Skocz do zawartości

Zdjęcie

XP się zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 booczek

booczek

Nowy

• 3 postów

Napisano 06 02 2009 - 22:22

Witam,jestem nowy na forum a do założenia tego tematu zmusił mnie mój komputer :D
Otóż od pewnego czasu zwyczajnie się zawiesza "sam z siebie",wcześniej ten problem sie nie pojawiał.Dzieje się tak zarówno po 3 godz korzystania z komputera jak i po 15 minutach.Problem polega na tym,że korzystam sobie w najlepsze z komputera,nagle blokuje sie/zawiesza pasek zadań(nie można zmaksymalizować okienek z paska) a po chwili cały system wisi.Niemam pojęcia gdzie tkwi przyczyna,format dysku C nie przyniósł pożądanego rezultatu.Gdyby ktoś miał pomysł na rozwiązanie tego problemu byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

• 0

#2 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 06 02 2009 - 23:16

Przede wszystkim jaki masz zasilacz? Moc i marka.

• 0

#3 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 06 02 2009 - 23:28

Czyli przed i po formacie problem był i został , tak ?

Przetestuj pamięć RAM programem memtest
Puść go na ok 3/4 godz
Potem przetestuj HDD programem HD tune
może masz jakiś bady ...

Jesteś pewien że nie masz wirusów ??

Jak masz przydzieloną pamięć stronnictwa ?
(PPM na mój komputer >> Zakładka zaawansowane >> Wydajność >> ustawienia >> Zakładka zaawansowane > Na dole masz pamięć wirtualna)
  • 0

#4 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 07 02 2009 - 01:01

Kolego zadałeś pytanie, a zapoznałeś się jak należy pisać przy zakładaniu wątku.
Zapominasz że nikt nie jest wróżbitą albo jasnowidzem żeby wiedział co jest przyczyną. Chyba że zechcesz przełamać tego lenia i opisz swój komputer obudowa płyta główna, zasilacz, grafika zintegrowana czy nie itp. im więcej napiszesz co masz w swoim komputerze tym szybciej i trafniej uzyskasz pomoc.
Przy okazji zrób programem Everest i SpeedFanem diagnozę komputera chodzi o pomiar temperatur, zrób screna z każdego programu i wklej do wątku.
Napisz jak robiłeś format czy z pod Windowsa czy korzystałeś z innego programu do partycjonowania.
pamiętaj im więcej napiszesz jaki zestaw masz i jak postępowałeś przy ponownym stawianiu systemu tym szybciej uzyskasz pomoc.
  • 0

#5 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 07 02 2009 - 11:08

Wyczyść kompa w środku tj, odkurz płytę główną pamięci kartę grafiki i całą resztę, przy okazji możesz sprawdzić czy wszystkie wtyczki dobrze "siedzą". Częstą przyczyną takich przypadkowych zwisów (oprócz oczywiście uszkodzenia któregoś elementu), jest zakurzona pamięć, lub płyta główna. I podaj to co napisał Brutus
Pozdrawiam
  • 0

#6 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 08 02 2009 - 19:40

Uruchom komputer, następnie kliknij Del i wejdź do BIOSu. Pojawi ci się niebieski ekran. Zostaw komputer na 6 godzin, jeśli zawiesi się w tym systemie to znaczy, że karta graficzna nie wyciąga i się przegrzewa. Podaj parametry komputera, kiedy został zakupiony.
  • 0

#7 booczek

booczek

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 02 2009 - 12:11

A więc tak,jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o komputery dlatego prosze o wyrozumiałość.Skanowanie programami które podał macsch15 nic nie wykazało.Jak ktoś wyżej doradził,kompa wyczyściłem w środku,problem pozostał.Komputer ma coś ok 3 lat.Co do parametrów to jedyne które znam to te:
AMD Sempron™ 2600+
1,83 GHz
256MB RAM

aha,zasilacz to coś takiego:tracer model MGBATX-MGB-400ATX Wiem że to niewiele,ale mam nadzieje że coś Wam to da.Jak mówiłem na komputerach nieznam sie wogóle.Do tej pory wszystko działało ok więc jakoś szczególnie sie nie interesowałem tym tematem...
  • 0

#8 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 10 02 2009 - 17:15

Start->uruchom->msconfig->uruchamianie
Tam odznacz wszystkie wpisy procz antywirusa i programow, ktore sa ci potrzebne przy starcie systemu.
Potem przejdz do zakladki Uslugi i zaznacz "ukryj uslugi firmy microsoft" i poodznaczaj niepotrzebne wpisy, po calej operacji kliknij zastosuj i uruchom ponownie komputer.
Po wlaczeniu wyskoczy komunikat ze blablabla i kliknij "nie pokazuje tego komunikatu ponownie".

Teraz przyda sie skan antywirusem, usuniecie wszystkich infekcji. Nastepnie skan programami Spybot Search & Destroy, oraz Ad Aware i usuniecie wszyskich infekcji.
Jak sie nie poprawi to pobierz program Hijackthis, uruchom go, wybierz opcje "do a system scan and save a logfile" i log, ktory sie wyswietli w notatniku lub w programie skopiuj i wrzuc na forum. Zrob jeszcze skan programem ComboFix. I przydalo by sie dorzucic troche pamieci RAM, taniej - 512MB, lub wiekszym nakladem 1GB.
  • 0

#9 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 02 2009 - 17:56

Ej koledzy zacznijcie od początku, od razu szukacie dziury w całym, wpierw Everest i SpeedFan w akcji, potem Spybot Search & Destroy. A tak to zobaczcie cytat jako przypomnienie :

Witam,jestem nowy na forum a do założenia tego tematu zmusił mnie mój komputer ;)
Otóż od pewnego czasu zwyczajnie się zawiesza "sam z siebie",wcześniej ten problem sie nie pojawiał.Dzieje się tak zarówno po 3 godz korzystania z komputera jak i po 15 minutach.Problem polega na tym,że korzystam sobie w najlepsze z komputera,nagle blokuje sie/zawiesza pasek zadań(nie można zmaksymalizować okienek z paska) a po chwili cały system wisi.Niemam pojęcia gdzie tkwi przyczyna,format dysku C nie przyniósł pożądanego rezultatu.Gdyby ktoś miał pomysł na rozwiązanie tego problemu byłbym wdzięczny.

A więc tak,jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o komputery dlatego prosze o wyrozumiałość.Skanowanie programami które podał macsch15 nic nie wykazało.Jak ktoś wyżej doradził,kompa wyczyściłem w środku,problem pozostał.Komputer ma coś ok 3 lat.Co do parametrów to jedyne które znam to te:
AMD Sempron™ 2600+
1,83 GHz
256MB RAM

aha,zasilacz to coś takiego:tracer model MGBATX-MGB-400ATX Wiem że to niewiele,ale mam nadzieje że coś Wam to da.Jak mówiłem na komputerach nieznam sie wogóle.Do tej pory wszystko działało ok więc jakoś szczególnie sie nie interesowałem tym tematem...

Czy wy wróżki jesteście?, już doradzacie a nic nie wiecie jaki ma zestaw, czy on ma jakiegoś antywirusa firewalla, a może przyczyna tkwi w tym że jak robił ponowną instalację systemu to wręcz na pewno robił to od razu z pod Windowsa czego nie powinien tego robić i dlatego mu się sytuacja powtarza. I Hijackthis oraz ComboFix należy stosować w ostateczności bo już sam S-S&D sporo wykryje i usunie lub przeniesie do kwarantanny lub naprawi plik, przy tym automatycznie wykona kopię bezpieczeństwa. Pisze kolega że dobrze nie zna się na komputerze to prowadzi się powoli krok po kroku do latwizny do barzdziej skomplikowanych operacji. Na końcu jak wszystko zawiedzie to format i też z zaznaczeniem jak ma kolega go zrobić, bo znowu zrobi źle i sytuacja sie powtórzy.
Awięc kolego sprawdź programami Everest i SpeedFanem temperatury zrób scan z każdego programu i wżuć to do wątku.
Co dalej zostanie ci podane OK.
  • 0

#10 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 10 02 2009 - 21:30

Może zasilacz? Tracer nie jest dobrą marką.
  • 0

#11 booczek

booczek

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 02 2009 - 16:49

Więc zgodnie z tym co pisał Brutus,użyłem tych programów i oto rezultaty(mam nadzieje że ktoś sie w tym połapie ;) ):
Pole Wartość
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego -
DirectX 4.09.00.0902 (DirectX 9.0b)
Nazwa komputera ....
Nazwa użytkownika xyz

Płyta główna
Typ procesora Unknown, 1833 MHz (11 x 167) 2600+
Nazwa płyty głównej ASRock K7VT4A Pro (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8377A Apollo KT400A
Pamięć fizyczna 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (12/08/04)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran
Karta wideo ATI Radeon 9550 (RV350)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9550 (RV350)

Multimedia
Karta dźwiękowa Creative Audigy LS Audio Processor

Magazyn
Kontroler IDE Kontroler VIA Bus Master IDE
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny WDC WD800BB-00JHC0 (74 GB, IDE)
Dysk fizyczny Kingston DataTraveler 2.0 USB Device (980 MB, USB)
Napęd dysków optycznych TSSTcorp CDDVDW SH-S202N
Status dysków SMART OK

Partycje
C: (FAT32) 19992 MB (16104 MB wolne)
E: (NTFS) 56305 MB (55955 MB wolne)
Rozmiar całkowity 74.5 GB (70.4 GB wolne)

Urządzenia wejściowe
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz zgodna z PS/2

Sieć
Karta sieciowa Karta Fast Ethernet zgodna z VIA (192.168.4.163)

Urządzenia zewnętrzne
Drukarka Microsoft Office Document Image Writer
Kontroler USB1 VIA VT83C572 PCI-USB Controller
Kontroler USB2 VIA USB 2.0 Enhanced Host Controller
Urządzenie USB Masowe urządzenie magazynujące USB

A co do temperatur to wygląda to tak(w takiej kolejności jak wyświetla je program):
37
45
32

Antywirusa mam(Avast czy jakos tak) i wg jego wskazań komp jest ok.Aha,niewiem czy to ma jakieś znaczenie ale ostatnio podczas korzystania z internetu pojawia mi się taki błąd:
wystąpił bład w czasnie wykonywania
czy chcesz debugować

wiersz 0
bład: obiekt nie obsługuje tej wielkosci lub metody

• 0

#12 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 11 02 2009 - 17:14

Zaktualizuj system (bo chyba nie masz SP-ków)

• 0

#13 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 11 02 2009 - 19:54

Tu masz program do robienia screnów, ściągnij go i nim wykonaj screny i wklejaj do wątku.
I tak od razu widać że masz za mało pamięci jeśli chodzi o Windows XP Professional, minimum 512MB wież mi, nawet przy tej pojemności może się zaciąć komputer zależy jakie programy używamy. Pamiętaj to że program jakikolwiek np. zajmuje 30MB pamięci RAM ale do tego należy dodać ilość potrzebnej pamięci do przeprowadzanych operacji. Zrób jeszcze jedno Start/Panel sterowania/Wydajność i konserwacja tam kliknij na ikonę System, pokaże się panel z danymi i tam powinno być podane czy do Windowsa jest dołączone SPx (SP1/2/3).
Czy przeprowadzałeś aktualizację Windowsa?, jeśli nie to należy przeprowadzić aktualizację nie ma SP to należy do instalować.

DirectX 4.09.00.0902 (DirectX 9.0b)

To należy zaktualizować na DirectX 9.0c.

C: (FAT32) 19992 MB (16104 MB wolne)
E: (NTFS) 56305 MB (55955 MB wolne)

Takie różne formaty są bez sensu wystarczy NTFS.
Temperatury w normie, robiłeś skanowanie komputera programem Spybot-Search&Destroy?, jeśli nie to rób to, po skanowaniu możesz jeszcze programem Odkurzacz11 zoptymalizować komputer i zrobić defragmentację dysku twardego.
To na razie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych