Skocz do zawartości

Zdjęcie

1GB gorsza od 512MB?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Injector

Injector

Początkujący

• 20 postów

Napisano 06 09 2009 - 22:47

Witam. Zauważyłem że na niektórych forach ludzie piszą że niektóre karty graficzne 512MB są lepsze od tych 1GB i tutaj nasuwa się pytanie od czego to zależy jeśli nie od pamięci(nie wiem jak to sie nazywa chodzi mi o 256MB, 512MB itd.)

Pozdro :banana: !

• 0

#2 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 06 09 2009 - 23:37

ujme to bardzo ogolnie, bo sprawa jest bardziej skomplikowana..

wydajnosc karty graficznej nie jest zalezna TYLKO od pojemnosci pamieci, przede wszsystkim duza role odgrywa tu sam procesor graficzny, typ pamieci takze, choc juz troche mniej, generalnie cala konstrukcja karty graficznej sie liczy, pojemnosc pamieci karty graficznej ma znacznie juz przy tych najlepszych konstrukcjach i takze przy bardzo wymagajacym renderowaniu grafiki..

tak samo mozna powiedziec, ze wyzsze taktowanie procesora to wieksza wydajnosc, owszem, ale w obrebie tej samej marki i serii produktow inaczej takie porownywanie nie ma sensu (przyklad - Pentium 4 i Core 2 Duo)

• 0

#3 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 07 09 2009 - 21:32

grafika z 256MB może byc wydajniejsza od grafiki 1GB. Trzeba patrzec na rdzeń graficzny a nie ilość pamięci ktora jest najmniej ważna , 512MB to w sam raz wicej i tak nie wykorzystamy.
  • 0

#4 Jezierski

Jezierski

Nie truć na gg.

• 351 postów

Napisano 11 09 2009 - 19:10

być może róznież ludzie mają na myśli iż dana karta z mniejszą ilością pamięci jest lepsza bo porównajmy 1gb/ddr2 na grafie a 512/ddr5 - bez porównania ddr5 bije bna głowe poprzedników :P
  • 0

#5 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 11 09 2009 - 19:40

Dokładnie jak mówił kolega wcześniej, DDR2 to nie to samo co DDR5. Ja mam GDDR5 512MB(HD4870)i bez problemu mogę grać w Crysisa na full hd i full detalach na telewizorze 40', a więc nie widzę potrzeby większej ilości pamięci...
  • 0

#6 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 11 09 2009 - 22:01

2GB DDR2 będzie dużo gorsze od 256MB DDR5 :P

Niestety większość ma manie GHz/MHz/MB/GB itp liczy się czym więcej.
  • 0

#7 Jezierski

Jezierski

Nie truć na gg.

• 351 postów

Napisano 12 09 2009 - 20:31

i trudno im sie dziwic ludzie w wiekszosci myślą "im wiecej tym lepiej" :P
  • 0

#8 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 12 09 2009 - 22:31

Bo w karcie graficznej to jest tak jak na płycie głównej jest w CPU sterownik/kontroler (kiedyś był osobno na płycie), gniazd/kanałów pamięci RAM.
Wyjaśniam wyobraź sobie gniazdo wielostykowe jednorzędowe a w płycie głównej są montowane gniazda pod pakiet pamięci RAM wielostykowe dwurzędowe (jeden rząd to jeden kanał). I jeśli obecnie w CPU jest zintegrowany kontroler pamięci (nie Dual chanel) tylko pojedynczy to podwójny pakiet pamięci RAM ma podane 800MHz a w rzeczywistości będzie pracował przy 400MHz, czyli o połowę swoich możliwości. To samo jest na karcie graficznej tylko że tam nie masz gniazd bo pamięci są montowane bezpośrednio na płycie. Ale tam jest tak samo kontroler pamięci RAM. Każda kość pamięci RAM ma wejście które aktywuje prace danej kości taką bramkę. Trudno mi jest ci to wytłumaczyć ale to ma związek z wcześniejszymi konstrukcjami które są tylko modernizowane i na karcie/GPU nie ma kontrolera dual chanel - podwójnego kontrolera.
Wtedy to widać że karta z 512MB pamięci jest szybsza od karty z pamięcią 1GB.
Żeby to dokładnie zrozumieć należało by sięgnąć po informacje podstawowe jak zwiększano wielkość dostępnej pamięci RAM na bazie komputerów 8 Bitowych.
Tam są opisy adresowania dostępu do poszczególnych komórek pamięci.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych