poszukuję komputera do za 2000-3000tys, który będzie wykorzystywany w zasadzie do wszystkiego z wyjątkiem gier, przynajmniej w najbliższym czasie.
Zależy mi na bezawaryjności, jak najdłuższej gwarancji, cichej pracy, wydajność schodzi na drugi plan, ale nie jest bez znaczenia. Jestem zdecydowanym zwolennikiem platformy Intela. Bardzo proszę Was o poradę w dwóch kwestiach :
1)Najważniejsze pytanie: czy jeśli nie będe grał czy jest sens składać komputer za więcej niż 2000? Czy wykorzystam wtedy np procesor I5 ?
2) Czy biorąc pod uwagę moje w zasadzie typowo biurowe wymagania ten Dell będzie najlepszą opcją? No i czy w tej gwarancji nie ma czasem jakiś haczyków?
3) W razie gdyby z jakiś przyczyn odrzucić opcję z Dellem, to proszę Was o pomoc w doborze podzespołów dla nowego komputera. Myślałem, żeby komponenty dobrać w ten sposób, żeby np teraz złożyć coś na procesorze Intel i3, do tego np 4GB pamięci, i do tego płyta główna ze zintegrowaną resztą podzespołów, do tego dobrać zasilacz z zapasem mocy i w razie gdybym miał ochotę na jakieś granie (co jest mało prawdopodobne), dokupić osobną kartę graficzną w późniejszym czasie. Co o tym myślicie?
4) Pytanie "przy okazji", do tej pory miałem monitor samsunga lcd format 4:3 podłączony na złącze cyfrowe, niedawno się zepsuł i musiałem kupić na szybko nowy, zdecydowałem się w pełni świadomie na model Samsunga S22A300N, ale ma on tylko wejście analogowe. Czy przy okazji wymiany komputera warto pomyśleć o monitorze z wejściem HDMI w standardzie FULL HD? Czy odczuje wyraźną różnice w jakości obrazu? I czy komputer o takich parametrach obsłuży bez problemu wszystkie filmy FULL HD, nie będzie ścinać? Sporo się teraz pozmieniało i nie jestem na bieżąco.
Wymagania co do składaka :
-Budżet : 2000-3000 zł
-Cicha praca
-Platforma Intel (AMD nie wchodzi w grę)
-Chciałbym dobrać przyszłościową płytą na H67 która daje możliwość rozbudowy ramu i wymiany procka w przyszłości na Ivy Bridge, bo nie wykluczam modernizacji za 1-2 lata.
-Do komputera będzie podłączona wieża Technics SH-E590 stereo a do wieży słuchawki Sennheiser HD598. Zależy mi dużo bardziej niż na grafie na jak najlepszej karcie muzycznej, dlatego proszę o uwzględnienie tego w budżecie i podanie jakieś konkretnego modelu.
-Jeśli z jakiś przyczyn ktoś z Was chcę dobrać osobną kartę graficzną to najlepiej gdyby był to GeForce (nawet jeśli Radeon jest wydajniejszy), dlatego jeśli Radeon byłby najlepszą opcją, to prosiłbym o podanie alternatywy z rodziny GeForce.
-Tam gdzie tylko się da podzespoły muszą mieć jak nadłuższą gwarancje, zwłaszcza płyta główna, procesor (ale chyba każdy intel ma) i karta graficzna.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Użytkownik chudziel edytował ten post 21 01 2012 - 11:36