Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości e-mail przychodzące na inna pocztę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 24 08 2013 - 15:26

Witam. Kupiłem sobie ostatnio zasilacz w pewnym sklepie internetowym i żeby mi nie zaśmiecali mi poczty podałem spamowy adres e-mail. Wysłali do mnie parę wiadomości związanych z realizacją zamówienia i jedna z nich była o tym że już skompletowali i jak wyślą to znów napiszą. Ale na drugi dzień dostałem tą samą wiadomość na inny e-mail... Miał ten sam początek tylko że na innej poczcie założony. Trochę się zdenerwowałem bo na niektórych stronach wysyłają wiadomości z pełnymi danymi osobowymi i adresem, ale tym razem było tylko imię więc to olałem. Nie drążył bym tematu dalej gdyby nie to co się dzisiaj stało.

A więc jakiś tydzień temu dowiedziałem się o grze Planetside 2 i chciałem ją wypróbować więc ściągnąłem ją ze steam i wszedłem na stronę do rejestracji. Po wpisaniu mojego nicku okazało się że jest zajęty, ale z ciekawości spróbowałem się zalogować na niego i się okazało że jakimś cudem mam już konto, ale muszę zresetować hasło, Wiadomość z linkiem do resetowania hasła przecież wysyła się na email, a ja przecież nie zakładałem konta więc pomyślałem, że steam sam tworzy konta. Jak dostałem e-mail okazało się że stało się to samo co ze sklepem internetowym tylko, że w drugą stronę. Na steam i sony mam konta ze zwykłym adresem e-mail a link do zresetowania konta przyszedł na spamowy e-mail na innej poczcie...

Wie ktoś czemu tak się dzieje?

• 0

#2 bipiw

bipiw

Zaawansowany użytkownik

• 1 180 postów

Napisano 24 08 2013 - 18:43

A nie masz ustawionych jakichś przekierowań? trudno wywróżyć coś z fusów. Na pewno te maile nie są jakieś podobne/obsługiwane przez ten sam serwer... Chyba ciut za mało podałeś żeby to rozwiązać. U mnie nigdy się nie zdarzyło żeby mail wysłany na konkretny adres dotarł na jakiś inny... wyjątkiem jest mail zbiorczy serwera, na który przychądzą wiadomości z błędnym odbiorcą, ale właściwą domeną np. Chce wysłać mail do franka. Jego mail to franek@blabla.pl a ja wpisałem frunek@blabla.pl. Wtedy mail leci do administrator@blabla.pl.

Użytkownik bipiw edytował ten post 24 08 2013 - 18:46

• 0

#3 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 24 08 2013 - 19:15

Dobra, już wiem co się stało... Mam jedno konto główne (imię i nazwisko) i jedno normalne (nick) na gmail i jedno spamowe na interii (nick). Jak jeszcze nie miałem konta głównego to na normalnym miałem pobieranie wiadomości ze spamowego, a później jak stworzyłem główne konto to zacząłem tam wszystko pobierać, a z normalnego konta zapomniałem to usunąć. Przez  to jak normalne konto szybciej pobrało wiadomość ze spamowego niż główne to działy się jaja :) Ciekawe że dopiero teraz po około roku to wyszło na jaw.

Jednak pozostaje kwestia skąd gra wzięła adres e-mail do konta spamowego jeśli steam mam połączony z normalnym e-mailem?

• 0

#4 bipiw

bipiw

Zaawansowany użytkownik

• 1 180 postów

Napisano 24 08 2013 - 19:17

A może masz dwa konta na steamie, a te z 'nickiem' jest podłączone do maila spamowego czy coś...?

Użytkownik bipiw edytował ten post 24 08 2013 - 19:19

• 0

#5 masia_ss

masia_ss

Początkujący

• 129 postów

Napisano 24 08 2013 - 19:20

Nie, normalną pocztę założyłem właśnie specjalnie dla steam i później do innych gier, ale jak już powiedziałem o tej grze dowiedziałem się dopiero ok. tydzień temu, a dzisiaj pierwszy raz ją uruchomiłem.

Konto spamowe to konto spamowe. Jedyne co je łączy to nick przed "@" ale są to przecież dwie inne poczty.

Użytkownik masia_ss edytował ten post 24 08 2013 - 19:24

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych