Skocz do zawarto艣ci

Zdj臋cie

Komputer si臋 nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
2663 odpowiedzi w tym temacie

#861 sxvrafar

sxvrafar

Pocz膮tkuj膮cy

• 81 post贸w

Napisano 06 11 2007 - 22:20

Zasilacz zreszt膮 i tak bym wymieni艂

zgadzam si臋 w pe艂ni z xabre bo codegen300 to tylko z nazwy zasilacz na ten go艣膰 s膮dz膮c z jego wypowiedzi ma poj臋cie o czym m贸wi

Liczba d藕wi臋k贸w - Typ b艂臋du (podawany w pentli)
1 d艂ugi -b艂膮d pami臋ci
1 d艂ugi i 2 kr贸tkie -B艂膮d parzysto艣ci pami臋ci RAM
1 d艂ugi i 3 kr贸tkie -B艂膮d karty graficznej
ci膮g艂y ton -B艂膮d pami臋ci RAM lub pami臋ci karty graficznej

obstawiam ram na 99% i nie m贸w 偶e nie masz kumpli z takimi pamiontkami coby ci po偶yczyli na godzinke w celu sprawdzenia

• 0

#862 sxvrafar

sxvrafar

Pocz膮tkuj膮cy

• 81 post贸w

Napisano 06 11 2007 - 22:36

no nie to chyba raczej nie wina p艂yty bo ta jest za nowa - wtedy gdy spotka艂em si臋 z tym problemem p艂yty by艂y du偶o starsze
a co do programu to mo偶e toby膰 cokolwiek sprawdzaj膮ce powierzchni臋 dysku ja u偶ywam jakiego艣 ndd z symanteca i HDDScan ale jest tego od metra
ewentualnie poszukaj na forum go艣cia o ksywce xabre - mo偶e te偶 co艣 wymy艣li bo jak go czytam to widze 偶e jest pouk艂adany i wie co m贸wi

• 0

#863 slimax

slimax

Obserwator

• 5 post贸w

Napisano 06 11 2007 - 23:33

Zasilacz z obudowy...

A p艂yta dok艂adnie to:
MB Gigabyte GA-7N400L NForce2 Ultra400.
  • 0

#864 divest

divest

Nowy

• 4 post贸w

Napisano 06 11 2007 - 23:45

Wy8a(z(ie - pomylilem nazwe plyty (pisalem z pamie(i).
plyta to EP -8K9A7I. reszta sie zgadza.

mialem na (hwile zasila(z od kumpla i 8ylo to samo tylko teraz juz nie sygnalizuje 8ledow dzwiekiem tylko ni8y sie uru(hamia..
tzn: do momentu wy8oru systemu oper. i wywala wtedy taki 8lad: 0x0000007B(0xF894D528. 0xC0000034. 0x00000000. 0x00000000)
pan google powiedzial mi ze to moze 8y( (os z M8R..
  • 0

#865 sxvrafar

sxvrafar

Pocz膮tkuj膮cy

• 81 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 00:45

no to w tym przypadku zacznij od zasilacza
te z obudowy to zwyk艂y ....
ja zmondrza艂em po tym jak kumpel spali艂 p艂yt臋, procka, ram i graf臋 za jednym podej艣ciem bo mu wystrzeli艂 kondensator w zasilaczu (te偶 z obudowy - chyba nawet kt贸ry艣 megabyte)

a potem jak ci si臋 dalej b臋dzie powtarza艂o to sprawdzaj w tej kolejno艣ci:
1. Pami臋膰 rozumiem 偶e masz kilka modu艂贸w (min 2) sprawd藕 na jednym a potem na drugim
2. Karta graficzna - czy si臋 nie grzeje (najlepiej w艂o偶y膰 na chwil臋 inn膮)
3. Dysk twardy - na obecno艣膰 dziwnych d藕wi臋k贸w i bad sector贸w (jak masz mo偶liwo艣膰 to install win na innym dysku i czy jest dalej to samo)

ja poza zasilaczem obstawiam ram albo przegrzewanie grafy (mo偶e wystarczy na nowo przeczy艣ci膰 i przesmarowa膰 wentylator na grafie)
ale mo偶e te偶 by膰 np p艂yta - sprawd藕 czy nie wykwit艂y kondensatory
  • 0

#866 sxvrafar

sxvrafar

Pocz膮tkuj膮cy

• 81 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 00:57

mialem na (hwile zasila(z od kumpla

jak ci zasilacz po偶yczy艂 to mo偶e i ram ci po偶yczy na chwil臋
a b艂膮d 0x0000007B to wirus w MBR lub konflikt kontroler贸w
skoro komp dzia艂a艂 ci wcze艣niej to to drugie wykluczam (chyba 偶e ci p艂yta siad艂a) pozostaje wirus lub ram
na pocz膮tek spr ram a potem skan dysku na obecno艣膰 wir i reinstal winde
no i kiedy ost raz czy艣ci艂e艣 kompa bo mo偶e si臋 przegrza艂 albo 艂apkami dotyka艂e艣 styk贸w (w takim przypadku spirytus i watk膮 po stykach)
  • 0

#867 sxvrafar

sxvrafar

Pocz膮tkuj膮cy

• 81 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 01:01

napisz czy ryszy艂o
  • 0

#868 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 08:41

Zapodaj do komputera inna karte graficzna i obserwoj czy jest poprawy, jesli nie zapodaj inny zasilacz i orwniez obserwoj.
PS. Narazie nie kupuj zadnych podzespolow, tylko pozycz od kumpli jak mozesz, zasilacz i karte. Podlacz najpierw karte, jesli nie bedzie poprawy podlacz zasilacz, jesli nie pomoze bedziemy myslec dalej.
  • 0

#869 xabre

xabre

Pocz膮tkuj膮cy

• 112 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 11:28

Hmm, widz臋 偶e bardzo ci臋偶ki temat si臋 trafi艂 :)
Czasami bywa tak, 偶e kilka sprawnych komponent贸w nie chce razem dzia艂a膰 - sam kiedy艣 d艂ugo walczy艂em z jedn膮 p艂yt膮. Trwa艂o to naprawd臋 d艂ugo, przetestowa艂em najr贸偶niejsze kombinacje sterownik贸w i bios贸w, ale uda艂o mi si臋 w ko艅cu natrafi膰 na t膮 odpowiedni膮. :D
Co bym poradzi艂 w twoim wypadku.
Masz 3 urz膮dzenia kt贸re mog膮 sprawi膰 problemy:
- grafika
- SBLive!
- nieszcz臋sny tuner Winfasta
- problemem mo偶e te偶 by膰 sama p艂yta g艂贸wna.
Na pocz膮tek doradza艂bym aktualizacj臋 biosu, musisz jednak wiedzie膰 jak膮 masz rewizj臋 p艂yty bo s膮 3 (1.0;1.1;1.2).
Bios mo偶na znale藕膰 tu. Mo偶esz te偶 skorzysta膰 z programu @Bios kt贸ry powiniene艣 mie膰 na p艂ycie z driverami - to prostsze rozwi膮zanie.
Grafika, dla ATI jedyne s艂uszne sterowniki to Omegi do pobrania tutaj
SBLive! warto spr贸bowa膰 KX lub zainstalowa膰 Hotfixa
Co do tunera, to wiem 偶e jest on bardzo problematyczny. Dodatkowo w/g raport贸w to w艂a艣nie on cz臋sto powoduje problemy, jednak na chwil臋 obecn膮 nie mam na to pod r臋k膮 patentu (postaram si臋 wieczorem co艣 podrzuci膰 :) ).
Powiem Ci jak ja bym to rozegra艂.
Spr贸bowa艂bym wywali膰 SBLive! i tuner, zaktualizowa膰 Bios, postawi膰 now膮 wind臋 i sprawdzi膰 jak si臋 b臋dzie komputer zachowywa艂 (d藕wi臋k zintegrowany oczywi艣cie trzeba w艂膮czy膰).
Je偶eli wszystko b臋dzie OK, to dok艂ada艂bym urz膮dzenia po kolei i znowu sprawdza艂 - to w tym wypadku jedyna metoda.
Aha, mam nadziej臋, 偶e jeste艣 100% pewien sprawno艣ci pami臋ci i zasilacza - je偶eli nie to sprawd藕 pami臋ci programem Memtest86+.
Pokombinuj i napisz co osi膮gn膮艂e艣.
  • 0

#870 bomba1982

bomba1982

Pocz膮tkuj膮cy

• 15 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 12:02

ja w biosie nie moge zmienic a zworkami nie wiem jak sie poslugiwac mam ta oto plyte glowna moze ktos pomoze

Za艂膮czone miniatury

• plyta_glowna_av49p.JPG

• 0

#871 verq

verq

Obserwator

• 7 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 12:57

Witam,
Mam nie ma艂y problem. Ok tydzie艅 temu zam贸wi艂em sobie cz臋艣ci 偶eby z艂o偶y膰 komputer. Niestety po z艂o偶eniu komp nie odpali艂, tzn. nie by艂o obrazu, system si臋 nie 艂adowa艂 - po w艂膮czeniu wiatraki si臋 kr臋ci艂y, a nic nie odpala艂o.
Dodam, 偶e wszystkie podpi臋cia sk艂ada艂em z instrukcj膮 tak偶e podpi臋te jest dobrze.

Oto specyfikacja moich cz臋艣ci:

procesor: AMD Athlon AM2 4800+
p艂yta g艂贸wna: DFI Infinity NFUltra II-M2 BRISBANE
ram: GEIL 2x 1GB 800MHz KIT CL4
karta graficzna: SAPPHIRE 2600XT DX10 GDDR3 256MB 800/1400MHz
zasilacz: SHARKOON 450W
dysk: samsung 320GB

Bym zapomnia艂, sprawdza艂em zestaw te偶 z inn膮 kart膮 graficzn膮 i pami臋ci膮 i nadal nic si臋 nie dzia艂o wi臋c karta i ram powinny by膰 sprawne.
Moje podejrzenia pad艂y na p艂yt臋 g艂贸wn膮.

Prosz臋 o pomoc.
Pozdrawiam

• 0

#872 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:11

komputer sie wlacza(krozy w nim prad) ?? dioda na plycie glownej sie swieci??

• 0

#873 verq

verq

Obserwator

• 7 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:18

obydwie diody si臋 swiec膮 i wiatraki dzia艂aj膮 takze zasilacz chyba sprawny
  • 0

#874 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:20

kiedy system instalowales? i jaki system ?i czy ssytem byl instalownay pod ta plyte glowna co kupiles.
  • 0

#875 verq

verq

Obserwator

• 7 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:24

w tym problem 偶e system nie mam jak zainstalowa膰 :) .
to s膮 cz臋艣ci wyj臋te prosto z pude艂ka i z艂o偶one do kupy
  • 0

#876 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:26

to jak chcesz odpalicz kompa bez systemu? muszi go zainstalowac :) wlacz kompa i wejdz w bios poczym ustaw bootowanie z plyty i zainstaluj system i bedziesz wszystko oki :D
  • 0

#877 verq

verq

Obserwator

• 7 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:27

wszystko by艂oby ok gdybym m贸g艂 wej艣膰 w bios :)
tam nie ma nawet sygna艂u na monitorze a pod艂膮czony jest ok
  • 0

#878 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:30

nawet nie wyskkauje komunikat "no signal" ?? pod艂acz monitor jeszcze raz do komputera i go w艂acz recznie(monito) power'em... jake masz kable od monitora? i jak podlaczasz do kopmpa?
  • 0

#879 verq

verq

Obserwator

• 7 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:35

"no signal" sie pojawia ale to raczej nic nie znaczy. kable pr贸bowa艂em DVI-D i D-SUB ale nadal nic nie zmieni艂o sie
  • 0

#880 Pollac

Pollac

Pocz膮tkuj膮cy

• 137 post贸w

Napisano 07 11 2007 - 13:47

podlacz jeszcze raz pmiec ram, pierw jedna kostke, jesli nie pomoze to zamien gniazda. DOBRZE wcisnij pamiec."kable pr贸bowa艂em DVI-D i D-SUB ale nadal nic nie zmieni艂o sie " pod艂aczasz dwa naraz czy kazdy z osobna?
  • 0

Zobacz wi臋cej temat贸w z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera w艂膮czenie komputera nie uruchamia si臋 komputer

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych