Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wgrywanie zwykłego XP zamiast Visty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 RafisLSP

RafisLSP

Nowy

• 3 postów

Napisano 05 02 2008 - 22:46

Witam.
Sytuacja wygląda nastepująco:Posiadam laptopa Acer.Od nowości miał wgraną Viste.Nie dostałem płyty z tym systemem ,ale na spodzie urządzenia jest kod aktywacyjny.
Chce wgrac zwykłego XP.Myslałem,że zrobie to tak jak zawsze czyli wrzuce płytke botujaca z XP,następnie w instalatoże zrobie format partycji systemowej i wgram na nia XP.Jak widać nic nadzwyczajnego.Jednak ostatnio słyszałem ,że moga być problemy z taka operacją.Podobno nie jest tak łatwo wgrać XP jeśli Vista była juz zainstalowana i nie ma wogóle płyt w zestawie.
I tu moje pytanie czy nprawde moga być jakieś problemy?W koncu po usunięciu partycji systemowej i wgraniu systemu na nowo nie powinno być problemów.Sterowniki do wszystkich sprzetów da sie pościagać.
Niewiem czy wybrałem dobry dział, ale jeskiu pomliłem to przepraszam.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

• 0

#2 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:02

Musiałbys sformatowac calego kompa,najpierw wgrac xp potem viste. Jak postawisz dwa systemy uzyj programu Vista Boot Pro.

• 0

#3 RafisLSP

RafisLSP

Nowy

• 3 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:11

Musiałbys sformatowac calego kompa,najpierw wgrac xp potem viste. Jak postawisz dwa systemy uzyj programu Vista Boot Pro.

Czyl nie wystarczy zrobić formata całego kompa i wgrać Xp?
  • 0

#4 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:18

Oczywiscie ze wystarczy, sugerowalem sie tym, ze chcesz tez viste
  • 0

#5 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:28

Żeby usunąć viste zrób najpierw to: http://www.vista.pl/articles/art,316/

A potem juz tylko zwykły format.
  • 0

#6 RafisLSP

RafisLSP

Nowy

• 3 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:30

Nie visty nie chce.Czytałem ze instalatoe xp nie widzi dysków na nawych laptopach z vista.Czy cos w tym jest?Wydaje mi sie ze wystarczy w razie czego zainstalowac stery do dysków SATA i tyle
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 06 02 2008 - 12:46

Tylko że stery sata musisz podac z dyskietki (której nie ma w laptopie) albo zintegrować z instalką windowsa - tu jest problem
  • 0

#8 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 06 02 2008 - 13:52

Z tego co wiem nie każdy laptop potrzebuje osobnych sterow. Moze sprobuj najpierw po zwyklym formacie, jak dalej nie bedzie szło wtedy pokombinuj. Ja instalujac xp bawilem sie w robienie plytek xp z dogranymi sterami. Jezeli masz dostep do innego komputera mozesz uzyc mojego sposobu. Zainstaluj na drugim komputerze windows, zrob obraz partycji, potem wrzuc go na laptopa. Powinno dzialac
  • 0

#9 yasiu18

yasiu18

Początkujący

• 120 postów

Napisano 06 02 2008 - 20:57

Jesli masz nowego laptopa, to masz dysk SATA. XP nie widzi tego typu dysków. mialem ten sam problem. U mnie pomoglo wylaczenie dyskow SATA w BIOSie. Ponadto XP bez SP2 widzi dyski tylko do 130GB, wiec jesli masz wiekszy dysk, musisz miec SP2, inaczej bedziesz mogl uzaywac tylko 130 GB
  • 0

#10 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 09 02 2008 - 10:57

Nim usuniesz ukrytą partycję dwa razy się zastanów. Tu masz link o instalacji systemu Windows XP na laptopie z Vistą.
  • 0

#11 lorcyk

lorcyk

Początkujący

• 14 postów

Napisano 10 02 2008 - 12:22

miałem ten sam problem i go rozwiazałem

w fujitsu simens ta opcja nazywa się: AHCI

Użytkownik bipiw edytował ten post 21 05 2013 - 20:06

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych