Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z ramem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#21 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 31 03 2008 - 23:02

może ram jest spier... znaczy popsuty :sciana: wgraj memtesta na bootowalną płyte albo dyskietke i potestuj (oczywiście nie z poziomu windy) pare godzin swoje ramy <_<

• 0

#22 Dżeywor

Dżeywor

Obserwator

• 5 postów

Napisano 16 11 2008 - 21:28

Witam wszystkich!! to mój pierwszy post, a dlatego że jestem w pewnym stopniu laikiem, post mój dotyczyć będzie problemu ;)

otóż, jak koledzy przede mną mam problem z RAMem, żeby nie paplać bez sensu podam swoją konfiguracje:

AMD Sempron 2600+ 1.61 GHz, 1Gb Ram DDR2 ~400MHz
Radeon 9600 128 vRam ~128bit
Płyta główna Gigabyte Triton 8 (o ile dobrze pisalem)

Problem:

Generalnym moim problemem jest to że resetuje mi komputer kiedy gram dłużej w gry wymagające nieco większego obciążenia RAM, np: Gothic III, Neverwinter Nights 2, Mount And Blade... zdarza się to losowo, nie w tych samych miejscach, zwykle podczas zmieniania treści wyświetlanych w grze: np w neverwinter nights, kiedy przechodzę z jednej lokacji do następnej, bądz kiedy zapisuję stan gry. w gothic 3, gdy wejde do menu, a potem chce wrócić do gry, w mount and blade kiedy np, wychodzę z trybu mapy i powiedzmy wchodzę do tawerny, czy pole bitwy. (Jeśli znacie gry to wiecie o co mi chodzi ;)

od razu mówię że:

Nie jest to problem karty graficznej ponieważ: testowałem wszystkie gry na słabszym sprzęcie z radeonem 9550, athlon 2000, 768RAM DDR2 i problemu nie było NIGDY!
Nie jest to też problem sterowników karty graficznej, ponieważ testowałem chyba wszystkie możliwe kombinacje dostępne na rynku, oraz sterowniki konkurencyjne (Omegi)
nie jest to problem "zapchanego windowsa" ponieważ wykonałem pięć formatów, żeby sprawdzać różne konfiguracje, w tym wpinanie Radeona 9550, i problem również występował.

mam wpięte dwie kości 512 DDR2 ~400MHz <-- po prostu parametrowo są identyczne, a jedyna różnica polega na tym że jedne są marki KingMax a drugie GoodRam.

ponadto dodaję że żadna z tych kości nie jest uszkodzona ponieważ jedna z nich (KingMax) była używana na starszym komputerze i nie sprawiała problemów, oraz testowałem obie kości na innych sprzętach i obie sprawowały się doskonale bez Crashów.
czytałem gdzieś, że problem może leżeć po stronie ustawienia voltagu i BIOSie ale tutaj to ja leże i kwicze albowiem azaliż nie potrafię się przemieszczać w biosie ;)

... liczę na waszą pomoc,
czekam na pigułę z lekarstwem i pozdrawiam.
Dżeywor
PS. z góry dzięki za wszelkie zaangażowanie ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych