Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ten sprzęt jest dobry?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 biskup

biskup

Obserwator

• 9 postów

Napisano 23 08 2006 - 22:54

Witam wszystkich!

Mam do dyspozycji ok. 3500 zł i mam zamiar kupić sobie nowy komputer. Oczywiście będzie to komputer do domu, więc jego głównym przeznaczeniem będą multimedia, czyli gry, filmy muzyka etc. Oczywiście nie tylko do tego będzie służyć. Jestem uczniem Technikum Informatycznego, obecnie druga klasa, więc dochodzą mi takie przedmioty jak programowanie i grafika multimedia. Zadania domowe z tych przedmiotów będę oczywiście robić w domu, co, zapewne, znaczy, że będzie potrzebny dobry procesor i mocna karta graficzna. Wykorzystałem swoją, bardzo pobieżną, wiedzę na temat sprzętu hardware'owego w sklepie internetowym http://www.komputronik.pl/ i wyszło mi coś takiego:

Procesor: Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (Socket 775)
Płyta główna: Asus P5W DH Deluxe Intel 975X
Pamięc RAM: GoodRam DDR2 2 x 512MB 800MHz
Karta graficzna: GeForce 7300GT Gigabyte 256MB (PCI-E)
Dysk twardy: Seagate 250GB Barracuda ES
Obudowa: Chieftec DG-01B-D-U
System operacyjny: Windows XP Home + Service Pack 2
Zasilacz: Tagan 430W - U22 2Force Series

Chciałbym, i bardzo proszę o to, abyście mi powiedzieli:
- czy ten sprzęt będzie w ogóle ze sobą współgrać (na komputronik.pl żadne błędy nie wyskoczyły :P)
- co ewentualnie bym musiał zmienić, aby ustabilizować ten komputer

To chyba wszystko, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
biskup

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 24 08 2006 - 00:02

Sprzęt Rewelacja!
Nowe procesory Intela gwrantują najwyższą wydajność i mniejszy pobór pomocy od swoich poprzedników. Do tego bardzo dobra płyta główna i overclockerskie pamięci. Tylko pozazdrościć :-)

• 0

#3 biskup

biskup

Obserwator

• 9 postów

Napisano 24 08 2006 - 00:56

@makensis
Uff... cieszę się, że udało mi się złożyć coś sensownego :P. Dziękuję za pozytywną opinię :P.

Teraz nachodzi następne pytanie, otóż w tej obudowie jest 'seryjnie' zamontowany zasilacz o mocy 350W. Nie pamiętam jakiej firmy. Rozmawiałem z kumplem o całym tym zestawie, co o nim myśli i powiedział mi, że do takiego sprzętu potrzeba conajmniej 400W. Zaproponował mi dwa zasilacze, oto linki:

[http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18868]
[http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14430]

Który z nich byście mi polecili, biorąc pod uwagę to, że !!NA PEWNO!! będę ulepszać swój komputer w przyszłości (dlatego chciałem teraz kupić bardzo dobrą płytę główną z mocnym procesorem, żeby mieć spokój później)? Ulepszać, mam na myśli dokupowanie pamięci RAM i wymianę karty graficznej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :P

Pozdrawiam,
biskup
  • 0

#4 Siwy123

Siwy123

[S]pace[C]owboy

• 924 postów

Napisano 24 08 2006 - 01:10

A ja jako szara (albo raczej siwa :P) eminencja dodam że z Athlonem X2 lub FX Pecetowi bardziej do twarzy... :blush:
  • 0

#5 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 24 08 2006 - 01:56

Ja na Twoim miejscu zmienil bym plyte na Asus P5W DH Deluxe Intel 975X-najlepsza w ty momencie do oc pod C2D(tez juz sobie taka zamowilem+E6600)
  • 0

#6 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 24 08 2006 - 09:13

Wracając do zasilaczy 480W, przygotowana jest na bardzo duży pobór mocy, stąd są bardzo wysokie natężenia na liniach 5V i 12V, co się będzie przekładało takze na poziom wydzielanego ciepła (nawet przy A-PFC).
Proponowałbym Ci 430W, różnica cenowa 1/4, a nic nie stracisz :P. Tagany oprócz stabilności mają tą zalete, że są bezgłośne.
  • 0

#7 biskup

biskup

Obserwator

• 9 postów

Napisano 24 08 2006 - 14:39

QUOTE(Siwy123)
A ja jako szara (albo raczej siwa :P) eminencja dodam że z Athlonem X2 lub FX Pecetowi bardziej do twarzy...  :blush:

I to jest mój własnie największy dylemat, wybrać Intel Core 2 Duo, czy może Athlona x2. AMD są tańsze - to fakt, ale przeczytałem gdzieś, że w procesorach dwurdzeniowych lepsze (wydajnościowo) są Intele. Bynajmniej tak jest w przypadku procesorów Intel Core2 Duo E6300 1,86GHz i AMD Athlon 64 X2 3800+.

QUOTE(71proste)
Ja na Twoim miejscu zmienil bym plyte na Asus P5W DH Deluxe Intel 975X-najlepsza w ty momencie do oc pod C2D(tez juz sobie taka zamowilem+E6600)

Jeżeli najlepsza to biorę! :( Tylko jeszcze zobaczę cenę :P.

QUOTE(makensis)
Wracając do zasilaczy 480W, przygotowana jest na bardzo duży pobór mocy, stąd są bardzo wysokie natężenia na liniach 5V i 12V, co się będzie przekładało takze na poziom wydzielanego ciepła (nawet przy A-PFC).
Proponowałbym Ci 430W, różnica cenowa 1/4, a nic nie stracisz :(. Tagany oprócz stabilności mają tą zalete, że są bezgłośne.

Tak właśnie myślałem, że 480W będzie trochę za mocny do takiego sprzętu. Dzięki Tobie się upewniłem. Dzięki! :P

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeżeli macie jakieś uwagi, porady czy coś w ten deseń dotyczące sprzętu jakiego chcę zakupić to proszę śmiało :P

EDIT

Byłbym zapomniał, macie jakieś zastrzeżenia do obudowy? Czy będzie w niej wystarczająca wentylacja, żeby mi się za bardzo nie przegrzewał sprzęt? Wygląd akurat nie ma dla mnie znaczenia, ważne aby sprzęt był dobrze chłodzony :P.

Pozdrawiam,
biskup
  • 0

#8 genziutek

genziutek

Pionek

• 376 postów

Napisano 24 08 2006 - 23:14

bez obrazy Inel-maniacy ,ale ten Intelek troche szpeci ^_^
  • 0

#9 biskup

biskup

Obserwator

• 9 postów

Napisano 25 08 2006 - 00:53

@genziutek
Dlaczego tak sądzisz?

[KLIK]
[KLIK II]

Pozdrawiam,
biskup
  • 0

#10 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 26 08 2006 - 17:57

QUOTE(biskup @ 24-08-2006 - 23:53)
@genziutek
Dlaczego tak sądzisz?

[KLIK]
[KLIK II]

Pozdrawiam,
biskup

Wyświetl post

[beeep] sprzet,niedlugo tez taki bede mial tyle,ze z E6600,podkrecales cos??????
  • 0

#11 biskup

biskup

Obserwator

• 9 postów

Napisano 28 08 2006 - 02:51

QUOTE(71proste)
[beeep] sprzet,niedlugo tez taki bede mial tyle,ze z E6600,podkrecales cos??????

Nie wiem czy to ironia, czy na serio :) ale mimo wszystko odpowiem! A co! Nie jeszcze go nie podkręcałem, cóż, jeszcze go w ogóle nie mam :D

Ale cieszę się, że twierdzisz iż ten sprzęt jest [beeep], dowartościowałeś mnie tym, serio :P Dzięki, że tak myślisz ^_^

Pozdrawiam,
biskup

• 0

#12 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 28 08 2006 - 12:36

Hmm,myslalem ze juz masz,bo masz w podpisie.Najlepsze polaczenie proc+moba na chwile obecna,tak mysle ^_^

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych