Skocz do zawartości

Zdjęcie

Modernizacja - 500zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 brix11

brix11

Początkujący

• 26 postów

Napisano 09 03 2014 - 15:35

Witam!

Potrzebuję kupić płytę główną + procesor + ram do kowty 500zł. Oczywiście mówię tutaj o częściach używanych gdyż wątpie, że kupię coś nowego w tej cenie. Przeszukałem już naprawdę sporę i sam już nie wiem co będzie najlepsze tak więc może wy mi podpowiecie :)

Mój obecny sprzęt:

ZASILACZ: Corsair CX 430
PŁYTA GŁÓWNA: AsRock conore 1333 d667
RAM: 2GB kingston ddr2
PROCESOR: intel core 2 duo e6750 @ 2,66 Ghz
GRAFIKA: integra gma 950
DYSK: 250GB
NAGRYWARKA DVD

Chciałbym kupić jakąś przyszłościową płytę na AM3/AM3+. Skłaniam się ku AMD gdyż jest taniej.

Osobiście myślałem  nad płytą:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-970a-ud3rev_10

Do tego procesor phenom II x2 550 black edition 3,1 Ghz oraz 4GB ram.

Chciałbym, aby na płycie można było co nieco podkręcić ten procesor, a także spróbować odblokować dodatkowe rdzenie. Tylko czy na płytach am3+ da rade to zrobić? Podobno są jakieś problemy, a chciałbym płytę przyszłościową. Będę mógł później zmienić procesor na jakiegoś FX. Może jakiś zamiennik na odblokowanie rdzeni?

Dodatkowo chciałbym, aby płyta posiadała USB 3.0 na froncie, a także jakąś zintegrowaną grafikę. Owa płyta jej nie posiada, ale ostatecznie może bym znalazł jeszcze jakieś 100zł na kartę graficzną, aby tlyko chodziło na razie, a po czasie wymienie już na jakieś dobre GPU.

Czekam na wasze propozycje.

Pozdrawiam!

• 0

#2 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 09 03 2014 - 16:07

Już nie musiałeś pisać tego samego tematu na kilku forach :E
  W AM3 się nie pchaj bo to już wymarła podstawka bez przyszłości. Chcesz odblokowywać rdzenie a posiadasz procesor który na 100% odblokuje się do X4 ? Ostatnio znajomy kupił Phenoma II X2 niby pewniak a się okazało się na jego płycie stabilnie pracuje na X3 a czwartego rdzenia nie idzie ruszyć nawet po dovoltowaniu także loteria.

Za 500zł kupiłbym coś nowszego, oszczędniejszego i wydajniejszego czyli Intel Pentium G3420 + H81M + 4GB DDR3. Będziesz miał zintegrowane GPU i USB 3.0 na AM3 nie każda płyta posiada ten port.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych