Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer głównie do gier za 3,500 zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#21 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 20 01 2008 - 02:12

No tak ale przecież gf z serii 9 wyjdą już w Lutym a kolega kupi kompa w styczniu i będzie sobie pluł w twarz że ta karta
jaką wybrał w styczniu kosztuje 1000zł a w lutym np 600-700złDołączona grafika!

W lutym wyjdą 9600GT - wydajnosciowo na poziomie 8600GS, zadna rewelacja, trzeba by czekac na mocniejsze karty. Nvidi się nie spieszy bo nie ma konkurencji ze strony ati w segmencie silnych kart. A z kartami to juz tak jest ze szybko tracą na wartosci, kiedy i za ile bys nie kupił, za rok bedzie warta połowę tego albo i nie.
Poza tym jeśli teraz 8800Gt kosztuje niecałe 800 zł, jest parę procent wolniejsza od najszybszej karty na rynku, czy to taka zła propozycja? Zgadza się za 3-4 miesiące bedzie kosztowała 500-600 zł, wejdzie kolejna wydajniejsza karta za 800 zł, ale ona też stanieje za parę miesięcy, tak można czekac w nieskończonośc.

• 0

#22 olszo

olszo

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 20 01 2008 - 15:08

Wiesz, chodzi mi też o optymalność zestawu smile.gif. Po co mam za dwa lata kupować wszystko od zera, skoro dziś mogę wydać 300zł więcej na cały zestaw i zamiast kupować za trzy lata zestaw 2x2GB i mieć 6GB w sumie, będę mógł zostawić sobie 2x2GB i dokupić kolejne 2x2GB? Później będzie szkoda czasu na bezsensowne sprzedawanie pojedynczych kości po 1GB i kupowaniu nowych po 2GB. Myślmy przyszłościowo.
Podobnie z płytą główną i zasilaczem - lepiej kupić coś mocnego, pewnego, niż później żałować, że wydałem 200 zł mniej, a spaliła mi się karta graficzna za 1200zł, bo zasilacz w końcu nie wyrobił. Mi chodzi o coś naprawdę pewnego, gdzie nie będę żałował wybranych komponentów. W końcu nie ma co oszczędzać na płycie głównej i zasilaczu, bo to w gruncie rzeczy elementy od których dużo będzie zależeć. Beznadziejna płyta główna, choćbyśmy wrzucili tam Core2Duo 100ghz i tak może okazać się gorsze od naprawdę przemyślanej konfiguracji.

Wiesz co ci powiem Nurek ma racje przecież podzespoły w komputerze zmienia się co nowy rok (nie chodzi o cały komputer tylko karta procek)więc niema sensu wydawać aż 3500 zł na jakieś magiczne podzespoły jeżeli one za niecały
rok stracą swoją wydajność.Np: ja teraz mam zamiar kupić kartę na której z luzem pogram sobie w nowe gry Palit ge force
8600gt 256/128 sonic ddr3 a wiesz czemu nie chce 8800 bo mi jest nie potrzebna ta mi wystarczy

• 0

#23 Abadafi

Abadafi

Początkujący

• 12 postów

Napisano 20 01 2008 - 15:49

Dobra, czyli na chwilę obecną wybrałem sobie:

Gigabyte GeForce 8800 GTS 512MB 256 bit, 2xDVI
Intel Core2 Duo E8400, 3.00GHz, 64 bit, 6MB Cache, 45nm

Jakaś płyta główna też Gigabyte'a :).

Co z resztą? Jakieś konkrety? :)

• 0