Dzięki Ludziska za tak refleksyjną odpowiedz

ciesze się niezmiernie ale mam kilka pytanek a oto one:
Do
damian_im2
Płyta główna
Mam pytanko dotyczące wyboru przez Ciebie płyty głównej. Ja wybrałem Gigabyte dlatego że

, wyczytałem że się lubią bardzo z pamięciami które mają atest od Intela na podkręcanie czyli OCZ DDR3 4GB (2x2GB) PC1600 Intel Extreme XMP
i same są również dobre do podkręcania, bo de facto same płyta Gigabyte też niby dostała ten atest.
Być może to chwyt marketingowy na który dałem się chwycić..... być może, ale to nie wszystko

w GIGABYTE GA-X48T-DQ6 INTEL X48 Socket 775 wepchnę za kilka lat wydajniejszy ram 1900 MHz.
Dlatego tez się zapytuję dlaczego DFI a nie płyta Gigabyte czy płyty DFI są stabilniejsze ? Czy to jest lepsza marka, mniej zawodna niż Gigabyte ? Bo naprawdę się nie orientuję w firmach zmieniam komputer dopiero pierwszy raz od czasów hitów Scatmana 1999.
Kamień węgielny
Co do chłodzenia proca i zasilacza nie chcę być wybredny ale naprawdę są to dla mnie najważniejsze komponenty, filary trwałości mojego zestawu i dlatego nie chciałbym na nich oszczędzać, nie znam się na tym i wiem że zabrzmi to jakbym był nadzianym dzieciakiem z beverlyhills ale ja bym z chęcią troszkę dopłacił , ....czy to za firmę czy za wydajność

.
Do
diablo45
Ja również bym nie ładował z wielką chęcią zapłacę za niego o 1000 czy o 2000 zł mniej a nawet i więcej mniej

jak byś mógł się odnieść do tego co teraz napisałęm i do tego co na początku wątku i stworzyć mi zestaw tańszy o zblizonej wydajności i elegancji (monitor) to jasne że tak

A co do czekania to zawsze można czekać aż coś stanieje aż wejdze lepsze nowsze wydajniejsze ja np czekałem aż mi się popsuje ten komputer ale stary AMD Duron 995 MHz nie do zdarcia.

:D
Do
jackassDlaczego płyta Asus Maximus Extreme , ok 750zł a nie podany przeze mnie GIGABYTE GA-X48T-DQ6 INTEL X48 Socket 775 ?
Wybrał byś Coller Scythe Ninja 2 czy pentagram karakorum 80zl .
Do
chartkorZ tego co się orientuję to płyta która podałeś obsługuję jedynie DDR2, a mnie interesuje jedynie z DDR3.
Ale jak możesz opowiedz mi coś jeszcze o systemie chłodzenia. Jaki i dlaczego byś wybrał dany zestaw chłodzący (z podanych lub podaj nowy jak zmieniłes zdanie co do swojego).
Do
Vojt007To samo co do diablo 45 + komputer na początku ma mi jedynie służyć do gierek (póki moze) później jak nie będą na nim działać
to nic się strasznego nie stanie w Quake III Arena się wyżyję, później już filmiki, programy, następnie chodzenie po internecie sprawy biurowe i pomiędzy tymi fazami dokupywanie taniego już ramu DDR 3 na kilogramy i w 2020 roku być może znów rewolucja. Lubię kupować raz a dobrze mieć świadomośc ze to co kupiłem być może za 14 dni już jest starym rupieciem,(i tak jest ze wszytkim ) ale ja kupiłem najlepiej jak można było w danym czasie i wiem ze przez to 14 dni byłem królem sam dla siebie i to 14 dni zostaje do końca i łagodzi i przymyka oko na to ze np teraz nie mogę otworzyć notatnika i tlena na raz na Duronku (do niedawna miałem 128 ram )

:D:D:D:D:D:D:D:
grejpfrutRaid brzmi ciekawie jaki dokładnie raid byś proponował (0....8) na jakich dyskach płycie i czym tam jeszcze trzeba.
Czy jesteś szczęśliwym posiadaczem takiego macierzowego połączenia dysków czy miałeś awarie jak tak to jak często bo się ich trochę obawiam głównie chodzi mi o stabilność i jak bym miał kupić dyski po 500 GB i jeden stracić na rzecz Raidu 3 ,4 czy 5. podaj optymalną konfigurację jaka ty masz ?
Do
WSZYSTKICHkart / karty grafiki.
Będę posiadał płytę z Crossfire lub CrossfireX (lub SLI jak ktoś by znalazł taki zestawi) chciałbym wykorzystać ten potencjał czy moglibyście mi wyszukać jakieś dwie kompatybilne ze sobą karty graficzne które miały by podobną cenę do tej jednej którą proponujecie hd4870x2 2gb 1450zl ale może osiągi wydajniejsze. Czy to jest dobry pomysł czy raczej się nie bawić w łączenie kart bo do wszytkiego nie działa a nawet moze szkodzić, jakie są naprawdę plusy a jakie sa minusy tego połączenia w skrócie ?

Czy możecie jeszcze doradzić jakieś zestawy głośnikowe 7.1. I naprawdę Wielka Prośba co do waszych gustów marek firm do każdego z komponentów ?
Dziekuję wam z góry za pomoc i przepraszam administratora ze tak dużo piszę ale lubię dokładnie wiedzieć co i jak i dobrze wybrać
hej