Skocz do zawartości

Zdjęcie

Format a ustawienia routera w przeglądarce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 malomowny

malomowny

Nowy

• 2 postów

Napisano 19 11 2013 - 18:44

Witam serdecznie

Mam zamiar zrobić format wszystkich dysków i postawić Win XP od nowa, jednak posiadam router Netgear DG834g.

Do opcji routera wchodzę poprzez wpisanie w przeglądarce 192.168.0.1. Tam mam wszystkie opcje. Jako że w domu mam jeszcze kilka laptopów, to poprzez router one łączą się z naszym internetem.

Żeby podłączyć urządzenie do naszej sieci muszę wpisać je najpierw właśnie w tych opcjach routera w przeglądarce (Wspiać adres fizyczny MAC urządzenia).

Moje pytanie jest następujące - czy jeżeli zrobię całkowity format kompa, to czy przy wgraniu windowsa i instalce firefoxa wejdę bez problemu w ten adres 192..... routera? I czy będą zachowane wszystkie opcje? Bo nie chcę ponownie wszystkiego ustawiać, tzn sieci, opcji routera i tych wszystkich urządzeń.

Uprzejmie proszę o pomoc

• 0

#2 bipiw

bipiw

Zaawansowany użytkownik

• 1 180 postów

Napisano 20 11 2013 - 11:42

Przecież zmiana oprogramowania na komputerze nie wpłynie nijak na oprogramowanie(i jego ustawienia) w routerze. Ciachaj tego formata jak masz potrzebę i z Bogiem:)

• 0

#3 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 20 11 2013 - 14:36

Jeśli korzystałeś z funkcji przeglądarki zapisu loginu i hasła dostępowego (żeby za każdym razem ręcznie tego nie wpisywać) to radze sobie gdzeiś zapisać, bo będziesz musiał po formacie znowu to wpisywać. Ale to tylko jak zmieniałeś z domyślnych (zwykle admin:admin).

Niby logiczna sprawa, ale nie każdy o tym pamięta i potem trzeba Hard-Resetować router do ustawień fabrycznych, co wiadomo spowoduje reset wszystkich ustawień.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych