Skocz do zawartości

Zdjęcie

2 monitory- olbrzymi dylemat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 07 2008 - 14:47

Witam, jako ze padł mi monitor to w sobote jade na gielde kupic nowy. I tu mam duzy dylemat.. Nie bardzo mam jak szukac poniewaz jestem podlaczony do bardzo starego tv i obraz mam kiepski i musze jechac na powiekszeniu zeby cos zobaczyc ale znalazlem te 2 monitorki, ktore widze sa zachwalane wszedzie, jednak nie zauwazylem nigdzie porownania ich:

1. Samsung SyncMaster 2232BW http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/Samsung/22_Samsung_SyncMaster_2232BW/pelny,id,45530/

2. LG Flatron W2252TQ-PF
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/LG/22_LG_Flatron_W2252TQ_PF/pelny,id,53302/

Staram sie wydac jak najmniej bo to niespodziewany wydatek ale tak w granicach 800-900 jestem w stanie cos kupic. No max 950 ale to w ostatecznosci i gdyby byl monitor na prawde lepszy. Przewaznie bedzie sluzyl do grania i ogladania filmow.

• 0

#2 warner

warner

Początkujący

• 68 postów

Napisano 24 07 2008 - 16:25

Z tych 2 wziął bym Lg ze względu na to że ma lepszą gwarancję od samsunga. Jakośc obrazu jest na porównywalnym poziomie więc mysle że 30 dni gwarancji na bad i sub pixele moze przesądzać. Ale ogólnie to radził bym się jeszcze zastanowić na takim monitorkiem LG L227WT-PF o ile mi dobrze wiadomo to jest lepszy zarówno od tego lg jak i od samsunga.

• 0

#3 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 07 2008 - 18:21

a w czym sie on przejawia ta "lepszoscia"?:D
  • 0

#4 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 24 07 2008 - 18:57

jeśli mówisz o giełdzie warszawskiej to daj sobie spokój czasy kiedy tam było najtaniej jakiś czas temu już minęły- jeśli po monitor to polecam sklep na Grzybowskiej 35 i ze swojej strony polecam monitor samsunga T220
  • 0

#5 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 07 2008 - 20:08

Wlasnie o tej gieldzie mowie.. Nie wiem czy tam jest najtaniej bo w sumie ze sklepow internetowych nie korzystam, a w Wawie dopiero od prawie roku jestem. A co to za sklep?

Co do tego t220 to odpada bo podobno ma odswiezanie 60hz przy przy 1680X 1050 :/
  • 0

#6 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 24 07 2008 - 20:27

odpowiedz mi na jedno pytanie? czy wiesz co to jest odswieżanie?
oraz jakie ono ma znaczenie w monitorach LCD?
Znaczenie ma ale w CRT.
  • 0

#7 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 07 2008 - 20:34

wiem co to jest odswiezanie;] w pracy mam monitor lcd w ktorym nie moge innego odswiezania ustawic niz 60hz i oczy bola po chwili. raczej watpie zeby byla jakas roznica miedzy znaczeniem odswiezania w crt a lcd, ale jesli jest to wyprowadz mnie z bledu.
  • 0

#8 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 24 07 2008 - 22:08

Cytat z :
http://www.monitory.mastiff.pl

Pytanie:
Jaką ustawić częstotliwość odświeżania? Dlaczego jest zalecane tylko 60Hz?

Odpowiedź:
W monitorach kineskopowych i ciekłokrystalicznych, parametr częstotliwosć odświeżania, a bardziej fachowo częstotliwość odchylania pionowego ma zupełnie odmienne znaczenie.

Obraz na kineskopie jest rysowany przez wiązkę elektronów omiatającą ekran tyle razy na sekundę, ile wynosi częstotliwość odświeżania. Czyli obraz na ekranie jest tworzony (odświeżany) tyle razy na sekundę ile wynosi ten parametr. Przy pewnych wartościach granicznych, ludzki wzrok zauważa to jako mruganie ekranu lub nie. Polska Norma okresla tą wartość na poziomie 72Hz, ale z reguły stosuje się 75Hz, 85Hz, 100Hz a czasem nawet więcej. Poniżej 72Hz wyraźnie wyczuwa sie migotanie ekranu prowadzące do szybszego meczenia się wzroku.

Obraz na monitorze LCD również jest tworzony tyle razy na sekundę ile wynosi częstotliwosć odświeżania, ale struktura ciekłokrystaliczna nie "gaśnie" w odróżnieniu od luminoforu kineskopu. Świecenie punktów ekranu LCD jest ustawiane na stałe i choćby odświeżanie odbywało się nawet z częstotliwoscią 30Hz mruganie ekranu nie jest widoczne. W praktyce monitor LCD wyświetla obraz w sposób ciągły, więc nie jest sensowne zwiekszanie częstotliwosci odświeżania, gdyż prowadzi to tylko o zwiększonego obciążenia układów monitora i większego poboru energii.

Tryby graficzne z wykorzystaniem większych częstotliwosci są akceptowane przez monitory LCD po to, aby zapewnić zgodność z popularnymi trybami graficznymi wiekszosci sterowników kart graficznych. Gdyby na przykład, po zainstalowaniu sterownik karty ruszył z domyslna częstotliwością 75Hz, monitor nie synchronizujący się z takim sygnałem, wyświetliłby czarny ekran z komunikatem o przekroczeniu dopuszczalnych wartości. A to byłoby nieeleganckie.

W odróżnieniu do monitorów kineskopowych zmiany częstotliwości odświeżania na monitorach LCD może mieć wpływ na jakosć obrazu, a szczególnie smużenie. Struktura ciekłokrystaliczna reaguje wolniej niż jest odświeżany obraz. Może zatem nastepować wytrącanie ciekłych kryształów w czasie trwania przejscia w inny stan koloru, przez "wchodzącą" w tym czasie nastepną klatkę. Z teorii budowy i działania LCD wynika, że bedzie to miało miejsce tym cześciej, im wieksza będzie częstotliwość odświeżania.

A oczy to cię nie bolą od odświerzania tylko od jasności tego LCD
  • 0

#9 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 07 2008 - 22:35

No ok, zwracam honor. Teraz juz wiem ze odswiezanie w lcd ma inne znaczenie niz w crt.

Ale wracajac do tematu: ktory z tych 3 (te 2 co podalem i LG L227WT-PF) monitorow bedzie najlepszy jesli chodzi o zastosowanie gry i filmy?

Bardziej jestem skloniony w strone tych lg skoro ta gwarancja jest na te 30 dni, ale nie patrzac na gwarancje tylko na obraz, i jakosc to ktory najlepszy?
  • 0

#10 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 24 07 2008 - 23:05

Ja na twoim miejscu aby rozwiać swoje obawy (ta uczyniłem przed zakupem swojego) poleciałbym do sklepu "nie dla idiotów" i porównasz sobie oba monitorki - a przy okazji oblookasz tego T220 Co Ci podałem. Ale jeśli mierzysz w LG to ten L227WT-PF będzie dobrym wyborem ze względu na wysoki kontrast i 2ms. tak dla porównania to omawiany LG w tym sklepie na grzybowskiej kosztuje 755zł. Pozdrawiam
  • 0

#11 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 25 07 2008 - 00:05

az tak tanio? no to biore ten :] mozesz mi podac na pw najlepiej o ktorej otwarty jest ten sklep i jak tam dokladnie trafic? (az tak obeznany jeszcze z wawa nie jestem:P)

• 0

#12 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 25 07 2008 - 12:39

napisz do mnie na gg 5388344 bo mi sie cos to forum nie chce logowac

• 0

#13 verul

verul

Początkujący

• 19 postów

Napisano 25 07 2008 - 15:12

Lokmen z calym szacunkiem ale jak mozna patrzec na parametry techniczne monitora podane przez producenta? Jedynymi rzetelnymi parametrami sa tam rozmiar w calach, rozdzielczosc natywna oraz pewnie rozmiar plamki. Wszystlko inne to marketingowy belkot a juz w szczegolnosci czas reakcji 2ms ktory pewnie jest mierzony szary-bialy-szary.

W praktyce nie wiem czy miedzy monitorami o matrycy TN bedzie jakas znaczaca roznica zwlaszcza w przedziale cenowym do 1000zl. Cos tam moze byc, ale testow takich monitorow jest jak na lekarstwo wiec ja bede sie przy zakupie kierowal cena i firma, bo nic innego nie zostaje. Osobiscie pewnie kupie w komputroniku iiyame uzywana 2 dni na allegro. Dlaczego? Dlatego ze wiekszosc bad pixeli pojawia sie po kilku godzinach pracy a ona ma to juz za soba i bedzie mozna zobaczyc czy sa bad pixele czy nie.
  • 0

#14 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 25 07 2008 - 18:40

Byłem dzis w media markcie i sprawdzalem te monitory czyli samsunga 2232bw i t220 oraz lg W2252TQ-PF i L227WT-PF. Lecial akurat jakis film z tvp2 puszczony i powiem wam ze wszystkie maja b. dobre katy widzenia, ale w samsungach jak i w wiekszosci tych monitorow co tam byly to takie slabo widoczne czarne paski przelatywaly. na tych 2lg (wszystko stalo praktycznie obok siebie, tylko 1 samsung dalej) nie bylo czegos takiego, ale kolory o wiele lepsze byly na w225tq, w tym drugim po prostu za zywe az byly-> ale pewnie to idzie zmienic. bardziej jestem przekonany do w2252tq w tej chwili i chyba go jutro kupie :)
  • 0

#15 Lokmen

Lokmen

Początkujący

• 40 postów

Napisano 28 07 2008 - 08:51

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę to że do jednego kompa podłączone jest 100 monitorów więc sygnał ma wątpliwą jakość. Ja jak byłem oglądać to poprosiłem o bezpośrednie połączenie do kompa.

Lokmen z calym szacunkiem ale jak mozna patrzec na parametry techniczne monitora podane przez producenta? Jedynymi rzetelnymi parametrami sa tam rozmiar w calach, rozdzielczosc natywna oraz pewnie rozmiar plamki. Wszystlko inne to marketingowy belkot a juz w szczegolnosci czas reakcji 2ms ktory pewnie jest mierzony szary-bialy-szary.

Być może i masz rację dlatego poleciłem koledze wycieczkę d MM i oblookanie sprzętu. A co do tego co kto pisze jaki to sprzęt i jakie ma parametry - wydaje mi się że nie można pisać czegoś czego nie ma...
  • 0

#16 Nikelajer

Nikelajer

Początkujący

• 27 postów

Napisano 28 07 2008 - 11:02

No i mam. LG w2252tq-pf. W sobote kupiony. Sprawdzilem w sklepie, wszystko ladnie chodzilo, zero bad i sub pixeli. Przyjechalem do domu, rozpakowalem, podlaczylem i az mnie zamurowalo :] Jakie to jest duuze :] posiedzialem chwilke, pobawilem sie kolorami itp itd i juz jest idealnie. Chwilowo zero problemow i niech tak pozostanie :] Tylko musze wykombinowac co zrobic z centralnym glosnikiem bo tak glupio wyglada przed monitorem ;)

p.s mozna ten monitor kupic za 720zl-> w sklepie na grzybowskiej 39. Tylko ze jest gwarancja na rok tylko i brak tych 30 dni na reklamacje z powodu bad pixeli. A to dlatego, ze sklep ten importuje te monitory bezposrednio z Niemiec- tak mi koles mowil. Ale wolalem nie brac bo pomimo tego ze monitorek byl sprawny i chodzil juz troche u nich w tym sklepie to jednak nigdy nic nie wiadomo, a gwarancja krotka.
  • 0

#17 moron

moron

Początkujący

• 51 postów

Napisano 29 07 2008 - 15:19

Dobry wybór zarówno monitor bo jakośc jest fajna chociaz ja chyba wolał bym l227 jak i sklepu też bym sie nie zdecydował w koncu brak gwarancji na bad i sub pixele i o 2 lata gwarancji mniej to dużo. Juz wiadomo dlaczego tam maja takie ceny.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych