Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opłacalność Rozbudowy laptopa i identyfikacja chipsetu MB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 kotek_2000

kotek_2000

Obserwator

• 5 postów

Napisano 28 03 2007 - 19:31

Posiadam laptopa Dell Inspiron 1300 (1,7Ghz@2,13Ghz/1Gb ram/120Gb@5400). Jak widać udało się go trochę podkręcić i dołożyłem 512Mb ramu. Ale zastanawiam się jeszcze nad rozbudową. Zacznę od początku. Procesor to Pentium M 735 1,7Ghz FSB 400Mhz. Ram 2x512 533Mhz (pracują na 400Mhz tak jak procesor). Procesor został podkręcony poprzez podniesienie FSB do 533 'Link do modyfikacji'. W ten sposób zyskałem 2,13Ghz i FSB 533Mhz na procesor, niestety ram dalej został na 400Mhz. Zastanawiam się teraz nad rozbudową laptopa do 2Gb ramu i zmiany procesora na Pentium M 780 2,13Ghz FSB 533Mhz. Jeśli procek będzie normalnie działał na FSB533 to wydaje mi się że ram też wskoczy na 533. Wiec pierwsze pytanie to czy opłaca się taka modyfikacja? Zmiana 2x512 na 2x1Gb i wymiana procesora z 2,13 na 2,13 'link'(bez modyfikacji i z Execute Disable Bit). Nie chodzi o koszta tylko o wydajność. Na kompie zainstalowana jest Vista. Dodam że karta grafiki jest zintegrowana Intel GMA 900 (do 128Mb pamięci współdzielonej).

A teraz druga sprawa łącząca się z pierwszą. Modyfikacja uda sie tylko gdy płyta główna obsługuje FSB 533Mhz. I właśnie co do tego nie jestem pewien. Sprawdzałem rodzaj chipsetu MB kilkoma programami i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Everest Ultimate Edition 2006 podaje że chipset to Intel 915GM. Z CPU-Z mam informację że 915GMS/920GML natomiast Si-Soft Sandra 915PM/GM/GMS, 910GML. Porównanie chipsetów 'tutaj'. Zadowala mnie jedynie jeśli mam 915GM bo tylko ten obsługuje FSB 533. I programowo i w biosie mam wykrytą prace ramu na dualu czyli 915GMS by odpadło. 910GML jest dedykowane do Celeronów więc też wydaje mi się że to nie to. Poza tym 910 nie obsługuje Intel Display Power Savings Technology. Jeśli dobrze rozumiem że ten mechanizm który zmienia prędkość procka kiedy nie jest potrzebna duża wydajność a u mnie jest zmiana mnożnika od 6x do 17x w przypadku obciążenia. Rozmawiałem jednak dzisiaj z Panem z serwisu Della z Irlandii i powiedział na podstawie numeru zamówienia i oznaczeń kompa że mam chipset 910GML i może pracować tylko na FSB 400Mhz. Nie jestem jednak przekonany czy wierzyć panu który ma na imię Amar_Jyoti_Basumatary i jak zadaję mu jakieś pytanie to prosi o chwilę żeby sprawdzić dane techniczne zapewne w internecie. Czy może mi ktoś podać jakiś skuteczny sposób na sprawdzenie chipsetu, bo zostaje mi już tylko rozkręcenie kompa i odczytanie na płycie albo wsadzenie jakiegoś procka z FSB 533 i sprawdzić czy działa. Drugie pytanie brzmi więc czy znacie jakiś dobry program który dokładnie poda mi wersję chipsetu płyty głównej. Z góry dzięki za odpowiedzi.

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 29 03 2007 - 12:42

Przewidywany wzrost wydajności będzie w granicach 15-20%, przede wszystkim przy dobrych timingach pamięci 533Mhz aplikacje i gry będą się szybciej uruchamiać. Przed takową modyfikacją przyjrzałbym się chłodzeniu zastosowanemu w laptopie i przy okazji chipsetowi, aby nie było niedomówień :rolleyes:. Proponuję też wymianę pasty chłodzącej, jeśli zastosowano jakiś bubel lub klej. Czasam iw BIOSie pisze wersja mobo i na jej podstawie, na stronie producenta znajdziesz informacje na temat zastosowanego chipsetu. Pomysł wart uwagi z pewnością doda młodości laptopowi, biorac pod uwagę ceny części do notebooków.

ps. napisz jaką masz wersje Pentium M, może też bym sobie taki mod zamontował, opisz też jak on sie ma w stosunku do pracy na baterii (jak wiemy częstotliwośc naczęsciej do 800Mhz, bądź 366Mhz spada, a z tym modem to nie wiem czy się nie przesunie wskaźnik). Generalnie mógłbyś ofotografowac mod, chetnie zamieściłbym go w serwisie.

• 0

#3 kotek_2000

kotek_2000

Obserwator

• 5 postów

Napisano 29 03 2007 - 17:31

Dzięki za odpowiedz. Co do MB to zaczynam się przekonywać że jednak mam właściwy chipset. W końcu przetaktowałem procesor na FSB 533Mhz i działa więc chyba jest ok. Procesor to Pentium M Dothan model 735 1,7Ghz fsb 400Mhz. Jeśli chodzi o prace na baterii to niestety nie robiłem testów więc nie potrafie powiedzieć. Ale kiedyś jak wyłączyli światło i pracowałem na zwykłych aplikacjach typu Word + muzyka z WinAmpa to myślę że z jakieś 3 godziny to pociągnął, dokładnie nie pamiętam ale coś koło tego na pewno. Wszytko zależy od baterii i pozostałych podzespołów. Ja mam baterie 29600mWh. Wracając do moda to prędkość oczywiście że spada do 800Mhz ale tak ma przecież być. Kiedy komputer jest nieobciążony pracuje na mnożniku 6x i częstotliwość wynosi 800Mhz (6x133). Przy max obciążeniu mnożnik wskakuje na 17x i wtedy mam 2261Mhz (17x133). Mnożnik oczywiście może zmieniać się dowolnie od 6 do 17. Można ustawić w biosie żeby zawsze pracował na maxa ale nie widzę potrzeby grzać procesora. U mnie zazwyczaj siedzi na 6x w spoczynku albo 10x jak coś piszę. Modyfikacja taka z podkręceniem jest możliwa na procesorach Pentium M Dothan 7x5 która pracują na FSB 400Mhz i przy płycie głównej serii 915. Wtedy poprzez zwarcie dwóch pinów w procku można oszukać MB że procesor pracuje na FSB 533 więc mamy 33% większą prędkość. Wszystko jest ładnie opisane na stronie którą podałem 'link' oraz tam na kolejnych stronach. Pastę zastosowałem jakąś prostą bez rewelacji i temperatura jest w normie teraz jakies 530C ale zazwyczaj nie przekracza 500C. Fotografie co i jak są na stronie którą podałem. U siebie nie chce teraz rozkręcać lapa bo jest problem z wstawieniem drucika w gniazdo procesora a jakby wypadł to zabawa od nowa :rolleyes: Jeśli byłyby jakieś pytania co do moda to chętnie odpowiem.
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 29 03 2007 - 19:04

U mnie będą nici z przeróbki, bo procesor pracuje z częstotlwością FSB 133Mhz, ale dzięki za linka, serwis zapowiada się ciekawie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych