Skocz do zawartości

Chcesz pomóc w tworzeniu portalu? Dowiedz się więcej w temacie: BETATESTY PORTALU

Migające kwadraciki w grach.

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 02 2012 - 19:40

Witam.
Mam nastepujÄ…cy problem, otóż po formacie we wszystkich zainstalowanych grach pojawiÅ‚y sie migajÄ…ce kolorowe kwadraciki.
CzytaÅ‚em pare wÄ…tków o tym samym problemie na różnych forach i zauważyÅ‚em, że jedna osoba miaÅ‚a podobny problem po próbach podłączenia telewizora do PC.
Sam też miaÅ‚em problem ze starym monitorem, wiÄ™c odłączyÅ‚em go i odpowiednimi kablami (SCART-SVHS + przejÅ›ciówka) podłączyÅ‚em starszy telewizor. Przez jakiÅ› czas byÅ‚o wszystko wporzÄ…dku, ale od pewnego momentu nie pojawiaÅ‚ siÄ™ obraz na ekranie TV, wymieniÅ‚em wsyzstkie kable, przeczyÅ›ciÅ‚em komputer i telewizor - nie pomogÅ‚o. Opisuje to, iż myÅ›le, że ma to zwiÄ…zek z tym problemem. SkoÅ‚owaÅ‚em nowy monitor i po formacie wystÄ…piÅ‚ problem z migajÄ…cymi kwadracikami w grach.
Acha i dodam, że podczas używania telewizora wystąpił ten sam problem, ale wtedy po restarcie komputera znikł.

W wiÄ™kszoÅ›ci wÄ…tków temat koÅ„czyÅ‚ sie tym, że autor postanowiÅ‚ oddać karte graficznÄ… do serwisu lub wymienić jÄ…. Jako, że mój komputer jest dawno po gwarancji, i nie mam funduszy na nowÄ… karte - szukam pomocy tutaj.

Dodaje SS z gry z wystepujÄ…cym problemem:
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600GT + Najnowsze strowniki.
System: Windows XP SP3

#2 EmCe Jay

EmCe Jay

Old school

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 22 02 2012 - 19:54

Karta Graficzna się przegrzewa

#3 Celdur

Celdur

Zapalony Gadżeciarz

• Moderator globalny
  • 4492 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:05

Albo za bardzo ją podkręciłeś.

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 22 02 2012 - 20:05

#4 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:08

Nie podkręcałem jej.
Jak zapobieć przegrzewaniu.
Na innym forum mówią, że podłaczając tv do karty - uwaliłem ją.

#5 Celdur

Celdur

Zapalony Gadżeciarz

• Moderator globalny
  • 4492 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:21

Guzik prawda podłączenie do TV nie ma nic do rzeczy.
Może po prostu jest leciwa i potrzebna będzie wymiana pasty (ewentualnie całego chłodzenia)
Zobacz jakie ona ma temperatury np. Furmark -> sprawdzimy tutaj tempy w ostrym stresie.
FurMark: VGA Stress Test, Graphics Card and GPU Stability Test, Burn-in Test, OpenGL Benchmark and GPU Temperature | oZone3D.Net

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 22 02 2012 - 20:22

#6 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:30

Zrobiłem test Furmarkiem, podsyłam SS (nie wiem czy dobrze to zrobiłem ;p):

#7 Celdur

Celdur

Zapalony Gadżeciarz

• Moderator globalny
  • 4492 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:36

Potrzymaj  furmakiem do momentu aż zobaczysz na animacji defekty i wtedy machnij screena dopiero.
Chociaż już widzę 82 stopnie ale pociągnij trochę dłużej tak czy inaczej.

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 22 02 2012 - 20:37

#8 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 02 2012 - 20:43

O jaki defekt chodzi? Sory, ale jestem zielony jeśli chodzi o ten program..

Machnąłem troche dłużej - SS w załączniku.

Załączone pliki

#9 Celdur

Celdur

Zapalony Gadżeciarz

• Moderator globalny
  • 4492 postów

Napisano 22 02 2012 - 21:01

Furmark służy też do tego żeby sprawdzić właśnie przegrzewającą się kartę. Po to dali tam grafikę aby widać był defekty , tj. kwadrary i inne migające rzeczy. Btw. 102 stopnie to o wiele za dużo dla tej karty. Trzeba wymienić pastę termoprzewodzącą.
Spróbuj też przedmuchać powietrzem sprężonym wiatraki - może jest już tak zakurzona że ledwo chłodzi.

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 22 02 2012 - 21:03

#10 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 02 2012 - 21:04

I myślisz, ze po wymianie tej pastywszystko wróci do normy? Ta szachownica w grach i filmach zniknie?
Na innych forach radzą żeby nie myśleć tylko albo z nią do piekarnika, albo wymienić.

#11 EmCe Jay

EmCe Jay

Old school

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 22 02 2012 - 21:07

W piekarniku ją tylko uszkodzisz, skoro nie była podkręcana to wymiana pasty termo powinna pomóc.

Najlepiej abyś wymienił pastę na Zalmana STG1.

#12 Celdur

Celdur

Zapalony Gadżeciarz

• Moderator globalny
  • 4492 postów

Napisano 22 02 2012 - 21:09

Ona się po prostu przegrzewa dlatego masz takie defekty.
Zobacz czy nie zarosła w kurz i czy w ogóle się wiatraki szybko kręcą.
Można spróbować:
1. przedmuchać porządnie powietrzem
2. wymienić pastę np. na AS5 -> na rdzeniu
3. wymienić całe chłodzenie
4. kupić nową :)

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 22 02 2012 - 21:11

#13 makensis

makensis

Naczelny

• Administrator
  • 2884 postów

Napisano 23 02 2012 - 21:01

Zainstaluj Riva Tuner i spróbuj odkręcić trochę procesor GPU (25% odejmij max.) i zobacz jak się zachowuje po restarcie i ustawieniu tych parametrów automatycznie. W tym celu zobacz dość leciwy artykuł, ale w opcjach nadal aktualny: PodkrÄ™canie karty graficznej nVidia i optymalizacja sterowników - Tweaks.pl
Do tego ogólne info: [Poradnik] PodkrÄ™canie kart graficznych dla poczÄ…tkujÄ…cych - Karty graficzne - Forum Komputerowe Tweaks.pl

Pozwoli ci to określić czy aby przegrzewające GPU powoduje takie artefakty.

#14 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• Moderator globalny
  • 881 postów

Napisano 24 02 2012 - 11:50

82*C dla 8600GT nawet w pasywie było za wysokie więc ja tutaj widze problem. Zmień pastę i załóż na opaski jakiś wentylator podpinając go do molexa, tanie jak barszcz a skuteczne rozwiązanie. Oby pomogło.

#15 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 02 2012 - 13:59

Dziękuje za podpowiedzi, wykonam wszystko co zasugerowaliście.
Jednak zastanawia i martwi mnei jedna rzecz, otóz na innym forum dostałem następującą odpowiedź:

"Artefakty powstają na skutek zerwania połączenia lutów pod GPU/. Objawami są właśnie kolorowe kwardaciki/paski etc. W Twoim przypadku akurat problemem okazało się podłączenie TV pod kartę ( seria 8600 jest wadliwa pod tym względem ). Z tym nie da się nic zrobić, niestety."

I kilka osób już mi to potwierdziło.

#16 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• Moderator globalny
  • 881 postów

Napisano 24 02 2012 - 14:04

Czasem też objawem artefaktów jest samo przegrzewanie sie karty, popekane luty to ostateczność która powoduje że karta tej wartosci co twoja nadaje się wtedy do wyrzucenia. 8600 akurat na to średnio cierpiały za to 8800 padały po 2/3 latach jak muchy właśnie przez brak ołowiu w cynie ;)

#17 Kubny

Kubny

Obserwator

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 02 2012 - 14:11

Akurat moja 8600 pociągnęła już pare ładnych lat (kosztowała wtedy ok. 500zł) i trochę mi jej szkoda, bo już jest dawno po gwarancji.

#18 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• Moderator globalny
  • 881 postów

Napisano 24 02 2012 - 15:45

Obecnie nie jest warta sprawna więcej jak 90zł więc nawet jak padnie to ja bym nie rozpaczał ;)

#19 makensis

makensis

Naczelny

• Administrator
  • 2884 postów

Napisano 26 02 2012 - 14:00

Nikt z nas nie jest czarodziejem (chyba :)) i nie wróży z fusów. Skoro karta Ci się przegrzewa to najpierw spróbuj ją wyczyścić, a dopiero potem bierz się za teorie odnośnie zimnych lutów. Jak luty puszczają to pozostaje wygrzanie karty Hot Airem, co ci się na pewno nie opłaca, więc jeśli nie masz nic do stracenia to wygrzewasz kartę w piekarniku.

Na 50% przy słabszych kartach graficznych, jak twoja i gorszych parametrach uwalisz któryś z kondensatorów, drugie 50% że karta znów wstanie :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych