Witam,
Mam następujący problem: jakiś czas temu zacząłem mieć problemy z niektórymi aplikacjami, m.in. Firefoxem, który co jakiś czas się wyłączał(Crash), komputer też się resetował ale o wiele rzadziej. Średnio raz na cały dzień pracy. Po wielu testach postanowiłem sprawdzić RAM memtestem i się okazało, że jedna kość ma błędy. Dzisiaj kupiłem nową. Te stare kości to ADATA 512MB 400MHz (jedna to jakaś z serii memory expert cokolwiek to jest i druga 'zwykła' - to ta zepsuta.)
Zamontowałem nową pamięć (też ADATA 512MB) i albo komputer się restartuje po kilku lub kilkunastu minutach albo zawiesza tak, że trzeba resetować na twardo. Zamieniłem kości slotami ale to nic nie dało;/ Także znowu włożyłem starą kość i jako tako pracuje (czyt. póki aplikacja bądź system nie próbuje zapisać danych na feralnych adresach pamięci).
Wie ktoś może co należy sprawdzić, gdzie leży błąd? A może te kości się ze sobą gryzą albo nowa kość z płytą główną?
Mój komp to:
procek: Sempron 3000+
płyta: MSI K8N Neo v2.0
karta graf: gigabyte radeon 9550
Acha jeszcze czasem (bardzo rzadko) mam taką sytuację, że monitor tak jakby przestaje odbierać sygnał z karty graf. a komp dalej normalnie chodzi (np. leci dalej film albo muzyka) i tylko restart na twardo pomaga, no ale co ma grafa do ramu...?

Uszkodzona kostka pamięci - po wymianie na nową wcale nie lepiej
Rozpoczęty przez
phpgeek
, 15 12 2010 20:46
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 12 2010 - 20:46
Napisano 15 12 2010 - 23:40
a zasilacz jaki masz??
marka, model, moc??
problem moze lezec jeszce po stronie plyty glownej, moze sie po prostu juz zuuzywa ze starosci
marka, model, moc??
problem moze lezec jeszce po stronie plyty glownej, moze sie po prostu juz zuuzywa ze starosci
Użytkownik fernandez edytował ten post 15 12 2010 - 23:41
Napisano 16 12 2010 - 08:34
Zasilacz to: megabajt MGB-350ATXP4 także nieciekawie:)
Czy możliwe, żeby płyta z jedną pamięcią dobrze współgrała a z inną nie, nawet jeśli są tej samej firmy i mają takie same parametry (ADATA 512MB 400MHz) ?
EDIT//
Jak założę jedynie nową kostkę a stare wyjmę to objawy są dalej takie same jak opisałem wyżej.
Czy możliwe, żeby płyta z jedną pamięcią dobrze współgrała a z inną nie, nawet jeśli są tej samej firmy i mają takie same parametry (ADATA 512MB 400MHz) ?
EDIT//
Jak założę jedynie nową kostkę a stare wyjmę to objawy są dalej takie same jak opisałem wyżej.
Użytkownik phpgeek edytował ten post 16 12 2010 - 08:36
Napisano 16 12 2010 - 09:25
mozliwosci jest wiele, tzn. przyczyna moze lezec w roznych miejscach
moze to wina zasilacza, moze wina plyty glownej
a moze zasilacz uszkodzil plyte glowna i pamieci
ciezko to stwierdzic, musilabys po kolei wymieniac czesci zaczynjac od zasilacza, bo uszkodzenie zasilacza przez plyte glowna to raczej ciezka sprawa (ale mozliwa)
i odpowiadajac na Twoje pytnaie, jest mozliwe ze czasami sa takie problemy nawet z takimi samymi kosciami z takimi samymi parametrami, bo np wyszly z innej linii produkcyjnej, czy tez innej serii produkcji
moze to wina zasilacza, moze wina plyty glownej
a moze zasilacz uszkodzil plyte glowna i pamieci
ciezko to stwierdzic, musilabys po kolei wymieniac czesci zaczynjac od zasilacza, bo uszkodzenie zasilacza przez plyte glowna to raczej ciezka sprawa (ale mozliwa)
i odpowiadajac na Twoje pytnaie, jest mozliwe ze czasami sa takie problemy nawet z takimi samymi kosciami z takimi samymi parametrami, bo np wyszly z innej linii produkcyjnej, czy tez innej serii produkcji
Napisano 16 12 2010 - 13:48
Ok ,dzięki. Może uda mi się tą pamięć u kogoś jeszcze przetestować...
Zakładając, że płyta, zasilacz są ok i że to ta nowa pamięć 'gryzie' się ze starymi kostkami albo z płytą to czy taką pamięć w sklepie można zareklamować (wymienić)? Czy to już jest tylko dobra wola sprzedawcy?
Zakładając, że płyta, zasilacz są ok i że to ta nowa pamięć 'gryzie' się ze starymi kostkami albo z płytą to czy taką pamięć w sklepie można zareklamować (wymienić)? Czy to już jest tylko dobra wola sprzedawcy?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych