Skocz do zawartości


Zdjęcie

[problem]Płyta główna(stacja dysków)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nevitro

Nevitro

    Początkujący

  • 91 postów

Napisano 09 12 2008 - 18:46

Witam. Otóż jestem posiadaczem tego procesora co w temacie i mam problem. Nie podkręcałem itp ale ostatnio zauważyłem że ciągle słyszę te charakterystyczne "ghzhghz" wydobywające się co jakieś 2-3 sekundy. Czy to może być wina złego montażu przez sklep? Np. nie dobrze nałożona pasta? Albo procesor ten tak ma że chodzi tak jak stare komputery? ...

  • 0

#2 motyx

motyx

    Zaawansowany użytkownik

  • 571 postów

Napisano 09 12 2008 - 18:54

raczej będzie to dysk twardy, bo procesor sam w sobie nie ma czym hałasować.

  • 0

#3 Nevitro

Nevitro

    Początkujący

  • 91 postów

Napisano 09 12 2008 - 19:01

Aha, no dobrze (nie znam się na sprzęcie).

To co może powodować te "ghzy"?
  • 0

#4 jackass

jackass

    Staruszek Jack

  • 8823 postów

Napisano 09 12 2008 - 19:08

poprostu niektóre dyski sa głośne , ale ciężko stwierdzić co to jest na 100%.
  • 0

#5 fake4r

fake4r

    Początkujący

  • 127 postów

Napisano 09 12 2008 - 20:16

moze byc to obudowa ktora odbiera drgania, albo rownie dobrze ktorys z wentylatorow.
  • 0

#6 Nevitro

Nevitro

    Początkujący

  • 91 postów

Napisano 09 12 2008 - 22:20

Wątpię ponieważ jak zmniejszę lub zwiększę obroty wiatraka - nic nie daje. A drgania - to też nie to ponieważ to nie są drgania ale taka praca... Wiatraki, obudowa odpada. Może nie długo nakręcę filmik brata telefonem, spróbuje w najbliższym czasie.

Powiem że na starcie systemu (i przebywając np. w DOSie) nie ma tych dźwięków. Znam ten dźwięk od urodzenia, ale myślałem że da się to zlikwidować...
  • 0

#7 Tai

Tai

    Stały użytkownik

  • 294 postów

Napisano 18 01 2009 - 00:04

na 99,9% to dysk mam ten sam i jak otworzyłem obudowę i włączyłem kompa to też takie coś słyszałem :P
  • 0

#8 Macsch15

Macsch15

    Profesjonalista

  • 3703 postów

Napisano 18 01 2009 - 00:20

Witam. Otóż jestem posiadaczem tego procesora co w temacie i mam problem. Nie podkręcałem itp ale ostatnio zauważyłem że ciągle słyszę te charakterystyczne "ghzhghz" wydobywające się co jakieś 2-3 sekundy. Czy to może być wina złego montażu przez sklep? Np. nie dobrze nałożona pasta? Albo procesor ten tak ma że chodzi tak jak stare komputery? ...


Stawiam na Dysk twardy (jak niektóre w/w posty) Możliwe że masz jakieś Bad sektory ...
Sprawdź dysk programem HD Tune
http://www.hdtune.com/hdtune_255.exe
I wystaw z niego raport
Potem rozkręć obudowę i zobaczyć czy to na pewno z dysku :P

Jeżeli się okaże że masz jakieś bad sektory możesz spróbować oprogramowania producenta dysku który przekieruje programowo zdrowy sektor z Service Area (Ale ilość tych że sektorów jest ograniczona).

lub jest taki program jak
HDD Regenerator
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=HD...mp;aq=f&oq=
Naprawia on niektóre BADy

Co do powstawania tychże uszkodzeń jest dużo czynników np.:
Podczas pracy dysku nagły zanik prądu;
Podczas pracy dysku wszelkiego rodzaju kopnięcia, puknięcia, itp.
W czasie transportu (Dysk wymienny).
Mikrorysy spowodowane uderzeniami glowicy w talerz podczas pracy

Opisałem tylko niektóre czynniki.
  • 0

#9 Nevitro

Nevitro

    Początkujący

  • 91 postów

Napisano 18 01 2009 - 14:06

(03) Spin Up Time 95 94 0 0 Ok
(04) Start/Stop Count 100 100 20 283 Ok
(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 0 Ok
(07) Seek Error Rate 36 36 30 27949622 Ok
(09) Power On Hours Count 100 100 0 717 Ok
(0A) Spin Retry Count 100 100 97 4 Ok
(0C) Power Cycle Count 100 100 20 277 Ok
(B8) (unknown attribute) 100 100 99 0 Ok
(BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
(BC) (unknown attribute) 100 99 0 589838 Ok
(BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
(BE) Airflow Temperature 70 63 45 504823838 Ok
(C2) Temperature 30 40 0 30 Ok
(C3) Hardware ECC Recovered 44 30 0 127820168 Ok
(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok
(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok

Power On Time : 717
Health Status : Ok


HD Tune: ST3500320AS Information

Firmware version : SD15
Serial number : 9QM833FK
Capacity : 465.8 GB (~500.1 GB)
Buffer size : n/a
Standard : ATA/ATAPI-0 - SATA II
Supported mode : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)
Current mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)

S.M.A.R.T : yes
48-bit Address : yes
Read Look-Ahead : yes
Write Cache : yes
Host Protected Area : yes
Device Configuration Overlay : yes
Automatic Acoustic Management: no
Power Management : yes
Advanced Power Management : no
Power-up in Standby : no
Security Mode : yes
Firmware Upgradable : yes

Partition : 1
Drive letter : C:\
Label :
Capacity : 50000 MB
Usage : 49.62%
Type : NTFS
Bootable : Yes

Partition : 2
Drive letter : D:\
Label : Gry
Capacity : 150000 MB
Usage : 18.13%
Type : NTFS
Bootable : No

Partition : 3
Drive letter : E:\
Label : Inne
Capacity : 200000 MB
Usage : 23.13%
Type : NTFS
Bootable : No

Partition : 4
Drive letter : F:\
Label : Programy
Capacity : 76938 MB
Usage : 13.79%
Type : NTFS
Bootable : No

HD Tune: ST3500320AS Benchmark

Transfer Rate Minimum : 28.8 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 108.8 MB/sec
Transfer Rate Average : 78.8 MB/sec
Access Time : 12.8 ms
Burst Rate : 169.8 MB/sec
CPU Usage : 5.3%


I jeszcze screen:
Dołączona grafika
W ostatniej zakładce wszystko było zielone... Dysk (te niebieskie linie) skanowałem gdy miałem uruchomioną przeglądarkę. Jak są takie wachania to za 1.5 roku wymiana do gwarancji...

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych