Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#541 pisarz

pisarz

Komornik

• 690 postów

Napisano 13 06 2007 - 23:14

clear cmos + nowy bios + nowa bateria

• 0

#542 badDog

badDog

Początkujący

• 16 postów

Napisano 14 06 2007 - 00:43

clear cmos + nowy bios

jak?

• 0

#543 fasola

fasola

Nowy

• 3 postów

Napisano 14 06 2007 - 01:54

A instalowałeś najnowsze stery do karty graficznej?

tak, mam zainstalowane najnowsze sterowniki
  • 0

#544 ForumPC.pl

ForumPC.pl

Nowy

• 4 postów

Napisano 14 06 2007 - 06:25

Na karcie grafiki jest radioator czy radiator + wentyl?
  • 0

#545 fasola

fasola

Nowy

• 3 postów

Napisano 14 06 2007 - 12:26

Na karcie grafiki jest radioator czy radiator + wentyl?

na grafice mam radiator i wentylator. mniej więcej w okolicach stycznia-lutego wentylator mi za niemogl, bylo w nim tyle kurzu ze przestał sie kręcić, ale go zdjąłem przeciściłem i naoliwiłem i teraz chula elegancko. Jednak taki przestój wiatraczka wtedy mógł to zaszkodzić chyba trochę grafice...chyba...
  • 0

#546 neo2k7

neo2k7

Nowy

• 3 postów

Napisano 14 06 2007 - 17:03

Witam
Problem jaki mam z kompem wygląda następująco. nie wiem o co chodzi ponieważ od jakiegoś czasu dzieją mi sie dziwne rzeczy z kompem wiesza mi sie a temu towarzyszy dziwny dźwięk z obudowy komputera. Nie wiem z czego , może to byc dysk twardy ale nie wiem mam segate baracude 60 gb. wygląda to następująco ze siedzę sobie na kompie gram czy slucham muzyki nagle pojawia sie ten dźwięk i równocześnie z dźwiękiem komp mi sie zawiesza ( jest to takie "pipczenie" co chwile)jest okres ze jest wszystko dobrze przez tydzień miesiąc a nawet kilka miesięcy ale zdarza sie ze jest to codziennie i nie raz wcale nie mogę włączyć kompa bo nie chce sie uruchomić bo jest ten dźwięk i nic nie mogę robić. Pomóżcie bo już nie wiem co mam robić. taśmę od dysku wymieniłem i zasilacz mam nowy. Chyba ze może to nie jest dysk. czekam na odpowiedz.
pozdrawiam
  • 0

#547 rozi

rozi

Nowy

• 1 postów

Napisano 14 06 2007 - 17:16

Mam podobny problem. Z tym, że mi się komp nie zawiesza, ale dźwięk "z obudowy" pojawia się jak tylko włącze jakąś
grę/film/program. Dotychczas problem nie występował gdy przeglądałem strony WWW, lecz ostatnio (od tygodnia?) pojawił
się on i tu.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

~~rozi
  • 0

#548 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 14 06 2007 - 18:54

Obaj najpierw podajcie jaką macie dokładną konfigurację komputera. Czy te dźwięki są ciągłe, jak już sie pojawią są cały czas aż do zresetowania kompa, czy może jest określona ich liczba, dźwięki są długie czy krótkie. Równie dobrze może być to związane z klawiaturą a dokładnie z kablem od niej coś jak naciśniemy kilka przycisków na raz to odzywa się głośniczek z obudowy.
  • 0

#549 neo2k7

neo2k7

Nowy

• 3 postów

Napisano 14 06 2007 - 19:52

athlon 2000+
asus a7v8x-x
512 ddr w jednej kosci
segate baracuda 60 gb
geforce 4 ti 4600 128 bit 128 mb
sb live 5,1
dźwięki te u mnie są można powiedzieć ze w jednakowych odstępach czasu ale to może i różnie być nieraz są jak im sie podoba. Nie jest to związane na pewno z klawiatura. tylko ze jak sie pojawia dźwięki to i przy resecie kompa na starcie tez sa i komputer nie chce sie uruchomić. i nie raz komp trochę po stoi i mogę go normalnie uruchomić. i tak jak pisałem nie jest to cały czas robi sie raz na jakiś czas. teraz załóżmy działa dobrze a miałem to ostatnio z tydzień temu.

i jeszcze jedno dźwięki są dłuższe i jak sie pojawia to są już cały czas i reset kompa nie pomaga
  • 0

#550 love me

love me

Obserwator

• 5 postów

Napisano 16 06 2007 - 20:15

Cześć all. Zostałem zmuszony do napisania posta przez mój komputer. A problem w tym że zawiesza sie w Grze Lineage 2 i czasem Counter Strike 1.6, w lineage o wiele częściej Dołączona grafika . Wymienilem zasilacz i zrobilem formata 3 razy nic nie pomogło =/ ostatnia moaj nadzieje to wasza pomoc. Mój komp to Athlon 2400+ 1GB RAM Windows XP service pack 2 zasilacz PROcomp KY-400W bardzo prosze o pomoc.
  • 0

#551 ziomus8819

ziomus8819

Nowy

• 1 postów

Napisano 17 06 2007 - 11:43

Witam mam następujący problem wróciłem do domu po wyjezdzie i w domu otrzymalem informacje ze rodzina zostawila komputer wlaczony podczas burzy. Po burzy siostra przypomniala sobie no komputerze i gdy weszla do pokoju bylo juz po fakcie bo stal wyłączony. Nie ma mozliwości uruchomienia go. Zero reakcji. Sprawdzilem zasilacz przez połączenie zielonego kabla z czarnym i działa wentylatory krecą sie napięcie na taśmach również jest. Na wyświetlaczu na karcie głównej świeci się 0.1. moze to jakos z tego da sie odczytac co jest i dodatkowo jesta mała dioda tez sie pali na płycie.
Dołączona grafika
Teraz moje pytanie w jaki prosty sposób moge sprawdzic co poszło... *procek*grafa*ram*cdrom*...
Czy aby napewno płyta czy da się coś naprawić moze jakiś bezpiecznik jest?
Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc.

• 0

#552 mati^.^boss

mati^.^boss

Początkujący

• 28 postów

Napisano 17 06 2007 - 16:33

Elementy możesz sprawdzić (bezpiecznie) tylko przekładając do sprawnego kompa
Bezpieczniki są w zasilaczu tylko, jeśli all działa (płyta, wentylatory) to nie padły, chociaż radzę rozkręcić zasilacz i zobaczyć czy druciki całe. Jak któryś padł, a znasz się na wymianie bezpiecznika (:P) to sprawdź na ile amper były te padnięte i kup nowe.

• 0

#553 mati^.^boss

mati^.^boss

Początkujący

• 28 postów

Napisano 17 06 2007 - 16:35

Karta graficzna, płyta główna?
Sprawdzaj temperatury proca, karty graficznej, może chłodzenie nie domaga i ci przekracza temperaturę krytyczną?
Jak grasz i wyskakują artefakty (np. zielone paski, kropki, ciapki) to na 99% grafika. (tzn. cooler grafiki)
  • 0

#554 mati^.^boss

mati^.^boss

Początkujący

• 28 postów

Napisano 17 06 2007 - 16:38

Stawiam na chłodzenie, że niedomaga. Obaj panowie - pędzelek + odkurzacz i czyścimy komputery w środku! Chyba, że gwarancja, to trochę się musicie pomęczyć.
Jeśliby dalej problem występował, to może zmienić coolery.
  • 0

#555 love me

love me

Obserwator

• 5 postów

Napisano 17 06 2007 - 18:14

Troche to głupio brzmi ale otworzyłem kompa i ustawiłem dodatkowy wentylator też sie zawiesił ale ok bede sprawdzał temperatury. Co do tych kropek i pasków kilka razy było ale ostatnio nie widze. Idzie to jakos naprawić czy wymiana karty?
  • 0

#556 neo2k7

neo2k7

Nowy

• 3 postów

Napisano 17 06 2007 - 18:39

zobaczę co da sie zrobić gwarancji już nie mam wiec go wyczyszczę i zobaczę co da sie zrobić może coś pomoże jak by co to będę pisał jaka sytuacja i szukał pomocy dalej jutro sie odezwę dzisiaj zobaczę co da sie zrobić .
pozdro i dzięki za rady

neo2k7
  • 0

#557 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 17 06 2007 - 20:02

Ja oddal bym to profesionaliscie(do jakiegos servisu), chyba ze jestes kumaty.
Jesli poszedl jakis uklad scalony na plycie glownej to jest nieciekawie.
  • 0

#558 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 17 06 2007 - 21:39

Wziąć od kumpla zasilacz i sprawdzić, jeśli nie będzie nic startowało płyta główna uległa uszkodzeniu.
  • 0

#559 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 17 06 2007 - 21:41

Prawdopodobnie wina grafiki. Sprawdź 3D Markami jak przechodzi testy.
  • 0

#560 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 17 06 2007 - 21:49

Jaki masz zasilacz ?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych