Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#601 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 11 07 2007 - 12:35

Do analizy zrzutów pamięci (i wytropienia złego sterownika) służy windows debugger: http://www.microsoft.com/whdc/devtools/deb...ng/default.mspx

instrukcja obsługi + wskazówki praktyczne:
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=104416

• 0

#602 Flameseeker

Flameseeker

Obserwator

• 9 postów

Napisano 14 07 2007 - 16:49

Wolałem go nie otwierać ( chociaz juz dawno nie jest na gwarancji ).Poszedl do naprawy.Sadzilem, ze znalazlem dobra firme ( od cholery certyfikatow itd. ), ale chyba sie pomylilem. Komputer przeszedl wszystkie "testy" ( wg. nich ) i nie wykryto zadnej awarii, kondensatory w porzadku. Komputer teraz sie juz nie restartuje przy kazdej aplikacji ale tylko przy dwoch grach. Football Manager 2006, 2007. Gram tylko w nie( nie bawie sie w inne [beeep]rele ) i przydaloby sie dowiedziec co jest powodem tych ciaglych restartow. Sprawdzalem gniazdko. Wymienilem przedlużacz ( nie glowny, bo ten co mam jest swietny, kupowalem go dawno ale mial 1 miejsce w KŚ w testach ) przejsciowy i nic. Juz nie mam siły :/
Mam jechac znow do tej firmy i zawracac im [beeep], ze mi sie komputer resetuje przy grze?
FM jest uruchomiony w trybie zgodnosci z moim aktualnym systemem( chociaz watpie,zeby to bylo przyczyna ) i max po 10 min gry restart. Reinstalowałem tez go i nic to nie dało... Nie wiem za bardzo z czym jest problem, czy z jakims podzespołem czy z grami. Jezeli dzieje sie to w dwoch przypadkach a nie tylko z jedna , to raczej nie jest problem z programem prawda?
Przy normalnej pracy nie ma mowy o jakimkolwiek resecie.
Licze na wasza pomoc !
EDIT: Restartuje sie tez przy Winampie... :/

• 0

#603 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 16 07 2007 - 00:14

Monitoruj temperaturę procesora. Może się barton przegrzewa.
  • 0

#604 arczis

arczis

Początkujący

• 35 postów

Napisano 16 07 2007 - 11:15

Mam problem z zawieszaniem sie komputera.
Podczas grania w niektore gry lub uzywania pewnych programu np.winamp komputer mi sie poprostu zacina.Obraz na ekranie monitora zostaje ale nie moge nic zrobic nawet ruszyc myszka.Ostatnio komputer mi sie dosc czesto zawieszal ale wymienilem zasilacz i dzialalo lecz problem znow powrocil.Stary zasilacz jezeli sie nie myle mial 250W teraz mam 350W.Jeszcze mysle ze to moze byc problem procesora mam Pentium 4 3.0ghz.Zciagnelem speedfana i mi sie pokazuje takie cos:
temp1:34C
temp2:74C
HD0:37C
i przy temp2 jest taki obrazek plomienia.A z tego co wiem to ten procek powiniem miec jakos okolo 50 albo nawet mniej.
  • 0

#605 edinfx

edinfx

Początkujący

• 56 postów

Napisano 16 07 2007 - 11:44

Według mnie to przegrzwa ci się procesor sprawdź czy pod coolerem jest pasta

A tak pozatym to kto ci zakładał chłodzenie na procka sam czy firma
  • 0

#606 arczis

arczis

Początkujący

• 35 postów

Napisano 16 07 2007 - 11:55

Chlodzenie zakladala mi firma ale jakies 3 miechy temu rozbieralem wiartarczek i procek wlasnie nie chcial odejsc od coolera bo ta pasta sie nagrzala lecz jakos dalem rade.I jescze jedna sprawa ile taka pasta kosztuje :sciana:?
Rozkrece jescze dzis procka i zasilacz i mam najdzieje ze znajde to :(
  • 0

#607 m!naq

m!naq

Początkujący

• 52 postów

Napisano 16 07 2007 - 15:02

[...] jakies 3 miechy temu rozbieralem wiartarczek i procek wlasnie nie chcial odejsc od coolera bo ta pasta sie nagrzala [...]

...ale po tej operacji starłeś starą pastę (z użyciem alkoholu czy innego środka) i nałożyłeś nową na procka? Jeśli zostawiłeś starą pastę to koniecznie (możliwie najszybciej) należy wymienić ją na nową. Koszt takiej pasty to 10-50pln, w zależności od efektywności. Zerknij tutaj.
  • 0

#608 m!naq

m!naq

Początkujący

• 52 postów

Napisano 16 07 2007 - 15:21

Zainstaluj jakiś program do monitowania temperatury podzespołów, jak Everest czy Speedfan, ściągnij GoOrthos'a i zrób dłuższy test procka i pamięci (monitując jego temperaturę).

Jeśli to wypadnie pomyślnie, to najprawdopodobniej problem tkwi w zasilaczu lub karcie graficznej. Jeśli chodzi o zasilacz, to 350W to nie za dużo, chyba że masz dobry zasilacz jak Tagan czy Chieftec. Te standardowe, tanie zasilacze nie nadają się do nowszych kompów.

Jeśli uważasz, że zasilacz jest ok skup się następnie na karcie graficznej. Ja polecam zrobić taki prosty test - zdejmujesz obudowę kompa i stawiasz zwykły, domowy wentylator w taki sposób, aby na najwyższych obrotach dmuchał na grafikę (czy po prostu płytę główną) :sciana: Odpal wtedy FM i sprawdź, czy dalej występuje problem. Monituj temperaturę GPU Everestem.

Trzeba pamiętać, że okres lata (tym samym i wyższa temperatura otoczenia) daje się kompom we znaki. Jeśli właśnie wtedy pojawia się problem restartu czy zawieszania się kompa, to na 80% jest on spowodowany przegrzaniem jakiegoś (lub kilku) komponentów.
  • 0

#609 edinfx

edinfx

Początkujący

• 56 postów

Napisano 16 07 2007 - 15:21

Zaloze sie ze tego nie zrobiles ty jeszcze dzisiaj wal do sklepu po paste bo zjarasz procka nie wiadomo kiedy.

A po jaki grzyb ty sie jeszcze do zasilacza czepiasz won :sciana:
  • 0

#610 McVan Lee

McVan Lee

Nowy

• 2 postów

Napisano 16 07 2007 - 17:07

Prawdopodobnie nie masz sterownikow ps/2
  • 0

#611 edinfx

edinfx

Początkujący

• 56 postów

Napisano 16 07 2007 - 17:42

według mnie masz zjechane wejście ps2.

napisz od kiedy masz ten problem kiedy przestał działać port.

może instalowałaś jakiś program i po tym ci padło

• 0

#612 Flameseeker

Flameseeker

Obserwator

• 9 postów

Napisano 17 07 2007 - 13:15

Z Everesta przy normalnej pracy(bez obciazen ) wyszedl taki wynik:

Właściwości czujnika:
Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h)
Nazwa płyty głównej Epox 8K5A / 8KRA Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury:
Płyta główna 42 °C (108 °F)
Procesor 42 °C (108 °F)
WDC WD800JB-00JJA0 [ TRIAL VERSION ]

Wentylatory:
Procesor 2860 RPM

Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.63 V
+3.3 V 3.23 V
+5 V 5.03 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V
VBAT baterii CMOS 3.04 V
DIMM 2.69 V
AGP 1.49 V
Debug Info F 3B FF FF
Debug Info T 42 42 255
Debug Info V 66 02 5D BB C8 CA A8 (01)
Debug Info I 60 6012

SpeedFan :
Temp1 Chip :Winbond W83697HF 42 C
Temp2 Chip :Winbond W83697HF 41 C
HD0 (80,0GB) 44-49 C
Temp1 Chip: ACPI 44C

VCORE: 1,65 V
+3,3V:1,49
+5V:5,03V
+12V:12,10
-12V:1,71V
-5V: 0,73V
+5VSB: 5,48V
VBAT: 3,04 V

Monitowalem temperature komputera po uruchomieniu FMa i przy 43 stopniach zrestartował sie. Moze to rzeczywiscie problem zasilacza bo ja nawet nie wiem co to za [beeep].Nie moge odczytac informacji bo są za obudową wiatraczka, ale nic tam ciekawego nie ma ( nazwa producenta to jakies 3 litery , w nieznanym foncie , ktorego nie da sie odczytac, bynajmniej nie ma to nic wspolnego z firmowymi zasilaczami ).
Zastanawiam sie, czy po prostu nie zabrac go do innej firmy nakazac wymiane tego zasilacza, nawet gdyby to nie byla jego wina, bo widac, ze obecny najwyzszych lotow nie jest.
Komputera jakies 2-3 lata nie byl w serwisie i nie jest "nowy" ;)
Teraz z kasa u mnie krucho, takze jakbyscie zaproponowali jakis do 250 zł ... byloby dobrze.
Nie przesadzam sprawy, bo rownie dobrze, powodem tych restartow moze byc cos innego, czekam na wasza opinie, po przeanalizowaniu tych wynikow testow.
Dodam jeszcze, ze dzis sciagnalem SimCity 4(dla "testu"), o niezbyt wygorowanych wymaganiach i przy niej tez sie zrestartowal.
Jedyne co mi chodzi to PES 6, nie wiedziec czemu....

• 0

#613 m!naq

m!naq

Początkujący

• 52 postów

Napisano 17 07 2007 - 13:33

Z Everesta przy normalnej pracy(bez obciazen ) wyszedl taki wynik: [...]
Procesor 42 °C (108 °F)
[...]

Mało. Jeśli piszesz, że restart pojawia się przy 43°C to procek zapewne nie jest temu winien. Martwić może Cię za to ta linia:

[...]
SpeedFan :
+3,3V:1,49
[...]

Ważniejsza zapewne jest linia 12V, ale na 99% twój zasilacz to szmelc, którego wydajność nie może sprostać wymaganiom zestawu. 250pln to wystarczająco dużo na dobrej klasy zasilacz. Zobacz przykładowo tą 4-setkę Chiefteca...

Jakieś 3 lata temu miałem podobny problem. Komp restartował się notorycznie. Zasilacz 280W niewiadomej firmy wymieniłem na 350W też niewiadomej firmy. To był oczywiście błąd, bo restart, choć rzadziej, dalej się pojawiał. Kolejna wymiana była już przemyślana. Chieftec załatwił sprawę. Szczerze polecam.

Proponuję jeszcze przeprowadzić test z kartą graficzną i wentylatorem domowym ;) dla pewności, że chodzi o zasilanie.
  • 0

#614 janusz0123

janusz0123

Nowy

• 2 postów

Napisano 18 07 2007 - 20:02

Witam. Posiadam adm duron 1800MHz, pamięć sdram 256MG płyte gł ecs k7s5a i karte graf gf 4 mx 4000 64MG ram. Mój problem wygląda tak otóż gdy się włączy komputer po jakimś czasie zaczyna się wieszać i jak sie zresetuje coraz szybciej doprowadza do zwichy, chyba że jest w trybie awaryjnym lub włączona najniższa rozdzielczość i namniejsza częstotliwość(60Hz). Można to zapobiec na pare dni wyciągając i wkładając spowrotem karte graficzną. Da sie coś z tym zrobić aby chodził komputer normalnie bez wyciągania grafy? Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc. PS. Nie jest to napewno wina systemu bo na innym systemie to samo się dzieje
  • 0

#615 WinterWolf

WinterWolf

Obserwator

• 5 postów

Napisano 18 07 2007 - 20:29

Można to zapobiec na pare dni wyciągając i wkładając spowrotem karte graficzną.

@Tak

Da sie coś z tym zrobić aby chodził komputer normalnie bez wyciągania grafy?

@Nie

PS. Nie jest to napewno wina systemu bo na innym systemie to samo się dzieje

- Korektor: Na końcu zdania stawiamy "."(kropke).
@Czy tamten komputer ma wogóle internet?
Nie posiada go. Odp.: Nie wiem :/
Tak, posiada go. Pyt.: Czy ma taką samą sieć jak ten?
Tak taką samą sieć ma. Odp: Może to byl mass hack na sieć (dziwnie wyglada ale tak kiedyś mialem) i masz jakiegoś robaka.
Nie, ma sieć innej firmy. Odp: Nie wiem :/

Powinno pomóc... Jeśli nie, to nie licz na mnie.
  • 0

#616 janusz0123

janusz0123

Nowy

• 2 postów

Napisano 18 07 2007 - 23:27

Ja nie mam 2 kompów tylko pisze z tego co mi się wiesza^^. Napewno to nie wirus bo mam dwa systemy WinXp i Mandriva 2007 i na obydwóch sie tak dzieje. Pozdrawiam
  • 0

#617 Crom

Crom

Nowy

• 1 postów

Napisano 19 07 2007 - 15:49

Witam, dzisiaj rano przy odpalaniu komputera wystapil "maly" problemik. Po prostu komputer odmowil posluszenstwa. Po nacisnieciu przycisku power komputer nie reaguje. Tzn. wlacza sie wentylator na procku, ten na karcie tez, ale nie uruchamia sie nic innego, nie slychac nawet charakterystycznego "pipniecia". NIc sie innego nie dzieje tylko czarny ekran monitora (monitor dziala:P) Ze wzgledu na rozruch wentylatorow wykluczylem awarie zasilacza, wydaje sie byc w porzadku. Porozlaczalem wszystkie kable w srodku i podlaczylem je od nowa, wypinalem kable zasilajace plyte glowna, wyciagalem baterie z plyty, sciagnolem i przeczyscilem radiator i wentylator. Po prostu ie wiem co moglo sie zepsuc. Komp jeszcze wczoraj hulal jak marzenie i nie mam pojecia co sie dokladnie stalo. Moze sie przegrzal i cos sie spalilo.
Jesli macie jakis pomysl co do tego ktora z czesci kompa wysiadla to piszcie, moge w sumie pojsc z nim do kumpla i posprawdzac jego czesciami czy cos dziala.

komp to: Asus K7N-e, athlon 300+, 1G ramu w 2 kosciach Geila nie pamietam taktowania, Gforce 6600, zasilacz niestety tracera, dysk WD 80G

Za konsultacje mozna dostac browara na terenie calego wroclawia. ;)
  • 0

#618 outline

outline

Obserwator

• 5 postów

Napisano 19 07 2007 - 19:17

Witam.

Mam dokladnie ten sam problem. Ja podejrzewam plyte glowna.
Rowniez zadalem TO pytanie na forum. Jeden z forumowiczow udzielil mi takich rad/wskazowek:

- uszkodzone kondensatory - zobacz czy nie są powybrzuszane
- rozładowana bateria - zmierz miernikiem ile volt ma (minimum to 2,9)
- kurz - wyczyść komputer (mało prawdopodobne)
Przyjrzałbym się też dokładnie zasilaczowi, tzn należałoby przy pomocy miernika zmierzyć napięcia jakie generuje.

Kondensatory nie sa powybrzuszone, kurzu nie mam. Nie mierzylem jeszcze napiecia. Dzis to zrobie.
Moze to rzeczywiscie wina baterii?
  • 0

#619 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 19 07 2007 - 23:01

Zdarza się też taka sytuacja, że przez uszkodzony dysk nie włącza się komputer, bo powoduje on zwarcie. Spróbuj włączyć komputer bez dysku.
  • 0

#620 outline

outline

Obserwator

• 5 postów

Napisano 19 07 2007 - 23:48

Dlaczego wszystko sie zaczyna psuc po skoczeniu okresu gwarancyjnego? Eh..
Przy instalowaniu windowsa mialem jakies problemy z partycjami. Ze nie dalo sie sformatowac glownej partycji.
Wiec jesli rzeczywiscie (w moim przypadku) to wina dysku, to chyba juz caly komputer do wymiany.
Zaraz sprawdze co sie stanie, jak odlacze ten dysk.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych