Skocz do zawartości

Zdjęcie

System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 18 08 2007 - 01:49

Witam!!
Piszę tu oczekując na pomoc.Od dłuższego czasu mimo , że za młody nie jestem lubię sobie pograć w gry konkretnie chodzi o grę 18 Wheels of Steel Across America.I pojawia się problem gra zawiesza się w różnych momentach co doprowadza kompa do automatycznego resetu. :angry: Zupełnie nie wiem co jest grane wczoraj zainstalowałem od nowa Windowsa i właśnie paradoks jest taki , że wcześniej na starym Win(też XP) chodziła ta gierka idealnie bez żadnych zawieszeń ani razu! Po resecie widzę już powoli robiący się sławny komunikat "System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie"Jeśli będziecie sugerować przeinstalowanie sterowników to sobie podarujcie bo przeinstalowywałem tak samo temp jest w porządku(więc się nie przegrzewa) Oto moja konfiguracja:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional SP1
Karta wideo VIA/S3G DeltaChrome IGP (64 MB)
Karta dźwiękowa Realtek ALC660 @ VIA VT8237A High Definition Audio Controller
Typ procesora AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2800+
Nazwa płyty głównej Asus K8V-VM (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Pamięć fizyczna 704 MB (PC3200 DDR SDRAM)

• 0

#2 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 18 08 2007 - 11:03

Kiedy wyskoczy okienko "System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie" będzie tam przycisk "Kliknij tutaj", jak klikniesz to wyskoczy następne okienko w nim też musisz kliknąć żeby zobaczyć informacje techniczne o błędzie. Tam będą pokazane nazwy plików które powodują błąd, podaj te nazwy na forum. A najlepiej screeny ze wszystkich okienek

• 0

#3 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 18 08 2007 - 14:39

Próbowałem robić screen , ale coś mi nie wyszło;] więc napisze:Sygnatura błędu BCCode : 9c BCP1 : 00000004 BCP2 : 8053FOFO BCP3 : B2000000BCP4 : 00070F0F OSVer : 5_1_2600 SP : 1_0 Product : 256_1

Następujące pliki zostaną dołączone do tego raportu o błędach:

C:\WINDOWS\Minidump\Mini081807-02.dmp
C:\DOCUME~1\Dawid\USTAWI~1\TEMP\WER2tmp.dir00\sysdata.xmli

jeszcze coś znalazłem http://www.searchengines.pl/t30090.html tylko nie wiem jak to rozumieć gośc ma podobny problem do mojego...
  • 0

#4 Aman

Aman

• 955 postów

Napisano 18 08 2007 - 17:38

Na początek zobaczymy co powoduje błąd.

Pobierz program Debugging Tools for Windows. Zainstaluj i otwórz program WinDbg.exe. W programie kliknij File -> Open Crash Dump i wybierz plik ze zrzutem pamięci znajduje sie on w: C:\WINDOWS\Minidump\Mini081807-02.dmp, w okienku Save Workspace wybierz "No".

Wyskoczy analiza z pliku, wklej wszystko na forum. W programie WinDbg.exe kliknij jeszcze na File -> Symbol File Path w okienku wpisz:
SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols Wtedy komputer sam pobierze symbole do analizy i naprawy.

Winą może być także uszkodzony sprzęt. Masz nietypową ilość pamięci RAM, uruchom komputer i sprawdź dzałanie tylko na jednej kości pamięci. Przeprowadź test pamięci programem Memtest86. Tutaj masz dokładnie opisane jak to zrobić. Zobacz czy na płycie głównej kondensatory nie są wypchnięte.

Nie napisałeś jaki masz zasilasz, moc i marka. On też może powodować błędy, musisz sprawdzić jakie ma napięcia najlepiej podczas wyskakiwania błędu. Ściągnij i zainstaluj program Speedfan. Otwórz kliknij na Configure -> zakładka "Log" zaznacz "Enabled" i "Add header to the file". Potem zakładka "Voltages". Zaznacz po kolei wszystkie wpisy i pozaznaczaj przy nich na dole opcje "Logged". Zminimalizuj program uruchom grę i czekaj aż wyskoczy błąd. Uruchom ponownie komputer. W folderze gdzie jest zainstalowany Speedfan będzie log typu SFLogxx-y.csv, otwórz go w notatniku i wklej na forum

jeszcze coś znalazłem http://www.searchengines.pl/t30090.html tylko nie wiem jak to rozumieć gośc ma podobny problem do mojego...

Dużo ludzi ma taki problem co ty. Te pliki głownie ten pierwszy zawiera zrzut pamięci komputera, jego analizę opisałem wyżej.
  • 0

#5 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 18 08 2007 - 23:04

Wklejam dwa załączniki w postaci plików notatnika przeczytaj je tam są dane o pamięci napięciu temp i z tego programu co kazałeś.Aha i jeszcze nawiasem: mam dwa wejscia pamieci 1=256 ,ale 64 idzie na karte grafiki zintegrowana więc 192 i 2=512 obie mają te same częstotliwości.Z speedfana nie wkleiłem bo nie chciał jak na złość wywalić błąd ale te pomiary zrobiłem podczas gry z everestu tej płatnej rozszerzonej wersji.

Załączone pliki

• 0

#6 Aman

Aman

• 955 postów

Napisano 18 08 2007 - 23:04

Z tego co tu widze, wszystko wskazuje na to, że błąd powoduje plik ntoskrnl.exe. Plik może być uszkodzony i trzeba go podmienić. Wsadź płytę CD Windowsem potem Start -> Uruchom -> cmd i wpisujesz expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe (x - to litera cd-romu).

Nie wyklucza to jeszcze że to nie jest wina sprzętu, wcześniej zapomniałem sie zapytać, więc robie to teraz: twój sprzęt jest kręcony? Na wszelki wypadek przywróć domyślne ustawienia w BIOS'ie, wyciągając na kilkanaście minut baterie z płyty głównej. Często przekręcony sprzęt powoduje takie zrzuty pamięci. Koniecznie sprawdź te RAM'y tak jak napisałem wyżej. Możesz także zainstalować Service Pack 2.

edit:

Napięcia zasilacza są OK
  • 0

#7 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 18 08 2007 - 23:23

Nie sprzęt nie jest kręcony został kupiony nowy około rok temu
  • 0

#8 Aman

Aman

• 955 postów

Napisano 18 08 2007 - 23:34

Z loga everesta dowiedziałem sie, że masz jedną kość pamięci z Goodrama a drugą z Melco, wyciągnij narazie tę kość 256 MB. Często pamięć połączone z różnych producentów nie działa prawidłowo.

Temperatura też jest OK
  • 0

#9 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 19 08 2007 - 02:33

wiesz co zrobimy tak na razie przywrócę ten plik co mi napisałeś a jutro(bo niestety przyjechała siostra z Szkocji i chce na kompa;/) jak to nie pomoże wyjmę tą pamięć i zobaczymy.A na razie naprawdę wielkie dzięki za pomoc:)No niestety znalazłem trochę czasu w nocy i cóż nie pomogło podmienienie tego pliku ani też wyjęcie pamięci.To samo:(:sciana:.Pozostaje mi jeszcze ściągnąć (co teraz robię) SP2 i zobaczyć czy coś to da.Problemy z pamięcią właściwie wykluczały się od początku bo przecież na tej samej pamięci grałem dokładnie w tę samą grę i problemów w ogóle nie było nawet odniosłem wrażenie , że szybciej mi chodziła na starym windowsie.Po przeinstalowaniu i formacie wszystko się walnęło.A może być tak , że po prostu Windows się źle zainstalował??No i jeszcze wcześniej nie miałem antywirusa teraz mam avasta czy to może mieć jakiś wpływ na to?U mnie pomysłów już brak pamięć sprawdzona temp i napięcie ok...Albo reinstalka ponowna z formatowaniem albo jeszcze coś zdziała ten Service Pack 2...Może jeszcze ktoś coś pomoże na razie i tak jestem wdzięczny za dotychczasową pomoc:)
  • 0

#10 czechu9

czechu9

Początkujący

• 25 postów

Napisano 19 08 2007 - 14:48

WSZYTKO NA TO WYGLADA ZE PROBLEM NAPRAWIONY , NIE ZAWIESZA SIE JUZ MIMO ZE GRALEM PONAD GODZINE.A WCZESNIEJ JUZ DAWNO MNIE WYWALALO.ZAINSTALOWALEM SP 2 - NA TO WYGLADA ZE POMOGLO.JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI ZA POMOC.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych