Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem ze startem systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Azax

Azax

Obserwator

• 5 postów

Napisano 12 03 2010 - 07:14

Witam mam problem ze startem systemu a mianowicie kiedy pojawia się logo Windows po procedurze POST mignie bluescreen i się wyłączy ani nie da sie zainstalować systemu bo jak instalator załaduje pliki to zamiast przejść do wyboru formatowania myga tylko kursor i się wyłącza? Proszę o pomoc.

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 12 03 2010 - 10:44

Weź ściągnbij sobie program GParted i z opcji boota uruchom go, to znaczy w BIOS-ie ustawiasz opcję pierwszego odczytu nagrywarkę (CD ROM) zamiast dysku twardego (Hard dysk), ustawienia zatwierdzasz klawiszem F10. Wtedy wkładasz płytę programem GParted i startujesz, zrobisz format i na tym formacie instalujesz system. GParted

• 0

#3 Azax

Azax

Obserwator

• 5 postów

Napisano 12 03 2010 - 10:49

Gparted dysk wypaliłem uruchomiłem program (tryb graficzny) jak wybiorę dysk i polecenie format to NTFS to niby coś robi ale tylko trwa to 5 sekund trochę dziwne i to nie pomaga napisz instrukcje proszę o pomoc dziękuje

Użytkownik Azax edytował ten post 12 03 2010 - 10:52

• 0

#4 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 12 03 2010 - 11:03

Gparted na poziomie instalacji nie jest wcale potrzebny, wszystkie narzędzia, formatowanie, zakładanie partycji, są dostępne podczas instalacji systemu i są to systemowe narzędzia, włóż płytę instalacyjną systemu i postępuj zgodnie ze wskazówkami. Sam problem opisałeś dość mogliście, opisz jeszcze raz jasno i zwięźle w czym jest problem: w starcie systemu? Instalacji systemu? Czy możesz wejść do biosu, czy też nie bo komp się wyłącza? Co to za komputer: laptop, stacjonarny? Jak stacjonarny to napisz jego konfigurację, słowem wszystkie dane, które mogą naprowadzić na właściwą drogę.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 12 03 2010 - 11:05

• 0

#5 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 12 03 2010 - 11:41

Witam mam problem ze startem systemu a mianowicie kiedy pojawia się logo Windows po procedurze POST mignie bluescreen i się wyłączy ani nie da sie zainstalować systemu bo jak instalator załaduje pliki to zamiast przejść do wyboru formatowania myga tylko kursor i się wyłącza? Proszę o pomoc.

Geronimo jak widzisz instalacja u niego przebiegła pomyślnie do czasu aż system ponownie sam z automatu nie zastartuje (jest taka opcja w czasie instalacji systemu) i jest to opcja końcowa. Inaczej przy zakończeniu instalacji na sam koniec system sam się restartuje i pokazuje się niebieski obraz i masz tam jeszcze dodatkowe możliwości ustawienia i wpisujesz swoją nazwę jaka będzie przy logowaniu się do systemu.
Czyli przyczyną może być zarysowana płyta, lub format nie do końca dobrze wykonany.
GPatrd zapewnia 100% pewność formatu, i wtedy wiadomo czy to wina płyty z instalką systemu.
  • 0

#6 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 12 03 2010 - 12:02

Taką samą pewność formatu jak gparted daje zwykły instalator, a jeszcze większą dają zwykłe polecenie dosowe jak fdisk, czy format c:, ja nie pokuszę o się o zgadywanki co się dzieje na podstawie skąpego opisu problemu. Może w tej sytuacji bardziej odpowiednim programem jest MHDD i zrobić zerowanie, remap ale pierwszą zasadą w użyciu MHDD jest stabilny i pewny zasilacz, a tu takiego może nie być.
  • 0

#7 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 12 03 2010 - 12:53

Zgadza się do puki nie będzie szczegółów trudno zdiagnozować i poradzić w temacie/problemie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych