Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mały Upgrade po awarii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wojcisz

Wojcisz

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 01 2015 - 21:58

Cześć Wam,

na początek może opiszę awarię, przy okazji powiecie czy dobre części chcę zmienić ;P

Więc tak, mama używała kompa, jak wrocilem do domu to mowi, że nie wyświetla nic komputer - resetowałem go i działał. Posiedziałem sam, włączyłem fifę 2014, pograłem jakieś 30min i znów ten sam problem - reset nie pomógł, tzn po resecie nadal czarny ekran - mój wniosek karta graficzna do wymiany - czy dobry??

Mój komp:

zasilacz Chieftec 450W

Mobo: Asus IP-35-E

Procek: Core 2 Duo E2160 1.8GHZ @ 2.8Ghz (kręcony od nowości, można więcej, ale nie próbowałem)

RAM: Patriot DDR2 3x1GB CL4

Grafika: Palit GeForce 8600 GT Sonic+

Wiem że zestaw trochę archaiczy, składalem go w 2008r. :)

Przymierzałem się już do modernizacji, a teraz po awarii nie mam wyjścia. Zastanawiam się jaką grafikę kupić? Mogę kupić jakąś lepszą, za 400-500zł, a poźniej do niej dokupię resztę (mobo, procka, itp)

Chciałbym wydać ok. 1500zł, komp do multimediów, CADa i gier czasem. Zasilacza chyba kupować nie muszę, co?

Jaki sprzęt polecacie?

Pozdrawiam,

Wojtek.

• 0

#2 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 10 01 2015 - 22:26

• Płyta główna Płyta główna ASRock H81M LGA1150 (PCX/DZw/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX ( H81M )
  • Procesor Intel Pentium G3420 (3M Cache, 3.20 GHz) BOX BX80646G3420
  • Pamięć Corsair Vengeance 4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink (CMZ4GX3M1A1600C9)
  • Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
  • Zasilacz Fortron 460W, 460-60 HCN (efektywność do 84%), ATX 2.3 ACTIVE PFC, 12CM (FSP460-60HCN)
  • Karta graficzna Asus Radeon R7 260X, 2GB DDR5 (128 Bit), HDMI, DVI, DP (R7260X-DC2OC-2GD5)
  • Obudowa Zalman Z1 - USB 3.0 - czarny - ZM-Z1
  • Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, BULK (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM

To jest zestaw za ok. 1500 zł

Mógłbyś sugerować się tym np. kupując kartę. Zawsze wyjdzie taniej jeżeli zostawisz obudowę, napęd, zasilacz.

Osobiście gdybym był w twojej sytuacji to dokupił bym używaną kartę i sprzedał stary zestaw. Następnie kupił  bym nowe podzespoły i cieszył się super sprzętem. 

• 0

#3 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 10 01 2015 - 22:52

Osobiście gdybym był w twojej sytuacji to dokupił bym używaną kartę i sprzedał stary zestaw. Następnie kupił  bym nowe podzespoły i cieszył się super sprzętem. 

Też bym tak postąpił. Ale na początek sprawdź tego 8600GT w innym komputerze, może jest sprawny a nie domaga już zasilacz po tylu latach pracy albo płyta.

Najtańsza opcja to kupno innej używanej grafiki np 9600GT i tyle. Jeśli przymierzasz się do zmiany całości to najlepiej kupić całość, można wykorzystać dysk, dvd jeśli są sprawne.

• 0

#4 irondick

irondick

Początkujący

• 20 postów

Napisano 12 01 2015 - 14:04

Zasilacz 7 letni do wymiany lub wymiana kondensatorów, reszta też wiekowa... Płyta to IP35 Abita? Komputer pod CAD to RAMu nie należy żałować i jakiegoś Quadro nV.

• 0

#5 Wojcisz

Wojcisz

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 01 2015 - 16:50

Dziękuję wszystkim za wszelkie opinie, zależy mi na tym aby się zorientować w temacie, bo trochę wypadłem z obiegu.

Jeśli dobrze rozumiem, to nawet jeśli będę zmieniał kompa zasilacz trzeba by kupić? DVD i dysk napewno sobie zostawię, zamierzałem tylko dokupić dysk SSD na system.

Przedwczoraj nie wiem czemu, ale spróbowałem włączyć komputer, ku mojemu miłego zaskoczeniu komp się odpala, ale zaraz znow się wyłączył. Rozebrałem wczoraj komputer, wszystko przeczyściłem, wyjąłem procka, dałem na radiator nową pastę termoprzewodzącą (MX-2) (bo chyba trochę się grzał procek), komp odpala i teraz z niego piszę tego posta, ale przy uruchamianiu pokazuje się info:

CPU is unworkable or has be changed (zdjęcie ekranu błędu w załączniu). Wiem że pierwszy raz po włożeniu procka może się takie coś pojawić, ale nie za każdym razem.

Poki co to klikam F1 i komp się normalnie odpala, ale pewnie coś się sypie, zastanawiam się co z tym zrobić??

Za ile mógłbym sprzedać swój zestaw??

• 0

#6 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 16 01 2015 - 17:27

Zresetuj Bios jeśli wyjmowałeś procesor.

Za ile mógłbym sprzedać swój zestaw??

Za 200zł w całości.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych