Nietypowy problem z prędkością wi-fi z tp-link W8950ND
Rozpoczęty przez
NeoPodział
, 19 02 2013 01:09
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 02 2013 - 01:09
Temat pewnie zostanie ominięty szerokim łukiem, bo ja sam pewnie bym go ominął ale cóż moje opcje się już wyczerpały. Sprawa wygląda tak: aktualnie korzystam z routera tp-link W8950ND i łączę się przez wifi kartą Intel Centrino Wireless-N 1030. Nie ma z nim najmniejszych problemów jeśli chodzi o prędkość przy wifi, obsługuje pełne 20Mb/s przy docelowych ustawieniach, jedyne co tam wprowadzałem to dane neostrady. Problem pojawił się kiedy chciałem zmienić router na taki, w którym jest dostępna opcja traffic control, bo chciałem podzielić łącze na kilka urządzeń, a konkretnie model TP-LINK TD-W8960N. Najpierw kupiłem wersję najnowszą tj v.4.0, po skonfigurowaniu pod neostradę, zauważyłem, że prędkość przy wifi jest tragiczna tj około 3Mb/s oO wtedy zacząłem się bawić ustawieniami tj channele/pasma/tryby różne karty sieciowe (4 sztuki) i ostatecznie udało mi się osiągnąć jakoś 7Mb/s, co jest raczej dziwne skoro stary router beż żadnych konfiguracji obsługuje pełne 20Mb/s. Stwierdziłem, że model jest wadliwy i wymieniłem go na starszą wersję tj 3.0. Tutaj sytuacja praktycznie się powtórzyła, z tym, że przy channelu 8, pasmie 2,4 i trybie 11bgn wyciągnąłem około 15Mb/s. Niestety prędkość jest totalnie niestabilna ping strasznie się buja, raz mam 5Mb/s, kolejny 9Mb/s a następie te całe 15Mb/s. Przy starym routerze nic takiego nie ma miejsca, prędkość osiągam 20Mb/s i taka się utrzymuje cały czas. Oba te routery testowałem na 4 kartach wifi no i niestety nie dało to nic. Pod starym routerem każda z tych kart "widzi" pełne 20Mb/s... Nie wiem co tu jeszcze można dodać, nie jestem jakimś znawcą ale kolokwialnie mówiąc to ją już jakieś jaja
Nie mam już pomysłów co jeszcze tutaj mogę zrobić, liczę na to, że ktoś będzie w stanie mi pomóc
Napisano 19 02 2013 - 13:19
A jakie mmasz zabezpieczenia sieci to też ma wpływ na transfer?
Napisano 24 02 2013 - 21:44
Testowałem z zabezpieczeniami i bez tj mac filter/wep i żadnej różnicy na plus czy minus nie było ;p
Napisano 25 02 2013 - 02:01
Sprawdź na jakim kanale maja sieci twoi sąsiedzi - może zagłuszają sygnał z twojego routera?
Napisano 26 02 2013 - 15:39
Jak wygląda kwestia trensferów wewnętrznych? Jaką masz siłę sygnału? Na jakim paśmie miałeś te 3mb/s? Zanim napiszemy, że model wadliwy - czy stoi tam gdzie poprzedni? Ile ścian musi pokonać sygnał? Chociaż nie jest to dla mnie zaskoczeniem, TP Linki mogą działać ok, ale generalnie nie trzymają jednego poziomu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych