Już dosyć dawno temu pojawiły się problemy z uruchamianiem systemu.
Tzn Podczas uruchamiania: Zawieszał się z ciemnym ekranem lub sam się restartował lub wyświetlał menu wyboru "Uruchom sustem..." lub otwierał się aż do pulpitu->migną niebieski ekran->restart->komunikat o błędzie systemu.
Jak się już w końcu uruchomił to działa stabilnie.
Prowadziłem czyszczenie rejestru, defragmentacje, format i przeinstalowywanie systemu i problem powracał.
Ostatnio usunąłem partycje i utworzyłem nowe. Podczas instalacji systemu XP Prof wystąpił błąd w kopiowaniu plików (kilkakrotnie). Powtórka operacji nic nie wniosła. Próbowałem zainstalować W2000 i tu też porażka jak wyżej. Myśląc, że to wina płyty pożyczyłem od znajomych jeszcze 2 instalki (XP Prof iSP2 XP) i pojawił się ten sam problem. W końcu po ok. 20-30 próbach poszło.
Wydawało się że jest ok ale nie! Po drugim restarcie znowu zwiecha lub restarty.
CO MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ??? :excl:
Kłopoty z Systemem
Rozpoczęty przez
Hoob
, 21 12 2006 12:44
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 12 2006 - 12:44
Napisano 21 12 2006 - 14:05
myślę, że to może być wina pamięci, procesora lub płyty głównej. PAmięć można sprawdzić MEMTEST 86+. Ja miałem podobny problem i okazało się, że to płyta główna.
Napisano 21 12 2006 - 15:12
Problem z RAMEM, ew. jakieś wyżesz temperatury, chociaż wątpliwe...
Napisano 27 12 2006 - 11:46
mi to wygląda na przetakowany proc na starej platformie bez blokady PCI
FBS się zwiekszył i kontroler dysku nie wyrabia - restraty, errory, błędy w kopiowaniu
czy ten problem był "od zawsze"? coś sie musiało wydarzyc...
rada:
jesli krecisz wróć do ustawień fabrycznych,
nowsze sterowniki,
update BIOSU
problem z przerwaniami [ustaw na sztywno lub poprzekładaj karty w slotach, wyłącz w biosie nie urzywane urządzenia takie jak COM1, COM2, LPT, game port itp...]
bardzo wazne jest CO ROBILES OSTATNIO
bo tak to moge tu pisac i pisaaac
FBS się zwiekszył i kontroler dysku nie wyrabia - restraty, errory, błędy w kopiowaniu
czy ten problem był "od zawsze"? coś sie musiało wydarzyc...
rada:
jesli krecisz wróć do ustawień fabrycznych,
nowsze sterowniki,
update BIOSU
problem z przerwaniami [ustaw na sztywno lub poprzekładaj karty w slotach, wyłącz w biosie nie urzywane urządzenia takie jak COM1, COM2, LPT, game port itp...]
bardzo wazne jest CO ROBILES OSTATNIO
bo tak to moge tu pisac i pisaaac
Napisano 28 12 2006 - 08:31
kiedyś ok 4 lata temu byłą awaria wiatraka i komp chodził 2 godziny bez chłodzenia. Ale po tym fakcie nie mnastąpiła utrata stabilności. Ok 2 lata temu miałem wysypke twardziela - zmieniłem dysk na WD 80 GB i jakiś czas było ok. Rok temu dokupiłem ramu 256 (nie pamiętam jakiej firmy). Problemy nie mogą być związane kręceniem bo tego nie robię. A zaczęły się stopniowo i narastały (częstotliwość występowania tych awarii). Najbardziej uciążliwe jest uruchamianie kompa i instalacja windows. Myślałem że to jakiś wirus np. Win32 cy cuśtakiego. Ale chyba po usunięciu partycji zostałby usunięty???
Podczas tej awarii wiatraka komputer działał stabilnie na grze Unreal gold i później też było ok. Facet w sklepie który zmieniał mi radiator na procku mówił że obudowa procka jest przyjarana ale że jeśli system się nie wiesza to że jst ok.
Podczas tej awarii wiatraka komputer działał stabilnie na grze Unreal gold i później też było ok. Facet w sklepie który zmieniał mi radiator na procku mówił że obudowa procka jest przyjarana ale że jeśli system się nie wiesza to że jst ok.
Napisano 28 12 2006 - 11:06
Hmmmm
Też miałem coś takiego. Komputer się nie włączał itp. Wystarczyło odinstalować podkręcacze takie jak: Omega Drivers Pack(jeżeli masz ATI) no i co najważniejsze:
rozmontuj cały komputer i wszystko przedmuchaj kompresorem.
Też miałem coś takiego. Komputer się nie włączał itp. Wystarczyło odinstalować podkręcacze takie jak: Omega Drivers Pack(jeżeli masz ATI) no i co najważniejsze:
rozmontuj cały komputer i wszystko przedmuchaj kompresorem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych