer pracował jak najciszej, nie wiem czy wziąłeś to pod uwagę.

Grać nie planuję, a jeżeli już to w starsze tytuły, ale generalnie z tego wyrosłem. Dużo bardziej zależy mi na jakości dźwięku i jeśli różnica będzie dostrzegalna, to mógłbym nawet coś dołożyć do tego Asusa Xonara (nawet kosztem osobnej grafiki, bo z tego co czytam to sprawa jest prosta - jeśli nie gram, niepotrzebuję osobnej karty graficznej).

Co do systemu - niestety zakup konieczny, trzeba od budżetu odjąć 400zł.

Pozostaje jeszcze pytanie o monitor, czy warto inwestować w monitor z wejściem HDMI, standardem Full HD ? A może matryca IPS? Czy różnica będzie dostrzegalna w porównaniu do matrycy TN i wejścia D-Sub ?
  • 0

#4 Igorius

Igorius

Magister

• 464 postów

Napisano 23 01 2012 - 00:01

Jak chcesz z długą gwarancją to kup na Agito.pl i dopłać do specjalnej opcji przedłużającej ją. Warto.
  • 0

#5 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• 1 648 postów

Napisano 23 01 2012 - 14:48

Więc mój zestaw zostaje po usunięciu z niego karty graficznej i płyty głównej i zastąpieniu ich:
na:
płyta
http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-z68-pro3-intel-z68-lga1155-pcievgadzwglansata3usb3raidddr3,22043.html
system
http://techplanet.pl/produkty/systemy-operacyjne/microsoft-windows-7-home-premium-64-bit-oem,6000.html

i masz swoje kryteria spełnione ( integra ci wystarczy jak grał nie będziesz a zawsze kiedyś możesz kartę dokupić)
24 miesiące to i tak ustawowa gwarancja :D ale jak chcesz poszukaj tych podzespołów w innym sklepie lub w tym z zamówieniem dodatkowej gwarancji odpłatnej skoro ci na tym zależy.
  • 0

#6 Igorius

Igorius

Magister

• 464 postów

Napisano 23 01 2012 - 21:38

Do zestawu bez oddzielnej karty graficznej wystarczy Aerocool VP-450 albo Chieftec GPA-400S8.

Użytkownik Igorius edytował ten post 23 01 2012 - 21:38

• 0

#7 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• 1 648 postów

Napisano 23 01 2012 - 21:43

Zasilacz jest na wypadek aż mu się za np pół roku odwidzi i takową kupi, nie możesz tego wykluczyć a potem zmieniać to idiotyzm no ale może i VP starczy o ile autor jest własnym jasnowidzem i wie co będzie za pół roku :D .

Użytkownik Sicknature edytował ten post 23 01 2012 - 21:43

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: komputer od 2000 do 2199zł komputer od 3000 do 3999zł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych