Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1041 Andrew1500100900

Andrew1500100900

Obserwator

• 5 postów

Napisano 02 12 2007 - 13:57

Mialem kiedys dokladnie identyczna sytuacje i zrobilo sie to samo, zrobilem reset kompa, wlaczylem i wyskoczylo cos takiego. Nic nie umialem z tym zrobic.
Jakby jakis plik sie uszkodzil.... ogolnie jest to dosc dziwne..

Zrob format a jak nie chcesz tracic wszystkiego to zainstaluj wina na innej partycji i w ten sposob dostan sie do starego systemu.

• 0

#1042 LukiLukasz

LukiLukasz

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 12 2007 - 16:09

dzieki chłopaki!!nie małem podłaczonego dysku i musiałem od nowa instalowac windowska!thx

• 0

#1043 bobo160

bobo160

Początkujący

• 21 postów

Napisano 02 12 2007 - 22:48

Podzielam zdanie GURALA miałem kiedyś ten sam problem z karta graficzna, ale jeszcze mi radzili ściągniecie osłony bocznej i chłodzenie wentylatorem nadmuchowym tej karty,pomagało ,ale przy tym masz niezłe szumy :(
  • 0

#1044 rafalkusiak1

rafalkusiak1

Nowy

• 4 postów

Napisano 04 12 2007 - 16:33

Temperatury:
Karta Graficzna: ATI (nie wiem jak sprawdzić)
Płyta Główna: 36 stopni
Procesor: 71 stopni
HDD: 41 stopni
Temperatury sprawdzałem po około 5 minutach gry. Bardzo proszę ekspertów o ocenę. Pozdrawiam.
  • 0

#1045 master007

master007

Nowy

• 4 postów

Napisano 05 12 2007 - 21:19

Witam,
Mam poważny problem z komputerem. Od jakiegoś czasu komputer podczas pracy zwiesza się, obraz robi się nieruchomy po czym gaśnie, następuje restart i czarny ekran. Natępnie komputer nie zawsze chce się od razu uruchomić. Podczas włączania tak jakby nie dochodził sygnał do monitora, komp. pracuje jednak obraz się nie wyświetla. Czasami zaskakuje i zaraz pojawia się BIOS Rom Checksum Error - wskazywało by na uszkodzenie płyty, jednak czasami wszystko normalnie się uruchamia i komputer pracuje. Wydaję mi się, że może doszło do jakiegoś uszkodzenia karty graficznej. Robiłem test pamięci - nie wykazało żadnego błędu. Zmieniałem dysk, system - nadal to samo. Na płycie kondensatory są w dobrym stanie (nie wybrzuszone). Monitor również nie wykazuje problemów. Komputer jest czysty w środku, brak kurzu który mógłby powodować restarty. Temperatury również są w porządku (sprawdzane w Everescie), obudowa dobrze wentylowana. Myślę, że będzie to wina grafiki - jednak czy mogę użyć jeszcze jakiegoś narzędzia diagnostycznego by mieć pewność?

Konfiguracja sprzętowa:
Płyta główna: ASUS A8N-E
Procesor: AMD Athlon 64 3800+ Venice
Pamięć: Kingston 2x512MB Dual Channel
Karta graficzna: Galaxy GeForce 7600GS 256 MB DDR2
Zasilacz: Tagan U01 380W

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ;)
  • 0

#1046 Spoke1

Spoke1

Nowy

• 4 postów

Napisano 05 12 2007 - 22:56

Mialem (a moze mam dalej ;)) podobny problem. To co zrobilem i mysle co, ze mi pomoglo:
-przeczyscilem zlacze karty graficznej zeby miec pewnosc ze kurz nie powoduje tego
-zresetowalem biosa
-sprawdzilem zasilacz (bo moze swirowac etc etc - na nim tez moga byc wywalone kondensatory)
-co najwazniejsze to to ze "naprawilem" (instalacja naprawiajaca) windowsa
-przeinstalowalem sterowniki karty graficznej

fakt faktem, mialem wywalone kondensatory i ich wymiana nie usunela do konca problemu. Od mojego kumpla (skonczyl studia etc etc :)) dowiedzialem sie za po prostu plyta glowna juz nie wyrabia i przy mocnym eksploatowaniu po 3-4 lata juz moze powodowac takie problemy (dlatego na swieta kupuje sobie nowa, ale taka sama ;P)

no i wiecej nie pomoge :] pozdro 600
  • 0

#1047 master007

master007

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 12 2007 - 12:26

Próbowałem już wszystkiego i nadal nic xD Płyta jest w miarę nowa bo była już wymieniana w serwisie po awarii i nie może być tu mowy o jej mocnym zużciu. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
  • 0

#1048 PabloP23

PabloP23

Obserwator

• 8 postów

Napisano 09 12 2007 - 18:14

71 stopni na procku to stanowczo za dużo, on się przegrzewa i stąd te problemy. Zobacz czy radiator na nim jest czysty w miarę(nie zapchany kurzem), oraz czy wentylator na procku nie jest zepsuty, a i jkie masz chłodzenie procka ??
oryginalne czy sam coś wykombinowałeś(jak tak to jakie) ??? Zdejmowałeś radiator z procesora w ostatnim czasie ???
Ogółem robiłeś coś w środku niedawno ??
  • 0

#1049 earl00

earl00

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 12 2007 - 18:54

Siemka. Kupiłem komputer 6 miesięcy temu, więc nie jest to grat. Od jakiegoś czasu mi się wiesza (głównie przy grach). Kompletnie nie wiem co jest. Odpada format oraz czyszczenie komputera. Parametry kompa to:

Procesor Intel Celeron 3.2
1024 RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7200 (256 MB)
Zasilacz Mustang KY-400W

Z góry thx.
  • 0

#1050 PabloP23

PabloP23

Obserwator

• 8 postów

Napisano 09 12 2007 - 19:29

Opisz sytuację dokładniej.

Przy jakich grach, czy ostatnio coś robiłeś nietypowego na kompie.

Przyczyn zawieszania się kompa jest mnóstwo, ciężko stwierdzić po twoim opisie.
  • 0

#1051 Kseroboy

Kseroboy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 09 12 2007 - 20:18

Dostałem w ramach rozliczenia PC. No i wszystko było ok wieczorem wyłączyłem PC, a gdy chciałem go rano włączyć już były problemy. Włączył się on normalnie, jednak ekran był cały czas czarny, a włączeniu PC towarzyszył długi sygnał z wewnątrz PC pod koniec przerywany trzy razy. Co to może być? Lampka na monitorze w zasadzie świeci się na zielono jednak nie wiem czy ona nie robi tak zawsze nawet jak PC jest wyłączony. Od razu wzięłem rozkręciłem obudowę i podociskałem wszystkie elementy, gdyś może po prostu jakaś taśma się poluzowała. Nadal to samo. Co to może być? Załączam filmik(trochę więcej niż 10sek) z w/w dźwiękiem:
http://pl.youtube.com/watch?v=85ux1upz1-A

PS. Mam nadzieję że temat założony w odpowiednim dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie

• 0

#1052 earl00

earl00

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 12 2007 - 20:22

Włączę grę Call Of Duty, bez różnicy czy tryb SP czy MP . PO paru sekundach gra się zawiesza i mogę wykonać tylko restart ;/

• 0

#1053 shad0wangel

shad0wangel

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 12 2007 - 20:34

Mam problem z kompem odkąd go mam to się wiesza kilka razy dziennie nie ważne czy jest obciążony czy nie..;/
Specyfikacja mojego kompa to:

Intel Pentium D 930 2x 3GHz
Nagrywarka TSSTcorp CD/DVDW SH-S162A
Odtwarzacz DVD SONY DVD-ROM DDU1612 (16x/40x DVD-ROM)
Dysk twardy SAMSUNG SP2004C (200 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Karta graficzna GeForce 6200 TC 256 MB ( emulowane na 512 MB)
Pamięć RAM Nanya M2U51264TU88A0F-3C 2 moduły to 512 MB DRRII 667 MHz
Płyta głowna ASRock 775Dual-880Pro (4 PCI, 1 PCI-E x16, 1 AGP, 2 DDR DIMM, 2 DDR2 DIMM, Audio, LAN)
Zasilacz orginalny FEEL 300 W...ale teraz pracuje tymczasowo na iBOX 350 W

Nie może to wieszanie spowodowane jest właśnie zbyt słabym zasilaczem....i tą płytą AsRock..
Pomóżcie... z góry dzięki
  • 0

#1054 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 09 12 2007 - 21:13

Wydaje mi się,że nie jest dociśnięta karta graf lub ram spóbuj lekko docisnąć i może odpali,jeżeli to nie pomoże zresetuj bios poprzez wyjęcia baterii na płycie głównej
  • 0

#1055 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 09 12 2007 - 21:18

Wina zassilacza zmie na coś makrowego....np.na chieftec'a
  • 0

#1056 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 09 12 2007 - 21:51

zasilacz...........chieftec gps 350eb 101 a mam takiego i radzi sobie znakomicie........duzo zabezpieczen a cena 120 zeta w sklepie tryton :)
  • 0

#1057 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 09 12 2007 - 21:52

jaka masz plyte....jezeli bede to wiedzial to moze da rade znalezc co oznaczaja te sygnaly
  • 0

#1058 shad0wangel

shad0wangel

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 12 2007 - 21:57

Myślałem bardziej o Chieftecu GPS-550 W wole mieć zapas mocy:D xD bo planuje małą rozbudowę xD :)
  • 0

#1059 Noispaxen

Noispaxen

Nowy

• 2 postów

Napisano 10 12 2007 - 00:21

Witam...

Od juz chyba ponad 2miesiecy mam baaardzo denerwujacy problem. Po pare razy dziennie (nawet do ~10razy i ostatnio jakby coraz czesciej) komputer mi sie z nienacka, bez zadnego ostrzezenia zawiesza.. Czasem poprostu robi się czarny ekran, czasem jakies dziwne zielone paski a czasem Blue screen of death, do tego zawsze bucza lub piszcza glosniki.
Kiedy pokazuje sie BSOD to na poczatku albo nie pokazywal pliku ktory to spowodowal albo zawsze bylo to cos z "ati" w nazwie... Najczesciej ati3duag.dll, ostatnio jednak zaczely pojawiac sie inne juz nie zawierajace tego "ati".
Patrząc na nazwe stwierdzilem ze to pewnie wina karty graficznej, tymbardziej ze szukajac informacji na ten temat na google to z niewielu wynikow przypominajacych ten sam problem wychodzilo na wine karty, ew. plyty glownej (ale nigdzie tak naprawde nie wiedzieli jak to naprawic).
Zdecydowalem sie mniejwiecej 3tygodnie temu zformatowac dysk z nadzieja ze po wgraniu sterownikow od nowa problem przejdzie ale juz nastepnego dnia znowu komputer sie zawieszal, rowniez po zresetowaniu BIOSu do podstawowych ustawien. Probowalem rowniez ulepszac sterowniki do najnowszych, nawet kilkakrotnie ale np. ostatnio naprawilo to problem na 1dzien po czym nastepnego dnia zawieszal sie calymi seriami praktycznie co chwile.

Myslalem takze czy powodem nie jest moze przegrzewanie sie ale komputer ten dzialal kolo 8miesiecy bez zadnych problemow mimo ze czasem mialem problem z temperaturami dochodzacymi nawet do 90C. W tym momencie jest to okolo 60-70C(ale podejrzewam ze to dlatego ze kurzu sie sporo zebralo znowu xD bo juz dzialal kolo 48-50C zazwyczaj[rowiez wtedy mialem te problemy]). Tutaj daje screenshota ze speedfana przed chwila (osobiscie nie do konca wiem ktora temperatura to jest co xD)
Dołączona grafika

Moj komputer to:
Intel Core 2 Duo E6300
Gigabyte GA-965P-DS3
Radeon x1950Pro
NeoTEC x3800 380W

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, gdyz powoli doprowadza mnie to do szału :]

P.S. Zapomnialem napisac ze nie dzieje sie to w zadnym okreslonym momencie... Zdaza sie jak gram, zdaza sie jak gadam na gg i zdaza sie jak sobie tak wlasnie pisze na forum :).
  • 0

#1060 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 10 12 2007 - 01:19

Masz za dużo stopni na procesorze oraz złe napięcia na linii 12V(ale programy nie do końca pokazują faktyczny stan) i to może być powodem restartów.Po pierwsze rozkręć komputer i dokładnie przeczyść wentylator wraz z radiatorem.Sprawdź też czy kondensatory na płycie głównej nie są napuchnięte.Zdejmij lewą stronę obudowy na kilka godzin i sprawdź ponownie ile masz stopni i czy dalej się restartuje(możliwe po prostu że masz złe chłodzenie).Jeśli to nie pomoże przydało by się sprawdzić zasilacz NeoTEC nie jest najgorszym z zasilaczy ale wszystko jest możliwe, więc jak byś miał możliwość to pożycz od kogoś na kilka godzin podłącz i sprawdź.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych