Nie powinno. Prześledź jeszcze raz te punkty, które wypisałem wcześniej i sprawdź, czy nigdzie nie zrobiłeś błędu.[...] miałem do listy dodanego maca z laptopa, a maca ze stacjonarnego nie dodawałem, i tu i tu był net, tak chyba być nie powinno? [...]
Jak odejmiesz MACa desktopa z listy to zrestartuj go i sprawdź, czy uda się mu ponownie podłączyć do routera.
To nie jest istotne. Informacja o tym 'niezabezpieczeniu' tyczy się tylko szyfrowania (nie filtrowania). Jeśli włączysz szyfrowanie połączenia (WPA czy WEP) i wprowadzisz klucz sesji (jak pisałem w 2 pkt mojego pierwszego postu) to tam zobaczysz informację "sieć bezprzewodowa zabezpieczona"[...] i na laptopie gdy przeglądam sieci bezprzewodowe (w celu gdybym chciał wyszukać inne) to jak znajdzie tą moją to jest napisane "sieć bezprzewodowa niezabezpieczona" [...]

Test z usunięciem MACa laptopa i fakt, że nie było na nim netu powinien cię przekonać o dostatecznym bezpieczeństwie twojej sieci...
To naturalne zachowanie. Wyrzucając MAC laptopa zabraniasz mu dostępu do sieci[...] gdy kliknąłem kosz, o którym mówiłeś to na router musiałem wchodzić ze stacjonarnego bo z laptopa już się nie dało połączyć :/

Pisałem, że taka sytuacja się pojawi w ostatnim zdaniu ostatniego postu.