Skocz do zawartości

Viridoviks

OFFLINE Ostatnio: 05 10 2025 23:04
-----

#305493 Da się "podkręcić" ?

Napisane przez DinerOxygen w 27 05 2016 - 17:59

"Da się toto "podkręcić" i czy ma to sens?"

Da się xD
Ale tak na poważnie, jakiś potencjał OC to to ma , na pewno wydusisz te kilka-kilkanaście % ze sprzętu.

"Jeśli tak to czym(...)"

Jeśli CPU to w BIOS'ie ,lecz musisz mieć się na baczności i wszystko obserwować (level medium xD) ,poczytaj trochę FAQ i poradników o podkręcaniu CPU i GPU (jest tego mnóstwo).

Jeśli GPU to najlepiej w MSI Afterburner.

"w jaki sposób zrobić to bezpiecznie"

Widać że mas odblokowany procesor ,to nie powinno być większego problemu (poczytaj dokładniej w necie tam wszystko piszę )

gdybym chciał to wszystko wypisać, co i jak, było by o tym można książkę napisać :)

A poważnie to 2 opcje :

-Zwiększając wartość szyny BCLK/FSB

-(lepsza opcja) Zwiększając mnożnik/ratio CPU.

Jeżeli OC GPU to bułeczka z masłem (też poczytaj bardziej w necie (powód u góry))

​-Zmieniasz w MSI afterburner odpowiednio taktowanie rdzenia i pamięci (BACZNIE OBSERWUJĄC TEMPERATURY)

Jeśli będziesz wszytko robił precyzyjnie i z umiarem (uprzednio czytając poradniki) będzie w miarę bezpiecznie :D

Zasilacz może utrudnić porządne OC gdyż ma 2 karty w SLI do zasilenia ,ale na pewno coś tam zdziałasz :)

PS. Jakie masz chłodzenie CPU bo jak stockowe to daleko nie zajedziesz z tym OC.

Mam nadzieję że chociaż odrobinę pomogłem xD

• 1

#270574 Jak zmienić nazwe własciciela Windows8

Napisane przez Reedd w 21 02 2013 - 19:57

zobacz to : http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-8/change-microsoft-account-name
  • 1

#248273 Nabór na moderatorów

Napisane przez Celdur w 05 03 2012 - 10:48

Spokojnie Quake nie zostało przecież odrzucone dożywotnio.
  • 1

#242643 Nabór na moderatorów

Napisane przez makensis w 13 12 2011 - 04:43

Ogłaszam nabór na moderatorów dla działów software, hardware oraz urządzenia mobilne.

Zakres obowiązków to przede wszystkim:
  • dbanie o porządek w przydzielonym dziale forum;
  • wyciąganie konsekwencji wobec użytkowników, których posty zawierają:
    * wulgaryzmy i groźby,
    * spam,
    * nieregulaminowe avatary lub sygnatury;
  • pomoc użytkownikom w wybranych tematach .
Wymagania:
  • czas wolny minimum kilkanaście minut dziennie;
  • umiejętność współpracy z ludźmi, skrupulatność;
  • mile widziane doświadczenie w moderowaniu forum (prosimy o wskazanie adresów);
  • minimum 17 lat (możliwe delikatne odejścia od tego wymogu).
  • minimum 100 merytorycznych postów.
O nas:
Forum. Tweaks.pl istnieje już od ponad 6 lat i jest jednym z większych forów poświęconych m.in. oprogramowaniu, sprzętowi, komputerom, laptopom, telefonom komputerowym i innym zagadnieniom. Chcąc zobaczyć od środka jak funkcjonuje nasza społeczność, skontaktuj się z nami w tym temacie.
  • 2

#247269 Nowy komputer - "składak"

Napisane przez Sicknature w 20 02 2012 - 10:53

Po co ci słabsza karta od mojej w jej cenie? Co z tego że nie znasz Nvidii? Ja nie znam żadnego murzyna a fajną mulatkę bym zaprosił na noc... czemu macie zawsze beznadziejne argumenty?

W cenie jaką zaproponowałem najszybsza kartą jest ta którą zaproponowałem, a jak chcesz przepłącać za gnioty pokroju 6870 to wolna wola, twoja kasa nie moja ty ja zmarnuj , bo ja swoją wydałem dobrze ;)

PS: Konkurentem dla GTX560Ti jest HD6950 a nie słabszy i to o wiele braciszek jakim jest 6870...
  • 1

#247256 Nowy komputer - "składak"

Napisane przez Sicknature w 19 02 2012 - 22:45

Masz 600W na samej linii 12 V a zestaw pobierze bez OC procesora i kart góra 450W a po OC procesora z 20/30 W więcej więc zapas masz jeszcze duży.

CO do samego zasilacza to dobra konstrukcja jednak ma tylko dwie wtyczki PCi-E ale z kartami dostaniesz przejściówki więc starczy kabli.
http://www.silentpcreview.com/article936-page2.html
  • 1

#247253 Nowy komputer - "składak"

Napisane przez Sicknature w 19 02 2012 - 22:23

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K)
Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX)
Płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD3
Karta Graficzna GeForce GTX560 Ti DCII ASUS 1024MB GDDR5(256 bit), 2x DVI, HDMI, PCI-E x2 - 1740zł

= 3240zł ( karty sa w Morele w tej samej cenie ale problem jest ze stroną dlatego dałem ci link do innego sklepu)

takie SLI jest mocniejsze nawet od HD7970 nie wspominając o znacznie znacznie słabszych HD6970 Lightning czy GTX580 czy HD6870x2

Płyta ma 10 x USB na tylnym panelu + obsługuje SLi 8x8 a sekcja zasilająca pozwoli na całkiem spore OC procesora ;)
  • 1

#247236 Nowy komputer - "składak"

Napisane przez Sicknature w 19 02 2012 - 20:42

Masz solidne podzespoły więc faktycznie potrzebujesz tylko procesora płyty karty i pamięci jednak to co wybrałeś nie jest najlepszym rozwiązaniem.... podaj lepiej budżet maksymalny na te 4 elementy.
  • 1