O tuż chyba sam administrator ten założyciel i właściciel forum przyzna zostało założone bo miał pomysła na wypełnienie wolnego czasu (bo zarobki to na pewno mierne jak nie zerowe). I tak mając jakąś wiedzę o komputerach postanowił stworzyć takie jak obecnie forum komputerowe.
Ale największym fizjonomom się nie śniło że forum te zostanie do słownie zaśmiecone pytaniami o zdjęcie simloków w telefonach komórkowych.
A ja uważam, że w tym, czy na tym, czy pod tym, czy z tym forum, jest mało uwagi poświęcone takim tematom jak, bezpieczeństwo czyli sposoby zabezpieczania przed wszelkiej maści wirusami, brak tematu, Instrukcja obsługi programów . Oraz za mało rozmawia się o kulturze i zasadach bezpiecznego używania komputera. Swego czasu w PW do administratora zaproponowałem aby nazwa główna strony miała tytuł taki : Informatyka komputerowa i Forum informatyczne komputerowe. To taka propozycja chodzi o to że na tym forum pokażcie mi bardzo dobrego elektronika który by się na budowie komputera. Ja sam mogę się zaliczyć z powodu postępu w tej dziedzinie jako lamer którego wiedza skończyła się na tranzystorach i prostych układach scalonych a programowanie na języku ATARI BASIC, oraz BASIC do pierwszych 8b PC firmy IBM. Fakt że ta wiedza pomaga mi zrozumieć obecne komputery i że łatwiej mi zrozumieć i pojąć zasadę działania niż komuś bez podstaw.
Poco to napisałem, bo wielu userów ma problem z zrozumieniem sprawy co to znaczy brak zabezpieczenia przed wirusami. Ponad połowa ludzi używając komputera myśli że jest w sieci incognito, jest to myślenie człeka pierwotnego że stajać plecami do grupy myśli że nikt nie widzi jak on się onanizuje. Te incognito w sieci wygląda jak w każdym mieście, główny trakt dla pieszych, przechodzimy obok siebie, od czasu do czasu potrącamy się na wzajem lub zastępujemy komuś drogę innym razem odwrotnie jednym słowem ruch w dwie strony a ilość przechodniów zależna jest od przepustowości traktu da pieszych czyli chodnika.
Co z tego że polecimy komuś (z kasą) np. Ksperskiego czy NOD32 czy inny antywirus skoro i tak użytkownik mało co o nim wie, a właśnie wydaje mi się że forum jest takim miejscem co po winno wykazywać się informacja nie tylko który lepszy antywirus czy sposobem instalacji, lecz tag że służyć wiedzą dla userów chcących poszerzyć swą wiedzę w tym temacie, jako hobbysta a nie jako zawodowiec bo ci to w szkole mogą zasięgać wiele informacji w tym temacie. Uważam że każde forum no prawie w 90% zakładane przez internautów jest pod kontem hobbysty a nie zawodowca.
Dlatego sugeruję rozważyć nad rozwinięciem bezpieczeństwa, programy, zasilanie, praca przy komputerze.
Do tego dodanie w temacie bezpieczeństwa programy temat Hacker objaśnienie znaczenie tego słowa oraz co i dlaczego Hacker grzebie w oprogramowaniu komputera oraz sieci, dlaczego znajomość Hackera pomaga w zabezpieczeniu komputera przed wirusami.
Bo Hacker czego unika się na tym forum jest podstawą do poznania a nie do destrukcji czyli każde włamanie się do programu czy sieci daje nam wiedzę w jaki sposób możemy ograniczyć podatność naszego komputera na ataki wirusów. Mało tego był by to temat przykład dla nie do wiarków, że nawet jeśli nie korzystasz z sieci internetowej to i tak grozi ci wirus. I tu podaje się Hackerskie sposoby jak zawirusować taki komputer np. wypuścić płytę z takim wirusem że jak odkryje że nie ma sieci to ma utrudniać użytkownikowi życie czy coś podobnego.
Czas za przestać chować głowę w piasek i co tylko ktoś poruszy problem że coś ma z systemem a to będzie od razu widać że kolo ma pirata, to zaraz zamyka się temat. A przecież rozmawiając w tym temacie poznajemy nie tylko sposób jak można zabezpieczone programy obejść ale jak zabezpieczyć się przed takimi możliwościami.
Jednym słowem nie można mówić tylko o legalnych opcjach ale należy też mówić o tych nie legalnych bo jak to się mówi nie ma dobra bez zła i na odwrót , medal ma dwie strony, awers i rewers . A czy zdejmowanie simloków w czasie trwania umowy jest legalne czy nie?.
Oczywiście chodzi mi tylko o Hackerów z tej dobrej strony a nie jakiś piratów, destruktorów, a w grupie zawsze znajdzie się jakaś czarna owca.
Na koniec nauka jakiegokolwiek języka programowania, jest po części nauką hackowania.
Jednym słowem wyrzucić temat telefonów komórkowych te simloki a dać temat Hacker czy coś podobnego plus podane wcześniej.
Uf alem się rozpisał że największym fizjnonomom się nie śniło