Planuję kupić poniższy zestaw i chciałbym dowiedzieć się co o nim sądzicie:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Płyta główna: GIGABYTE GA-P67A-D3-B3 REV.B3 DDR3
Procesor: INTEL CORE I7-2600 QUADCORE 64 BIT 3.4GHZ LGA1155 BOX
Chłodzenie procesora: SCYTHE MUGEN 3
Pamięć RAM: KINGSTON 2X4 GB DUAL 1600MHZ HYPERX DDR3 LOW VOLTAGE
Dysk twardy: SEAGATE BARRACUDA 7200.12 1TB 32MB CACHE S-ATA 3
Karta graficzna: GIGABYTE GEFORCE GTX570 1280MB DDR5
Zasilacz: OCZ MODXSTREAM PRO 500W
Obudowa: COOLERMASTER ELITE 335
DVD: LG GH22LS70 22X SECUREDISC LIGHTSCRIBE DVD +/-RW DL OEM BLACK
Monitor: LG 22" LED E2260V-PN DVI HDMI FULLHD
Windows: 7
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tutaj mam kilka pytań:
1. Płyta główna będzie dobra? Czym się różni P67A od P67?
2. Brać procek i7-2600 czy 2600K? Różnica to 60zł. Dodatkowo gdzieś słyszałem, że podane przeze mnie Sandy Bridge obsługują taktowania jedynie do 1333 MHz (chodzi o RAM)! To prawda?
3. Wziąć chłodzenie SCYTHE MUGEN 3 czy SCYTHE NINJA 3?
4. RAM od Patriot, Kingston, a może GoodRAM? Jeżeli Kingston to HYPERX czy "zwykły" oraz - w odniesieniu do drugiego pytania - 1333 czy 1600 MHz?
5. Grafa od Asusa, MSI, Gigabyte czy Gainward? Z uwagi na płytę główną może lepiej kupić Gigabyte?
6. Zasilacz 500W "udźwignie" to wszystko bez problemu?
7. Co sądzicie o monitorze. W necie spotkałem się z kilkoma negatywnymi opiniami jak te poniżej:
- "Ten model to istna tragedia jeśli chodzi o jakość obrazu. Wyrzuciłem pieniądze w błoto i zamierzam kupić inny. Podobnie odradzam go kupować! Gry, filmy i system wyglądają na nim fatalnie, szarobure kolory, prześwietlona czerń i NISKI kontrast (te 5000000:1 to chyba jakaś bujda...) W ogóle to wygląda jakbyśmy mieli przed ekranem lekką mgłę".
- "Monitor ten posiada okropną jakość obrazu. Kolory są bardzo wyblakłe i jakby trupie, bardzo chłodne. Żółty jest mocno zielony i żadne ustawienia na to nie pomagają. Domyślny kontrast sprawia że bolą oczy, natomiast po jego obniżeniu kolory stają się jeszcze bardziej wyblakłe. Słaba czerń. Obraz u góry jest ciemniejszy, natomiast na dole zbyt jasny - zupełnie jak w starych monitorach LCD".
Dodatkowo ludzie narzekają na rodzaj matrycy, tj. TN. Kolejna sprawa, na stronie sklepu pisze, że monitor ma kontrast 5000000:1, a na jakimś portalu z opiniami kontrast to 1000:1

Może znacie coś lepszego (matryca IPS) w cenie 500-800zł. Najlepiej ze sklepów, które mają salony w Krakowie.
Za odpowiedzi z góry dzięki

//Nie używaj kolorów
Użytkownik jackass edytował ten post 21 11 2011 - 10:49