a ja pracuje nad filtrem prądu do mnie do pokoju : ma filtrować cały prąd wchodzący zabezpieczać przed przepięciami i skokami napięcia .
Są to układy dość proste do wykonania jednak proszę nie proponować gotowych rozwiązan ze sklepu bo nie chcę .
Do tej pory całość prądu wchodzącego filtrowalem elementami dyskretnymi z kilku zasilaczy atx , jednak po pewnym czasie charakterystyka prądu stała się zbyt zaszumiona (na co wpływ miał - niska jakość prądu przede wszystkim , zbyt wysokie jednostkowe obciążenie na wyjściu filtra elementy szybko powiedzialy do widzenia - pracują nadal ale raczej na granicy , można powiedzieć filtr jest niewidoczny dla odbiorników , nie pomaga i nie przeszkadza )
muszę teraz wymyślić większy filtr na cały pokój z maksymalnym jednostkowym obciążeniem 2500W zasilający do 20 różnych odbiorników , każdy z odbiorników musi mieć własne "mini" moduł zabezpieczający + główny tor zabezpieczeń . gratów pochowanych mam jeszcze wiele więc wydobęde z nich potrzebne elementy. to taki junk art ostatecznie może zbuduję analogowy UPS (z aku z ciągnika , lub baterią takich akumulatorów
![;]](/public/style_emoticons/default/smile.png)
)
Właśnie teraz tak myślę i jestem w wielkim dołku , myślałem o wykorzystaniu w zabezpieczeniu półprzewodnikowych bezpieczników - , wiem że transile świetnie zabezpieczają np. dyski twarde , natomiast zwykłe bezpieczniki topikowe mają za dużą bezwładność - najpierw pali się sprzęt a potem bezpiecznik