Na forum pojawiły się spamboty:
Dlaczego administrator nie robi nic aby je zwalczyć?

Spamboty
Napisano 21 04 2007 - 11:09
Napisano 21 04 2007 - 13:10
Zanim zaczniesz przedstawiać publicznie swoje tezy wypadałoby bliżej zapoznać się ze sprawą. Oba boty pojawiły się dziś na forum a ekipa nie ma bynajmniej obowiązku przesiadywać na forum 24h na dobę. Jeśli zauważysz tematy bota lepiej skorzystać z opcji raport. Dodam jeszcze że usuwanie postów botów leży w kompetencji moderatora a nie administratora. Administracja owszem, zwalcza boty ale w inny sposób, od strony technicznej. Każdy z ekipy otrzymuje raport, więc jeżeli admin wejdzie jako pierwszy na forum z pewnością skasuje tematy spambotów.
Pozdrawiam
Informatyk
Napisano 21 04 2007 - 13:18
Podałem tylko najnowsze przypadki, wczoraj również pojawiły się dwa.Oba boty pojawiły się dziś na forum
Chyba lepiej usuwać konta, niż posty.Dodam jeszcze że usuwanie postów botów leży w kompetencji moderatora a nie administratora.
I o to mi właśnie chodziło. Boty z czasem będą się mnożyły, ich tematów znacznie przybywało. Więc administrator powinien coś zaradzić, a nie moderatorzy.Administracja owszem, zwalcza boty ale w inny sposób, od strony technicznej.
Napisano 21 04 2007 - 13:42
ad.2 A co to da? Ban na wieczność i nie ma różnicy
ad.3 Fale botów przychodzą czasami na nasze forum. Administracja stara się coś z tym zrobić, jednak nie zawsze przynosi to oczekiwany efekt. Zauważ że to tylko dwa boty a dużo napisały, gorzej gdyby było odwrotnie. Jeżeli masz jakies pomysły odnośnie ograniczeń dostęu do forum botom śmiało napisz

Ps. "(...)administrator powinien coś zaradzić" mamy 4 administratorów a nie jednego

Napisano 21 04 2007 - 13:49
Napisano 21 04 2007 - 14:02
Napisano 21 04 2007 - 14:04

Napisano 21 04 2007 - 14:31
Potwierdzenie aktywacji przez użytkownika (choć możliwe, że to już jest - nie pamiętam od momentu jak się rejestrowałem, czy to było czy nie, a nie chce nowego konta dla testów zakładać). Po za tym tutaj była (i z tego co wiem nadal jest) baza spam maili z których często rejestrują się boty. Może dobrze by było zaimplementować taki mod, że rejestrując się z tych maili rejestracja będzie kończyć się niepowodzeniem? Szansa, że znajdzie się tutaj maila jakiegoś użytkownika jest naprawdę mała. Kolejna rzecz... może dobrze by było przy rejestracji dodać opcję jakiegoś nietypowego zaznaczenia, aby móc wcisnąć klawisz rejestracji? Cokolwiek nietypowego z czym boty mogłyby sobie nie poradzić.
Walka z spambotami to walka z wiatrakami tak naprawdę. Ale wydaję mi się, że trzeba robić wszystko, żeby je zwalczać - bo to niesmacznie wygląda jak Ci tu jakieś nagle BSDM na forum komputerowym wyskakuje
Oczywiście nie twierdzę, że administracja, czy moderatorzy nic nie robią. Po prostu daję propozycje.
Użytkownik bipiw edytował ten post 23 05 2013 - 00:46
Napisano 21 04 2007 - 16:27
Tak więc, zajmę się aktualizacją tych domen, natomiast jeśli boty, rejestrowały by się z dostępnych na forum domen, wystarczy tylko w Panelu Administracyjnym dodać je do listy zbanowanych rozszerzeń. Myślę, że każdy z administratorów może takie coś zrobić.
Napisano 22 04 2007 - 00:25
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić - boty, które spamują na forum przeprowadzają najpierw rejestrację kont jak każdy inny użytkownik. Ostatnio potrzebowałem na szybko ftp'ka i zakładałem konto na yoyo - tam należy wprowadzić kod rejestracyjny (jak wszędzie indziej zresztą) z obrazka ... ale wspak! Jak już kiedyś wspomniałem z uaktualnieniami/ dodatkami do IPB na bieżąco nie jestem bo nie jest mi to porzebne ale może taka zmiana o ile da się wprowadzić, rozwiązałaby problem spamowania chociaż na jakiś czas?
---
Pozdrawiam
Hugster
Napisano 26 04 2007 - 10:05

Napisano 26 04 2007 - 10:35
Walczymy ze spamem jak możemy.
I tak trzymać

---
Pozdrawiam
Hugster
Napisano 26 04 2007 - 13:24

Napisano 01 05 2007 - 12:35
Napisano 01 05 2007 - 12:49
EndQuoter dołączył: 26 kwiecień 2007, więc może powstrzymaj się jeszcze od takich komentarzy.Moim zdaniem ekipa po prostu sobie nie radzi. Administratorzy (szczególnie Informatyk) przesiadują na forum całymi dniami, ale oni zajmują się ACP, sprawami technicnzymi i nie mają czasu na raporty. Myślę, że przydało by się więcej moderatorów, ale moderatorów nie globalnych tylko takich, którzy opiekowali by się poszczególnymi działami.
Napisano 01 05 2007 - 13:34
Napisano 01 05 2007 - 13:59

Nie przybywają kolejne spamboty, więc temat chyba do zamknięcia.
Pozdrawiam
Napisano 01 05 2007 - 17:40
Nie chciałem abyś tak odebrał mój post. Wzmianka o tym, że przesiadujesz całymi dniami na forum iała wyrazić mój podziw dla ciebię.EndQuoter, Twoja radykalna opinia nie zgadza się z prawdą.
Nie wiem jak to napisać...Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia co do mojej pracy napisz je wprost, bo widok jednego z administratorów on-line nie znaczy że cały czas siedzi on na forum i monitoruje jego stan. Forum zawsze mam otwarte w jednej z kilkunastu kart, co znacznie ułatwia sprawę, jednak nie zobowiązuje mnie do 24-godzinnej obecności na forum, tak więc jedynie kilka razy dziennie wchodzę na dłużej sprawdzić stan boarda.
Podziwiam cię za to, że dbasz o rozwój forum. Doskonale wiem, że nie siedzisz nałogowo na forum przeglądając każdy post.
Wybacz ale to, że mam 14 lat nie oznacza, ze nie mam pracy. Uczę się, jestem webmasterem na wielu stronach (więc i tej pracy przed mointorem mam dużo).Zresztą trochę dorośniesz to zrozumiesz
Przepraszam za zamieszanie.
Gość_bugmenot_*
Napisano 04 05 2007 - 21:17
Na dobry początek obrazek z kodem rejestracyjnym w formacie .swf powinnien wystarczyć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych